Haluk Koç: Bu Daha Başlangıç - Son Dakika
Güncel

Haluk Koç: Bu Daha Başlangıç

Haluk Koç: Bu Daha Başlangıç

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Vatandaşlar verdikleri oyların akıbetinden kuşkuludurlar" dedi.

02.04.2014 18:08  Güncelleme: 10:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Vatandaşlar verdikleri oyların akıbetinden kuşkuludurlar. Ankara ve İstanbul'da tüm oyların YSK tarafından yeniden sayılması kararı alınmadıkça bu seçimlerin meşruiyeti kamu vicdanında sorgulanacaktır" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Koç, toplantı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Haluk Koç, 30 Mart seçimleri üzerinde yoğun şaibe ve hile yapıldığı yönündeki iddiaların devam ettiğini savundu.

"Çok ağır yolsuzluk ve rüşvet iddiaları altında ezilen iktidar partisi, bu yerel seçim sonuçlarını kendisini aklama belgesi olarak sunma stratejisine sığınmıştır" ifadesini kullanan Koç, "Bunun içinde devletin idari ve yargı bürokrasisi seferber edilmiş, seçimin tüm kademelerinde her türlü yöntem kullanılarak çok partili yaşamın en şaibeli seçimleri yaşanmıştır" dedi.

Birçok yerde, sandık başkanlarının oy verme işlemine doğrudan müdahalelerin, oy tasniflerinin açık sayım ilkesine rağmen yurttaşlardan kaçırılmasının, tutanak hilelerinin yaşandığını iddia eden Koç, şöyle devam etti:

"Seçim gecesi özellikle Ankara'da mevcut belediye başkanının yönlendirdiği grupların seçim kurulları önünde oluşturduğu baskılar, devletin resmi ajansı olan AA'nın özel bir çalışma ile kasıtlı yönlendirici haber oluşturma gayretleri, aynı ajansın Genel Müdürünün bir iktidar partisi görevlisiymiş gibi AKP Genel Merkezi'nde bulunması, koordine etmesi. Seçim gecesi içişleri bakanı olan kişinin YSK'ya gitmesi ve muhtemel müdahaleleri, neredeyse tüm bakanları başta; Ankara olmak üzere çeşitli illerde seçim kurulu üyesiymiş gibi bu kurullarda sabahlamaları, özellikle Ankara'da YSK kayıtlarının CHP'nin AKP'yi yakaladığı andan itibaren 2 saate yakın dondurulması ve sonrasında AKP'nin anlaşılmaz şekilde öne çekilmesi gibi örnekleri çoğaltabiliriz."

Koç, şu an itibariyle ilçe seçim kurullarına yönelik itirazların sonuçlanması ve il seçim kurullarının ve YSK'nın kararlarını vermesinin beklendiği bir süreçte olduklarını ifade ederek, "Vatandaşlar verdikleri oyların akıbetinden kuşkuludurlar. Seçim güvenliği kuşku altındadır. Ankara ve İstanbul olmak üzere ıslak imza tutanaklarının bile değiştirildiği iddiaları ortadadır. Ankara ve İstanbul'da tüm oyların YSK tarafından yeniden sayılması kararı alınmadıkça bu seçimlerin meşruiyeti kamu vicdanında sorgulanacaktır" görüşünü savundu.

"Bu daha başlangıç"

Koç, şu anda Türkiye genelinde yüzde 28'e yakın oy oranının kendileri için tatminkar olmasa da ana muhalefet partisi olarak AK Parti uygulamalarına karşı, "seçmeni makul ortak değerlerde buluşturma mücadelesine" aynen devam edeceklerini belirtti.

Koç, şöyle devam etti:

"Hükümetin başındaki kişinin yolsuzluk ve rüşvet karnesini her boyutta takip etmeye devam edeceğiz. Demokrasiyi daraltan, baskıcı ve sosyal medya dahil yasakçı tüm uygulamalara karşı her platformda mücadelemizi sürdüreceğiz. CHP'nin demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve ekonomi alanlarındaki alternatif önerilerinin toplumla paylaşılabilmesi ve daha çok sahiplenebilmesi için örgütlü siyasi çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Hiç kimse umutsuz olmasın, otoriterleşen tüm iktidarlar kendi çöküşlerini daha da hızlandırırlar. Bir sosyal siyasi süreçtir bu. Geceden sabaha, sabahtan akşama hemen gerçekleşmeyebilir. Bu yolda baskı, sürgün, ceza, zulüm var. Hepsine direnmek zorundayız. İnatla tekrar tekrar şu sözü söylemek zorundayız; bu daha başlangıç mücadeleye devam."

Koç, hiç kimsenin umutsuz olmasına, siyaset alanında direncinin kırılmasına hakkı olmadığını da belirtti.

"Bu diktatörlüğe, baskıya, her alandaki şaibelere karşı daha da bilenerek mücadele etme gereği ortadadır" ifadesini kullanan Koç, "Yüzde kaç oy alırsan al. Hırsızlık ve yolsuzluk iddiaları peşini bırakmayacaktır. Diktatör ve etrafındaki menfaat çetesi korkacak ve kaçacak olan sizlersiniz. Bütün bunlara rağmen sandık yolsuzluğun hırsızlığın aklanabilmesi için bir araç olarak kullanılamaz. Aynı sandık hele hele ülkeyi haksız, hukuksuz bir savaşa sokacak vatana ihanet planlarının onaylama gerekçesi olarak alınamayacağını herkes anlamalıdır. Tarihte balkondan konuşan bir de Mussolini vardı" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın elektrik kesintilerine ilişkin açıklamalarını da eleştiren Koç, "Dünyanın en temiz ve masum hayvanları kedileri bile neredeyse örgütlü çete suçlamasına maruz bırakacak kadar izanınızı kaybettiniz" görüşünü savundu.

"Şaibenin sürmesi kabul edilemez"

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in bir gazetedeki söyleşisine de değinen Koç, bu söyleşinin tersinden okunması gerektiğini söyledi.

Çiçek'in "muhalefetin seçimleri kazanması halinde, ekonomik ve siyasi istikrarın bozulacağını açıkça dile getirdiğini" iddia eden Koç, "Seçim sonrası bir meclis başkanının ilk kez böyle bir değerlendirme yaptığına tanık oluyorum. Çiçek, seçimlerde aşınan kurumların arasına bu konuşmasıyla meclis başkanlığı kurumunu da eklemeli" açıklamasını yaptı.

Ankara'da seçim şaibesinin olduğunu ve bu haliyle sürmesinin yargıya zarar verdiğini ifade eden Koç, "Bu şaibe ve kuşkunun sürmesi seçim meşruiyetini en ağır şekilde gölgelemeye devam ediyor. Onun için bir an önce yapılan itirazların da dışında Ankara'da tüm oyların yeniden sayılma kararı verilmesi gerekmektedir. Başka türlü, bakanlardan, haber ajanslarına, AKP yetkilerinden, çeşitli bürokratik unsurlara kadar seçimin içine girerek sonuçları bu şekilde oluşturma çabalarını herkes gördü. Bu şaibenin sürmesi kabul edilemez. Mutlaka Ankara'da özelikle sandıkların yeniden sayılması herkesin bu kuşkusunu gidermeye yardımcı olacaktır" diye konuştu.

"Aşama aşama iletiliyor"

"Sandıkların yeniden sayılması için başvuruyu ne zaman yapacaksınız?" sorusuna Koç, "İlçe seçim kurullarına yapılan itirazın yarın saat 17.00'ye kadar sonuçlanması bekleniyor. Daha sonra il seçim kurulu aşaması var. YSK ile ilgili de arkadaşlarımız zaten çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben sadece gözlemlerimizi, toplumda oluşan infiali ve bu şaibenin bu kurumların tümünü yıprattığını ifade ettim" cevabını verdi.

" Mansur Yavaş, 'farklı gerekçelerle yaptığımız itirazlarımız var' derken bunu mu kastediyordu? 'Islak imzalı tutanakların bile değiştirildiğini' söylediniz" sorusuna Koç, "Çeşitli iddialar var, bunlar belgeli olarak aşama aşama iletiliyor yerlerine" yanıtını verdi.

Oy kullanmaya başladığı tarihten beri böyle bir seçim yaşamadığını, 1994'teki seçimin uzun sürdüğünü ifade eden Koç, "Bu her şeyden farklı. Çünkü burada sadece Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı değil, bizzat diktatörün canını kurtarma, kendini bir süre daha meşru gösterme gayretleri yatmaktadır. Onun için bütün bürokrasi, AKP yetkileri, devlet, seçimin içindedir ve taraftır" dedi.

"YSK sürecinde mi yeniden sayım değerlendirilir?" sorusuna Koç, "O aşama aşama... Elimizdeki belgelerle beraber önce ilçe seçim kurulu kararını bekliyoruz, ondan sonraki haklarımızın tümü hukuk büromuz ve arkadaşlarımız tarafından planlı bir şekilde sürdürülüyor. Ben genel şaibenin Ankara seçimleri üzerinde yurttaş vicdanının tatmin edilmesi boyutunda mutlaka bu adımın atılması gerektiğini söyledim" yanıtını verdi.

Koç, daha küçük seçim bölgelerinde yapılan itirazlarda, AK Parti'nin taleplerinin çok daha ön planda değerlendirildiğini, CHP ve MHP'nin taleplerinin daha geri planda kaldığını iddia etti.

"Olağanüstü bir dönem yaşıyor Türkiye"

"Ankara'da 246 sandıkta itiraz yaptınız. Şu ana kadar gelen bir cevap var mı?" sorusuna Koç, "Onlar tutanak üzerinden yapılan itirazlar. Henüz bir cevap yok, süreç işliyor. O gece sabaha kadar ben Çankaya 4 nolu ilçe seçim kurulundaydım. Daha sonra buraya geldim. Burada öğlene kadar arkadaşlarımızla, sadece 8 bin oyun tutanakların üzerinde yer değiştirdiğini... Sadece 8 bin oyun o gece sabah 7.30 ile öğlen 13.30 arasında tespit ettik. Ondan sonra zaten çok sistematik bir şekilde 2 bin kişiyle bütün şeyler tarandı. Ama başka boyutlar da var" yanıtını verdi.

"Bazı sandıkların sayımının hala devam ettiğine dair bilgiler var. Resmi itiraz süresi doldu" denilmesi üzerine Koç, "İlçe seçim kurulu doldu, il seçim kurulu ve YSK boyutu var. Bir tek Ankara değil, Küçükçekmece, Üsküdar, Yalova, Hatay, Selçuk, Antalya birçok bölgede bu şekilde bir karmaşa yaşanıyor" cevabını verdi.

"Ankara'da seçimlere müdahale ettiği iddia edilen Efkan Ala hakkında bir girişiminiz olacak mı?" sorusunu Koç, şöyle yanıtladı:

"Hırsızlığı açık olanlar hakkındaki girişim Meclis'te nasıl engellendi biliyorsunuz. Önümüzdeki hafta Meclis açılacak. Olağanüstü bir dönem yaşıyor Türkiye, demokrasiyle izah edilemeyecek bir dönem. Demokrasinin kurumlarıyla, kurallarıyla şu anda iş tutanların bağdaştırılamayacağı bir dönemden geçiyor Türkiye. Muhalefet partilerine anayasa ve iç tüzüğün verdiği denetim hakkının nasıl engellendiği de ortada. İşte onun için boşuna diktatörlük, otoriterleşen bir rejim demiyoruz. Bütün bu boyutlar ortada. Yalın gerçek şudur; Bunların hepsi vaki olaylardır. Bunların sorumluları hiçbir zaman hesap vermekten kaçamayacaklardır. Bahsettiğiniz kişi dışarıdan bakan olarak atanan ve Goebbels rollerine soyunan, vurgularıyla, konuşmasıyla, tapelerdeki emirleriyle, hukuk tanımazlığıyla, devlet tanımazlığıyla... Bunun kendisini nasıl ağır bir akıbetin beklediğinin daha farkında değil. O sırada bütün bunları savunduğu ağa babaları da olmayacak yanında. Süklüm püklüm, Türk milletinin önünde yaptıklarının hesabını verecekler. Bundan kurtuluş yok."

"Siyaset uzun bir yoldur"

"Yüzde 45'lik AK Parti oyunun, Başbakana cumhurbaşkanlığı yolunu açabileceği söyleniyor, bununla ilgili ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Koç, "Buyursun aday olsun. Bu süreci her dakika işletebileceğini zannediyor, bu yüzden aday olsun. Elbette ki onun karşısına hırsızlıkla, yolsuzlukla ilgisi olmayan, hiçbir şaibeye bulaşmamış, iş adamlarıyla halvet olmamış, havuz oluşturmamış, kendisine göre demokrasi tarif etmemiş, insanları karşısında biat edecek kullar olarak görmemiş, bu ülkenin yakın tarihine de saygısı olan, geçmişine de saygısı olan, tüm değerlerini kendi üzerinde toplayabilecek, yurtsever, herkese eşit, bu ülkenin tüm yurttaşlarını eşit yurttaş olarak kabul edebilecek, temiz geçmişli makul bir aday çıkacaktır" dedi.

"Mansur Yavaş ve Mustafa Sarıgül seçimden önce CHP'ye üye oldular ancak beklenen sonuç alınmadı. Onlarla ilgili genel merkezin nasıl bir tasarrufu olacak?" sorusu üzerine Koç, "Bence alındı. Ortak makul değerleri temsil etme noktasında Ankara'da yaratılan sinerjiyi gördünüz, Ankara'da yaratılan sokaktaki ortak hareket etme duygusunu gördünüz. Siyaset bir seçim dönemi için yapılan bir izdivaç değildir. Siyaset devamlılığı olan ve bu yolda çalışılması gereken uzun bir yoldur. Sanıyorum ki bu çizgi içerisinde mücadeleye hep beraber devam edeceğiz" dedi.

" Muharrem İnce, 'Yalova bizde' dedi. Son durum nedir?" sorusuna Koç, "Oradaki kurul, CHP'nin itirazı üzerine 1 oyla AKP'nin aldığı açıklanan seçimi, 5 oyla CHP lehine sonuçlandığını gösterdi. 3 aşamalı silsile var. İlçe, il seçim kurulları, sonra da YSK. Bütün bunlar belgeli olarak bütün aşamalarda mağdur olduğunu iddia eden parti tarafından bu aşamaların her biri kullanılır. Onun için önümüzdeki Pazartesi akşamı YSK daha kesin sonuç verir. Yalova küçük bir seçim bölgesi ama 5 oy düşük de olsa, daha önce AKP'nin kazandığının açıklandığı bir yerde CHP'nin lehinedir" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Haluk Koç: Bu Daha Başlangıç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement