Halı Doktorları"Ndan Hayat Veren Dokunuşlar - Son Dakika
Güncel

Halı Doktorları"Ndan Hayat Veren Dokunuşlar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Ali ve Mustafa Canlı'nın halı tamiratı yapmasından detaylar İşyerlerinden ve işyerindeki halılardan detaylar Ali Canlı'nın halı taşıması ve halı satışı yapması Ali ve Mustafa Canlı'nın konuşmaları "Halı doktorları"ndan hayat veren dokunuşlar Genellikle koleksiyoner ve müzelerden gönderilen ve ara ara da Antalya ve Konya'nın köylerinde Yörük hayatı süren insanların evlerinden toplanan eski halıların tamiratını yapan Canlı kardeşler, bazen bir halının başında günde 12 saat çalışıyor Halıyı ilmek ilmek tamir eden ve orijinal haline getiren kardeşlere koleksiyoner müşterileri, "Halı doktorları" ya da "Halı profesörleri" diye sesleniyor 7 yaşından bu yana halı tamiratı yapan Ali Canlı: "İşimi çok seviyorum.

06.04.2016 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Ali ve Mustafa Canlı'nın halı tamiratı yapmasından detaylar

İşyerlerinden ve işyerindeki halılardan detaylar

Ali Canlı'nın halı taşıması ve halı satışı yapması

Ali ve Mustafa Canlı'nın konuşmaları "Halı doktorları"ndan hayat veren dokunuşlar

Genellikle koleksiyoner ve müzelerden gönderilen ve ara ara da Antalya ve Konya'nın köylerinde Yörük hayatı süren insanların evlerinden toplanan eski halıların tamiratını yapan Canlı kardeşler, bazen bir halının başında günde 12 saat çalışıyor

Halıyı ilmek ilmek tamir eden ve orijinal haline getiren kardeşlere koleksiyoner müşterileri, "Halı doktorları" ya da "Halı profesörleri" diye sesleniyor

7 yaşından bu yana halı tamiratı yapan Ali Canlı:

"İşimi çok seviyorum. Halılara yaşam veriyorum. Halıların ilacı da doktoru da benim"

Mustafa Canlı:

"Bir cerrah nasıl ameliyat yapıyorsa biz de kilimin, halının o şekilde onarımını yapıyoruz"

SÜLEYMAN ELÇİN/BEKİR BEKTAŞ - Koleksiyoner ve müzelerden gönderilen 4-5 asırlık halıları orijinaline uygun şekilde tamir eden Ali ve Mustafa Canlı kardeşler, bir halı üzerinde verdikleri emek ile sabrın en güzel örneğini sergiliyor.

Motifleri, düğümleri, kök boyası ve desenleriyle Türk kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan ve Yörük kadınlarının bahçelere kurduğu tezgahlarda ilmik ilmik dokunan halılar, çağımızda modern teknolojinin avantajları ile fabrikasyon bir ürün haline geldi.

Günümüzde sayısı oldukça azalan el yapımı tarihi halılara Antalya'nın tarihi Kaleiçi semtindeki küçük dükkanlarında iki kardeş sahip çıkıyor. Ali ve Mustafa Canlı kardeşler, koleksiyoner ve müzelerden gönderilen, ara sıra da Antalya ve Konya'nın köylerinde Yörük hayatı süren insanların evlerinden satın aldıkları eski halıların tamiratını yapıp ömürlerini uzatıyor.

Canlı kardeşler, bazen bir halı ve kilim üzerinde günde 12 saat, 6 ay boyunca ince ince çalışıyor. Büyük sabır isteyen bu işi severek yapan iki kardeşin tek isteği ise mesleklerinin kendileriyle kaybolup gitmemesi.

"Halıları çocuk gibi görüyorum"

Evli ve bir çocuk babası 36 yaşındaki Ali Canlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksaray'ın Yeşilırmak köyünde dünyaya geldiğini söyledi. Ailesinin geçim sıkıntısı yaşadığını, bu nedenle 7 yaşında halı tamiratı yapmaya başladığını anlatan Canlı, annesinin evde sürekli halı dokuyarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu ifade etti. Halıyla uğraşan bir ailede büyüdüğü için işin tekniğini çok çabuk kaptığını belirten Canlı, 16 yaşında kendisine dükkan açtığını dile getirdi.

Konya'da dükkan açtıktan bir yıl sonra kardeşi Mustafa Canlı ile Antalya'ya geldiğini kaydeden Canlı, tarihi halıları tamir etmeye burada devam ettiğini kaydetti. 400-500 yıllık halılara hayat verdiklerini anlatan Canlı, "Bu mesleğin belki de son neferleriyiz. Yaşatmaya çalışıyoruz. Bu bir gönül işi. Mesleğin bitmesini istemiyorum. Meslek yaşasın diye Akdeniz Üniversitesinde ders anlatıyoruz. Daha önce de Konya ve Erzurum'daki üniversitelerde dersler anlattık. Kapıdan bir çocuk girse 'Ben bu mesleği öğrenmek istiyorum' dese çok mutlu oluruz." diye konuştu.

Halıları çocuğu gibi gördüğünü anlatan Canlı, "Bu halılar benim çocuğum, kardeşim, ailem. Bir insan nasıl çocuğuyla uğraşırken zevk alır ben de halılar olmadan yaşayamam. Bana 'Dikiş makinesi' diyen de var 'Halı doktoru, profesörü' diyen de... Eşim 'Ben bunun gibi işini seven görmedim' diyor. İşimi çok seviyorum. Halılara yaşam veriyorum. Halıların ilacı da doktoru da benim. Ben olmadan yüzyıllık halılar ve onlarla hikayeler, yaşanmışlıklar kaybolacak." dedi.

"6 ay bir halıya baktım"

Mesleklerinin zevkli olduğunu ancak büyük sabır istediğini vurgulayan Mustafa Canlı ise ağabeyiyle mesleği yaşatmaya çalıştığını dile getirdi. En büyük mutluluklarının bir halıyı bitirdikten sonra onu yere sermek ve eski haline döndüğünü görmek olduğunu ifade eden Canlı, "6 ay bir halıya baktığımı biliyorum. Büyük emekler veriyoruz. Bir cerrah nasıl ameliyat yapıyorsa biz de kilimin, halının o şekilde onarımını yapıyoruz. Halıları orijinal haline getirmek için bazen söküp orijinal doğal iplerle yeniden tadilatını yapıyoruz. Orijinalini bozmamaya gayret gösteriyoruz. Koleksiyoncuların getirdiği halıları titiz şekilde ortalama 2 ayda tadilatını yapıyoruz." diye konuştu.

Yeni nesillerin Türk el sanatları konusunda bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Canlı, "Yurtdışından bize tamirat için halılar gönderiliyor. İnsanlar çocuğu gibi, sevdiği bir insan gibi halılara değer veriyor. O halıya biçilen fiyatı gözardı etmiyor. Onu seviyor, sanatı seviyor ve saygı gösteriyor. Türkiye'de ise Çin'den gelen ucuz halılara değer veriyor." dedi.

Halı Doktorları"Ndan Hayat Veren Dokunuşlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Halı Doktorları'Ndan Hayat Veren Dokunuşlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement