Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Gültekin Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Gültekin Açıklaması

Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Gültekin Açıklaması

"Geçen yıl kanser taramaları, daha önceki yıllara göre yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi"

25.05.2014 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, geçen yıl kanser taramalarının önceki yıllara göre yüzde 50'den fazla arttığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın "Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı" etkinlikleri kapsamında Bahşılı Celal Bayar Parkı'nda düzenlenen "Sağlık İçin Yürüyoruz" etkinliğine Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Doç. Dr. Gültekin ile Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Erkan Çiçek de katıldı.

Gültekin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kanserin üçte bir oranında da tespit edilebildiğini ve yüksek yaşam oranlarıyla ölümün önlenebileceği hastalıklardan birisi olduğunu söyledi.

Dünya genelinde 3 kanserin tarandığını dile getiren Gültekin, şöyle konuştu:

"Bu üç kanser türü meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserleridir. Geçen yıl kanser taramaları, daha önceki yıllara göre yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdi. Yine 2014 yılının ilk üç ayında geçen yıla göre yüzde 63 artış oldu. Bu artışlarla taramamız gereken hedef nüfusun önemli bir bölümünü taramış olduk. Kanser erken teşhis programlarına vatandaşların katılımını daha çok bekliyoruz. Onların katılım oranlarını arttırmak için de ulaşılabilirliğini ve aynı şekilde yurt genelinde yaygınlaştırılması üzerine birtakım projelerimiz var."

Aile hekimleriyle işbirliği içerisinde vatandaşların davet edileceğini ve bulundukları yere gelen kamyonlarda dijital mamografilerinin çekileceğini anlatan Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüntüler Ankara'da bir merkeze aktarılacak. Burada merkezi radyolojik okumayla her vatandaşımızı en az 2 radyolog raporlayacak. ve o gün içerisinde sonuçlar size teslim edilecek. Taramadan sonra teşhis merkezlerinin de planlamalarını yaptık. Bundan böyle taramadan çıkan şüpheli kitlesi olan hastalarımızın, AB kalite kriterleri çerçevesinde ve Türk Radyoloji Derneği ile işbirliği içerisinde denetleyeceği merkezlerde teşhis imkanlarını sağlamayı düşündük. Burada amaç, her memeden gelen kitle netice itibariyle bir kanser değildir. Ama burada AB'nin ve dünyanın kurmuş olduğu teşhis kalite kriterlerine uygun hizmetler yapılması gerekmekte."

Etkinliğin ardından yürüyüşe katılanlara elma ve su dağıtıldı. - Kırıkkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Gültekin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement