Hamzaçebi: Yapılan Tam Anlamıyla Bir Aklama Değil Saklama Operasyonudur - Son Dakika
Güncel

Hamzaçebi: Yapılan Tam Anlamıyla Bir Aklama Değil Saklama Operasyonudur

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek Genel Kurul kararı ile dört eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmemesi hakkında değerlendirmede bulundu.

21.01.2015 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek Genel Kurul kararı ile dört eski bakanın Yüce Divan'a sevk edilmemesi hakkında değerlendirmede bulundu. Ak Parti'nin çoğunluk oylarıyla dört eski bakana Yüce Divan yolunun kapatıldığını söyleyen Hamzaçebi, "Yapılan tam anlamıyla bir aklama değil saklama operasyonudur. TBMM, dün yapılan oylama sonuçlarıyla Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin istediği yeni Türkiye'nin tanımını, AKP'nin çoğunluk oylarıyla net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu ikilinin istediği yeni Türkiye, yolsuzlukla lekelenmiş, kirli ellerin yönettiği, uluslararası alanda itibarı kalmamış olan bir Türkiye'dir. AKP'yi yönetenlerin Allah korkusu değil, adalet korkusunun olduğu ortaya çıkmıştır" dedi.

"TÜRKİYE YA BU YOLSUZLUKLARI AYDINLATACAKTIR YA YENİ BİR SAYFA AÇILACAKTIR"

Dün Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada demokrasi açısından kötü bir sınav verildiğini belirten Hamzaçebi, "Bu sınav, AKP'nin çoğunluk oylarıyla ortaya çıkmıştır. 17-25 Aralık operasyonları, bu operasyonlar sonucunda ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları, Türkiye'yi derinden sarsmıştır. Türkiye'nin bu yolsuzluk iddialarıyla yaşaması, yoluna devam etmesi mümkün değildir. Bu iddiaların mutlaka ve mutlaka, yargıda yapılacak yargılama sonucunda açıklığa kavuşturulması gerekirdi. AKP çoğunluk oyları bu yolu kapatmıştır. İçinde bulunduğumuz durum, mevcut sistemin yolsuzluğa dayalı bir sistem olduğunu bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir. Aslında dün Türkiye'nin önünde tarihi bir fırsat vardı. Yüce Divan yolunu açmak suretiyle yeni bir hükümetle Türkiye yolsuzlukla mücadele yolunu açabilirdi. Türkiye dün gece yolsuzlukla mücadele konusunda ciddi bir kararlılık ortaya koyabilirdi. Ancak Erdoğan-Davutoğlu ikilisi, Türkiye'nin önünden bu fırsatı çekip almıştır. Bu aslında buz dağının görünen yüzüdür. Görünmeyen, suyun altında kalan, bilinmeyen ama tarif edebileceğimiz devasa bir yolsuzluk vardır Türkiye'de. Türkiye ya bu yolsuzlukları aydınlatacaktır ya yeni bir sayfa açılacaktır ya da Türkiye bu yolsuzlukların üstünü kapatan bir ülke olarak uluslararası alanda, içeride itibarı kalmayan bir ülke olacaktır" ifadelerini kullandı.

"DÜN GECE REDDEDİLENLER, YÜCE DİVAN'A SEVK ÖNERGELERİDİR"

Genel Kurul'da gerçekleştirilen oylamanın bir yönüyle demokrasi açısından umut verici olarak nitelendirilebileceğini vurgulayan Hamzaçebi, "AKP'nin çoğunluk oylarına katılmayan, parti hiyerarşisinin aldığı kararlara uymayan bir grup AKP'li milletvekili ortaya çıkmıştır. Bu sayı 50'nin üzerindedir. Bu, demokrasimiz açısından umut verici bir gelişmedir. Dün gece AKP grubu bir yandan çoğunluk oylarıyla yolsuzluğa geçit verirken, öte taraftan, mevcut oy toplamını dikkate alıp değerlendirdiğimizde, kendi hükümetine 50 civarındaki milletvekiliyle güvenoyu vermemiştir. AKP Hükümeti, dün gece yolsuzluk konusunda TBMM'den, kendi grubundan güvenoyu alamamıştır. Dünkü oylamanın ilginç sonuçları var. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili, dört eski Bakanla ilgili olarak Yüce Divan'a sevk yönünde verilen önergelerin kabul edilmediğini ve Meclis Soruşturma Komisyonu'nun düzenlemiş olduğu aklama raporunun kabul edildiğini ifade etti. Dün gece reddedilenler, Yüce Divan'a sevk önergeleridir. Meclis Soruşturma Komisyonu raporu dün gece reddedilmemiştir. İçtüzük böyle bir düzenlemeyi içermemektedir. Oylama sonuçları da 276 oyu bulamamış olması nedeniyle, Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun reddedilmediği yönündedir" diye konuştu.

"USULSÜZ BİR OYLAMA YAPILMIŞTIR"

Anayasa'ya göre TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamalarda, kararın, oylamaya katılanların salt çoğunluğu ile alınabileceğini aktaran Hamzaçebi, "Sonuçları itibariyle, dün gece Meclis'ten, Sayın Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar çıkmış değildir. Sayın Bağış ile ilgili oylamaya 517 milletvekili katılmıştır. Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde kullanılan oy sayısı 255'tir. Anayasa'nın 96. maddesine göre, Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar alınabilmiş olması için 517 milletvekilinin en az 259'unun Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde, yani ret oyu kullanmış olması gerekirdi. Yani Anayasa'da öngörülen salt çoğunluktan 4 adet eksik oy vardır. Dolayısıyla Sayın Egemen Bağış ile ilgili olarak dün gece Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde bir karar alınmış değildir. Usulsüz bir oylama yapılmıştır" şeklinde konuştu.

"KOMİSYONLARDA ÜÇ YASAKÇI YASAYI GÖRÜŞÜYORUZ"

CHP'li Hamzaçebi, 17 Aralık'tan bu yana hükümetin çıkardığı yasaların yasakçı yasalar olduğunu savunarak şunları kaydetti: "Bir yandan Meclis'te yolsuzlukla ilgili oylamalar yapılırken, öte taraftan komisyonlarda üç yasakçı yasayı görüşüyoruz. Birisi internete erişim yasağı. Diğeri iç güvenlik paketi. Mülki amirlere tutuklama yetkisi gibi hiçbir hukuk devletinde olmayacak bir yetkiyi bu yasa tasarısı veriyor. Üçüncü düzenleme, kişisel verilerin korunması adı altında, gerçekte kişisel verilere yürütme organının müdahalesi yolunu açan bir yasa"

"DÜN PARLAMENTODAKİ OYLAMA SONUCU, YOLSUZLUĞA GÜVENOYU VERMEME YÖNÜNDEDİR"

Umutsuzluğa gerek olmadığını vurgulayan CHP'li Hamzaçebi, "Dün parlamentodaki oylama sonucu, toplam oy dağılımı itibariyle yolsuzluğa güvenoyu vermeme yönündedir. Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, bir yandan çoğunluk oylarıyla yolsuzlukların üstünü örterken, öte taraftan bir grup AKP'li milletvekilinin de katılımı ile hükümete güvenoyunu vermemiştir. Sayın Erdoğan Bayraktar hariç, diğer üç Bakanla ilgili oylamada AKP Grubu 276 oyla Bakanlarının arkasında durmamıştır. Bu, yolsuzluğun olduğunun kabulüdür" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hamzaçebi: Yapılan Tam Anlamıyla Bir Aklama Değil Saklama Operasyonudur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement