Haliç-Kemerburgaz Arası Tarihi Tren Hattı Hayata Geçiyor - Son Dakika
Ekonomi

Haliç-Kemerburgaz Arası Tarihi Tren Hattı Hayata Geçiyor

Haliç-Kemerburgaz Arası Tarihi Tren Hattı Hayata Geçiyor

Haliç-Kemerburgaz arasında yer alan tarihi tren hattının tekrar hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı.

28.11.2016 13:57  Güncelleme: 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haliç-Kemerburgaz dekovil hattı, geçmiş dönemlerde İstanbul'da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali'yle şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan tarihi demiryolu hattı tekrar hayata geçiriliyor.

Dünyada ilk defa belediye bütçesiyle yapılan toplu taşıma yatırımlarına bir yenisi daha ekleniyor. Geçmişte önemli bir yeri olan Haliç-Kemerburgaz Dekovil hattı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçiriliyor. Proje ile Tarihi öneme sahip Haliç - Karadeniz Sahra Hattı hizmete alınarak toplu taşımaya ve turistik gezilere imkan sağlanması amaçlanıyor. 13 Ocak'ta ihalesi yapılacak olan Dekovil Hattı'nın inşaatı 22 ayda hizmete alınacak.

GÜZERGAH

Tarihi dekovil hattı tarihi güzergahı korunarak ilk 2 etap inşaatı başlayacak. Hat Silahtarağa bölgesinde yer alan Santral İstanbul'dan başlayıp Kağıthane deresi ve Cendere yolunu izleyerek Göktürk üzerinden Ayvad Bendi mesire alanında son bulacak. 25 kilometre uzunluğunda sahip hatta 10 adet durak olacak. Hat boyunca Santral İstanbul, Kağıthane, Sadabat, Cendere, TT Arena, Hamidiye, Kemerburgaz, Mithatpaşa, Ayvad Bendi ve Göktürk İstasyonları ile birlikte 1 adet depo bakım sahası yapılması planlanıyor. Hat Kağıthane ve Eyüp İlçelerinden geçecek hattın 22 ay içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Ayrıca güzergah boyunca bisiklet yolu ve yaya yolu yapılması planlanıyor.
Tarihi Dekovil hattında özgün araçlar dikkate alınarak, nostaljik araçlarla hizmet verilecek. Hattın ayrıca yapımı devam eden Mahmutbey- Mecidiyeköy- Kabataş Metro Hattı ile Sadabat İstasyonunda,Yapımı devam eden Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile Silahtarağa İstasyonunda, Planlanan İstinye- İTÜ- Kağıthane Metro Hattı ile TT Arena İstasyonu ile entegrasyonu sağlanacak.


DEKOVİL HATTININ GENEL TARİHÇESİ

İlk yapıldığı dönemde "Haliç - Karadeniz Sahra Hattı" olarak anılan tramvay hattı, 1914 yılında İstanbul'da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali'yle şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan demiryolu hattıdır. Faaliyete geçtiği ilk dönemlerde Zonguldak'tan çıkartılarak denizyoluyla İstanbul'a getirilen kömürü kullanan Silahtarağa Santrali, birinci dünya savaşı yıllarında kömür temininde sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bu sebeple, işletmeci kuruluş olan Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi en ucuz ve kısa yoldan kömür bulmak için birtakım çözüm önerileri geliştirmiştir. Sonuç olarak günümüzde Eyüp ilçesi sınırları içinde kalan Ağaçlı köyündeki linyit ocaklarından çıkartılan kömürün yeni ihdas edilecek bir dekovil hattıyla santrale getirilmesi yönünde karar alınmıştır. 1 Şubat 1915 tarihinde hattın ilk ayağı olan Silahtarağa - Ağaçlı arası dekovil hattının inşasına başlanmış ve ilk etabı kısa bir sürede tamamlanıp Temmuz 1915'te hizmete alınmıştır.
İhtiyaçlar doğrultusunda hattın uzaması gündeme gelmiş ve 20 Aralık 1916 günü hizmete giren ikinci etapla birlikte hattın günlük kapasitesi sekizer vagonlu yirmi dört çift katardan oluşmakta ve hat üzerinde günde ortalama 960 ton kömür taşınmaktaydı.

Göktürk ve Kemerburgaz'dan geçen hat, Kemerburgaz'da iki kola ayrılmaktaydı. 43 km uzunluğundaki hattın bir kolu Kağıthane Deresi'ni izleyerek Uzun Kemer'in altından geçip Ağaçlı köyünde Karadeniz ile buluşmaktaydı. Diğer kol ise Belgrad Ormanı'nın içinden geçerek Çiftalan köyünde Karadeniz'e ulaşmaktaydı. Hattın Karadeniz kıyısına ulaşan her iki ucu da 5 kilometrelik ilaveyle birbirine bağlanarak Kemerburgaz'ın kuzeyinde bir ring meydana getirilmiş ve 62 kilometre uzunluğunda bir tramvay hattı oluşturulmuştur.

Karadeniz sahra hattı tek yönlü olarak inşa edilmiş olduğundan işletmede karşılıklı yönlerden gelen trenlerin tıkanma yaşanmadan geçiş yapabilmesi için bazı bölgelerde cep hatları yapılmıştı. Ayrıca hat güzergahındaki arazi koşulları çok sayıda köprü yapılmasını gerektirmiştir.

Hat 1922'de Ticaret Bakanlığı'na, Cumhuriyet'in ilanından sonra ise İktisat Bakanlığı'na devredilmiştir. Hattın bazı kesimlerinin kullanımı 1956 yılına kadar devam etmiş ancak zaman içinde bu kullanım da azalmıştır. Günümüzde yer yer hattın ray kalıntılarına rastlansa da hattın çoğu toprağa gömülmüştür.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Haliç-Kemerburgaz Arası Tarihi Tren Hattı Hayata Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi
    19:04 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi

    Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir'de yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, 2024 senesinin Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'ndeki üreticiler için çok sıkıntılı olacağını belirtti. Çelikoğlu, yetersiz yağışlar nedeniyle üreticilerin tedirgin olduğunu ve bu durumun tüketiciye de fiyat anlamında sıkıntı yaratacağını ifade etti.

  • Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL
    18:57 Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL

    Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, göreve başladığı ilk gün maaş ödemesinde zorlandıklarını ve kredi çekerek maaş ödemesi yaptıklarını açıkladı. Belediyenin toplam borcu ise 17 milyar 80 milyon 45 bin 700 TL olarak belirlendi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor
    18:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönem ilk meclis toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması önergesi, değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe komisyonu ile Esnaf Komisyonuna sevk edildi.

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.


Advertisement