Halveti Tarikatı Önderlerinden Mehmet Dumlu Vefat Etti - Son Dakika
Yerel

Halveti Tarikatı Önderlerinden Mehmet Dumlu Vefat Etti

Halveti tarikatının önderlerinden Mehmet Dumlu, Kütahya'da oğlunun evinde 82 yaşında vefat etti.

28.08.2011 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halveti tarikatının önderlerinden Mehmet Dumlu, Kütahya'da oğlunun evinde 82 yaşında vefat etti.

Alınan bilgiye göre, Kütahya Evliya Çelebi Kültür, Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneğinin Onursal Başkanlığını da yürüten araştırmacı yazar Dumlu, rahatsızlığı nedeniyle bir süre İstanbul'da hastanede tedavi görmüş, daha sonra Kütahya'ya getirilmişti.

Oğlu Kamuran Dumlu'nun evinde vefat eden 3 çocuk babası Dumlu'nun cenazesi, yıllarca görev yaptığı Yeşil Camide bugün öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası Sunullah Gaybi Mezarlığında toprağa verilecek.

Dumlu, Halveti tarikatının en büyük kollarından biri olarak bilinen Pir Şabani Veli kolunun son temsilcisi olarak kabul ediliyordu.

-MEHMET DUMLU-

İnternette, "www. halveti. net" adlı sitede Mehmet Dumlu'nun biyografisi şöyle anlatılıyor:

"Aziz Mehmet Dumlu Hazretleri, Kütahya'da doğmuştur. Baba tarafından soyu Buhara'ya uzanmaktadır. Dedesi Eşref Efendi, Nakşibendi şeyhidir. Dedesinin dedesi Hurşit Efendi, Buhara'da tahsilini tamamlamış bir Nakşibendi şeyhidir.

Mehmet Dumlu Hazretleri ilk eğitimini Kütahya'da yaptı. Daha sonra hafızlık eğitimine başladı. 8 ayda Kur'an-ı Kerim hafızı oldu. Askerlik görevini İzmir Gaziemir'de tamamladı. Askerlik dönüşü kısa bir süre memurluk yaptı. Memurluktan ayrılıp Kütahya Şehitler Camisi imamlığına tayin edildi. Müftülük kadrosunda Kur'an Kursu öğretmenliği yaptı.

1953 yılında Kütahya'da Ayşe hanımla evlendi. Evliliğinden iki oğlu, bir kızı oldu. Mehmet Dumlu Hazretleri, eşi ile 47 yıllık bir evlilik hayatı sürdü. 2000 yılında Ayşe hanım vefat etmişlerdir. Bu tarihten sonra Mehmet Dumlu hazretleri büyük oğlu Kamuran beyle birlikte oturdu.

Aziz Mehmet Dumlu Hazretleri tasavvufa ilk olarak Mevlevi Şeyhi Kütahyalı Akif Dede'ye intisap ederek girmiştir. O sırada Nakşibendi halifelerinden Altıntaşlı Hacı Mehmet Efendinin sohbetlerine de devam etmektedir. İzmir Gaziemir'de askerlik görevini yaptığı sırada Kadiri Şeyhi Sezai Efendi ile tanışır ve onun sohbetlerine katılır.

Askerden terhis olduktan sonra Kütahya'ya dönen Mehmet Dumlu Hazretleri, Altıntaşlı Hacı Mehmet Efendinin vefat ettiğini öğrenir. Bunun üzerine kendisinde bir kamil mürşid arayışı başlar. Kütahya eşrafından Elifzade Nuri Efendi vasıtası ile Uşak'ta bulunan Halveti Şabani Şeyhi Hoca Mustafa Efendi Aziz Hazretlerine biat ederek, Halveti Şabani yolunda tasavvuf eğitimine başlar. Dervişliği çok coşkulu olan Mehmet Dumlu Hazretleri, kısa sürede şeyhinin takdir ve teveccühüne mazhar olmuştur. Tasavvuf eğitimi yanında müzik eğitimine de devam eden Aziz Mehmet Dumlu Hazretleri, usul ve makam konularında kendisini yetiştirmiştir.

1973 yılında vefat eden Uşaklı Mustafa Efendi Aziz Hazretlerinin Halveti Şabani çizgisini aslına uygun olarak devam ettirmiştir. Kütahya, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Kastamonu ve Erzurum vilayetlerinde sohbetleriyle, irfan yolunda istekli olanlara tasavvuf eğitimi vererek hizmette bulunmuştu. "

- KÜTAHYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Halveti Tarikatı Önderlerinden Mehmet Dumlu Vefat Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement