Halkın Darbelere Karşı Tutumu 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinin En Büyük Olayı" - Son Dakika
Güncel

Halkın Darbelere Karşı Tutumu 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinin En Büyük Olayı"

Halkın Darbelere Karşı Tutumu 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinin En Büyük Olayı"

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, dün gerçekleştirilen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne ilişkin, "Cumhurbaşkanı çok önemli bir şey yaptı, bunu görmek lazım. Kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir ortamı sağladı.

08.08.2016 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, dün gerçekleştirilen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne ilişkin, "Cumhurbaşkanı çok önemli bir şey yaptı, bunu görmek lazım. Kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir ortamı sağladı. Türkiye'nin arzu ettiği birlikteliği en azından dün bütün dünya gördü." dedi.

Prof. Dr. Bağcı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi desteğiyle İstanbul Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin, Türk demokrasi tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Mitingle bütün kesimlerin, hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin her yerinde, 81 ilde bir araya gelmesinin ülkenin demokrasiye olan istemini, arzusunu gösterdiğini belirten Bağcı, "Orta Avrupa ve Avrupa'da devrimler gördük. Ama demokrasinin halk tarafından bu kadar savunulduğu başka bir şey görmedik. Bu Boris Yeltsin'in tank üzerine çıkmasının başka bir boyutu." diye konuştu.

"Türkiye'nin birlikteliğini bütün dünya gördü"

Bağcı, halkın demokrasi yolunda yaşamını kaybetmesini, Avrupa'nın anlamak istememesini yanlış bulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı çok önemli bir şey yaptı, bunu görmek lazım. Bu kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir ortamı sağladı. Türkiye'nin arzu ettiği birlikteliği en azından dün bütün dünya gördü. Bu iyi bir gelişme. Türk halkının demokrasiyle olan ilişkisini ve askeri darbelere karşı olan tutumunu, 21. yüzyılın ilk çeyreğinin en büyük olayı olarak görüyorum. Bundan daha büyük bir olay yok."

Bu noktadan sonra, Türkiye'nin bu konumunu iyi yönetmesini gerektiğini, çok güzel bir işin yapıldığının anlatılmasının önemli olduğunu ifade eden Bağcı, bu konuda akademisyenlere de büyük görev düştüğünü kaydetti.

Bağcı, böyle bir halkın üyesi olmaktan dolayı gurur duyduğunu söyleyen Bağcı, 15 Temmuz gecesi Ankara'da bombalar atılırken canlı yayında televizyonlara görüş verdiğini aktardı.

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, "Saraya atılan bombanın etkisiyle oturduğum koltuktan havaya fırladım. Evim çok yakındı. Yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Canlı yayında dedim ki 'bomba atıldı.' İnsanlar dışarıda. O geceyi yaşamış birisi olarak özellikle demokrasinin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu gördüm." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi parti liderlerinin dün demokrasiden taviz verilmeyeceğini söylediğine işaret eden Bağcı, "Demokrasi nöbetlerini şeriat nöbetlerine tercih ediyorum. Türkiye'de herkes şeriatın geleceğini düşünüyordu. Hayır. Demokrasi nöbeti, adı üzerinde. Herkesi toparlayan bir araya getiren bir yaklaşım tarzıdır ve iyidir." dedi.

"Kırmızı beyaz bayrakların yarattığı o gelincik tarlası görünümü harika bir şeydi"

Türkiye'nin, demokrasi yolunda çok bedel ödemesine rağmen İslam dünyasının tartışmasız en iyi noktaya gelen ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Bağcı, şöyle devam etti:

"Bundan sonra hiç kimse demokratik haklar, yazma, çizme, basın gibi konularda Türkiye'den olumsuz bir şey beklemesin. Türkiye çok kritik sulardan geçiyor uluslararası alanda. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde demokrasi eleştirileri vardı. Bunun azalacağını düşünüyorum. AB ile ilişkilerimiz batı karşıtlığı üzerinden değil, batı karşıtı olmayan değerlerin kabul edilmesiyle güç kazanacaktır.

Avrupa şu anda kendi yarattığı değerlerin çatışmasını yaşıyor, biz dışarıdan girenler ise Avrupa'nın uzun zamandır savunmadığı değerleri savunur konuma geldik. Bu iyi bir şeydir. Ben iyimserim.

Dünkü resim... 5 milyon insanı bir araya getirmek kolay değildir. Bana bunu kimse anlatamaz. Bu Türk insanın kendi iradesiyle yaptığı bir şey. Baş örtülüsü de başı açık da çıkmış gidiyor. Darbe gecesi kamyon kullanan kadın var. Demokrasiyi savunan türbanlı bir kadın. Bizim sorunumuz bunları anlatamamak."

Bağcı, darba girişimine karşı "sokağa çıkma" düşüncesinin bile olağanüstü olduğunu vurgulayarak, "Dünkü olayın çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Kırmızı beyaz bayrakların yarattığı o gelincik tarlası görünümü harika bir şeydi."dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Halkın Darbelere Karşı Tutumu 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinin En Büyük Olayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement