Hamsi'nin Senaryosu Her Yıl Değişiyor - Son Dakika
Güncel

Hamsi'nin Senaryosu Her Yıl Değişiyor

Hamsi\'nin Senaryosu Her Yıl Değişiyor

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, hamsiyle ilgili her yıl senaryoların değiştiğine dikkat çekerek enstitü olarak bu yöndeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

23.04.2016 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, hamsiyle ilgili her yıl senaryoların değiştiğine dikkat çekerek enstitü olarak bu yöndeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Karadeniz'e kıyı ülkeler arasında en fazla hamsi avının ülkemizde yapıldığına dikkat çeken Aydın, eko sistemin balık üzerinde etkilerinin oldukça fazla olduğuna dikkat çekti. Aydın "Hamsiyle ilgili yıllardır değişen bir senaryo var. Her yıl aynı değil. Hamsi, bizim balıkçılığın temelini oluşturuyor. Özellikle Karadeniz'e kıyı ülkeler arasında en çok hamsi avı ülkemizde yapılıyor. Diğer balıkların içinde oranı yüzde 70'lere varıyor. Dolayısıyla Karadeniz balıkçılığı, Türkiye balıkçılığının önünde. Bu türle ilgili üzerimize düşen görevleri yerine getirme derdindeyiz. Hamsi ciddi sanayi ürünü. Taze tüketiminin yanında soğuk hava depolarında saklanarak tüketilirken balık unu yağı yapılarak yağı ihraç ediliyor. Dolayısıyla hamsi bu anlamda ciddi bir gelir kaynağı. Dolayısıyla hamsinin sürdürülebilir olması gerekir. Bunun içinde bilimsel bir veriye ihtiyaç var. Biz bu yönünü görüyoruz" dedi.x

DAHA ÇOK BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPMALIYIZ

Hamsiyle ilgili 4 yıldır yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Aydın, "Avladığımız türle ilgili bilimsel bir çalışma yaptık. Bu çalışmalarımız dört yıldır sürüyordu, bu yıl sonuçlandı. Bu çalışmalar bize şunu gösterdi; bu balıkla ilgili daha çok çalışma yapılması gerekiyor ve yıldan yıla balığın biyolojisi, göçü değişiyor. Eko sistemin etkileri balık üzerine oldukça fazla. Bunları takip etmek gerekiyor ve balığı sanayide daha çok kullansak da tüketiciye taze sunmak gerekiyor. Bu kaliteli proteini vatandaşımızla buluşturmak gerekiyor" diye konuştu.

BU SEZON HAMSİ İYİYDİ

Bu sezon hamsi avının önceki yıllara oranla daha verimli geçtiğini kaydeden Aydın, "Bu sezon hamsi geçmiş yıllara kıyasla daha iyi geçtiğini söyleyebiliriz ancak palamut azdı. Lüferde bir iyileşme söz konusu. Bunların ilişkilerini çözebilmek için uzun soluklu bilimsel veriye ihtiyaç var. Yani bugün az çıktı yarın çok çıktı, pahalıydı, ucuzdu gibi günlük spekülasyonlardan ziyade 5,10 hatta 50 yıllık verilerle değerlendirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne verdiği görevler var ve çok ciddi bir araştırma başlattık. Bu yıldan itibaren sahadayız. Sadece hamsi değil, hamsi esas olmak üzere çaça, istavrit, palamut ve lüferle ilgili kapsamlı bir proje başlattık. Bu proje kapsamında balıkçılardan bağımsız verilerin toplanmasıyla ilgili araştırma gemimiz ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Bilim-2 gemisiyle ve ekibiyle birlikte çalışmalarımız söz konusu. Bu proje bana göre son yıllarda balıkçılıkla ilgili en önemli proje" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hamsi'nin Senaryosu Her Yıl Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.

  • Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem
    06:15 Tokat-Sulusaray ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi. Tokat'ın Sulusaray ilçesi Yozgat il sınırına yakın bin noktada saat 01.06'da deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre 4.7 büyüklükteki deprem Tokat, Sivas ve Yozgat'ta hissedildi.


Advertisement