Hamsi Katliamı" Marmara Balıkçısını Erken Paydos Ettirdi - Son Dakika
Yerel

Hamsi Katliamı" Marmara Balıkçısını Erken Paydos Ettirdi

Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Hasan Erdeniz, bazı balıkçıların 20-30 bin liraya yaptırdığı elektrikli elekler yüzünden her gün tonlarca balığın katledildiğini belirterek, "Hamsi katliamı yüzünden denize açılan eli boş dönüyor.

02.03.2015 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZAFER AKPINAR - Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Hasan Erdeniz, bazı balıkçıların 20-30 bin liraya yaptırdığı elektrikli elekler yüzünden her gün tonlarca balığın katledildiğini belirterek, "Hamsi katliamı yüzünden denize açılan eli boş dönüyor. Denizde balık kalmayınca balıkçılarımız 2 ay önce paydos etti. Gelecek yıllarda bu kadar balığı da bulamayacağız" dedi.

Erdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki yıldır Marmara, Ege ve Karadeniz'de bilinçsiz avlanma nedeniyle geleceğin balıklarının öldürüldüğünü belirtti.

Balıkçıların genellikle hamsi, sardalya, istavritten kazandığını dile getiren Erdeniz, yakında bu balıkları denizde zor bulacaklarını ileri sürdü.

Bu balık türlerinin giderek azaldığına dikkati çeken Erdeniz, şöyle konuştu:

"Hamsi başta olmak üzere küçük balıklarda son yıllarda büyük bir katliam yapılıyor. Bazı balıkçıların 20-30 bin liraya yaptırdığı elektrikli bir elek var. Balıkçı denizde ne buluyorsa teknesine alıyor. Bu elekten geçirip irilerini ayırıp, küçüklerini denize geri bırakıyor. 14 ton balık yakalıyorlar, eliyorlar, 2 tonu teknede kalıyor, 12 tonu ölü bir şekilde denize. Bu şekilde onlarca balıkçı her gün tonlarca balığı katlediyor. Önümüzdeki yılın, sonraki senelerin balığını öldürüyorlar. Bu yüzden balık bitiyor. Denizlerimize acil çağrısıyla sahip çıkılmasını istiyoruz."

Erdeniz, balıkçıların 15 Nisan'da başlayacak yasağı beklemeden teknelerini kıyıya bağladığını belirterek, "Hamsi katliamı yüzünden denize açılan eli boş dönüyor. Denizde balık kalmayınca balıkçılarımız 2 ay önce paydos etti. Gelecek yıllarda bu kadar balığı da bulamayacağız. Balıkçılar önümüzdeki yıllarda evinde oturacak" dedi.

İlk kez Karadeniz'de çıkan bu elektrikli eleklerin kısa sürede yayıldığını anlatan Erdeniz, bunların denize, balığa ve beslenme açısından bakıldığında dolaylı olarak insan sağlığına büyük zarar verdiğini söyledi.

Işıkla balıkçılık

Ege Denizi'nde bazı balıkçıların da ışıkla avlandığına dikkati çeken Erdeniz, "Işıkla da balık katliamı yapılıyor. Yüksek voltta ışıkla denizin dibindeki balıklar yüzeye çıkıyor. Sonra da hepsini ayırt etmeden ağlarla tekneye alıyorlar. Işıkla balıkçılığa da acilen Ege Denizi'nde önlem alınması gerekiyor. Bu gidişle denizde hiç balık kalmayacak" ifadesini kullandı.

Yalova'nın Kapaklı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Hakkı Ergün ise köylerinde yaşayanların yüzde 90'ının geçimini balıkçılıktan sağladığını kaydetti.

"Bindiğimiz dalı kesiyoruz"

Hamsi, sardalya, istavrit ve çinakoptan gelir sağladıklarını dile getiren Ergün, şunları söyledi:

"Biz en çok hamsi tutuyoruz. Bu elektrikli elekler çıktı çıkalı balıklar azaldı. Bindiğimiz dalı kesiyoruz. Bu balığın yavrusunu tutarsan irisini nerede bulacaksın? Çok yakında biter, Karadeniz, Ege, Marmara aynı. Büyük tekneler takıyor bu elekleri. Bin kasa balık çekiyorlar, 100 kasa balık alıyor içinden gerisi, ölüsü denize. Eleme işi hamside yapılıyor sadece. Zaten hamsinin canı ne, sıkıyorsun bitiyor işi. Şubatın ortasında kayıklar kıyıda kaldı. Denize çıkanlar 15 gün boş döndü. Baktılar gider fazla çıkmamaya başladılar."

Hale gelen balık kasası 500'den 50'ye düştü

Balıkesir Deniz Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık da balık sezonunun 4 aya sıkıştığını belirterek, balıkçıların 1 Eylül'den 15 Ocak'a kadar kazanabildiğini söyledi.

Marmara'daki balıkçıların Yunanistan sınırında, Karadeniz'dekilerin ise Gürcistan sınırında avlandığını vurgulayan Işık, şöyle dedi:

" Saros Körfezi'nde 6-7 yıldır balığın büyümesi nedeniyle avcılık yasak ama tam tersi oluyor. Marmara'da bilinçsiz avlanma, hava şartları ve deniz kirliliği balığın azalmasına etken olarak gösteriliyor. Geçmiş senelerde bu aylarda halimize 500 kasa hamsi gelirken bugün 50 kasa zor geliyor. Bölgemizde çalışanlar mağdur olmasın diye balıkçılarımız teknelerini karaya çıkarmadı. Boğaz tokluğuna çalışıyorlar."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hamsi Katliamı' Marmara Balıkçısını Erken Paydos Ettirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement