Hanefi Bostan: "Yurt-Kur Çalışanlarının Mağduriyeti Giderilmeli" - Son Dakika
Güncel

Hanefi Bostan: "Yurt-Kur Çalışanlarının Mağduriyeti Giderilmeli"

Hanefi Bostan: "Yurt-Kur Çalışanlarının Mağduriyeti Giderilmeli"

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, devlet yurtlarında yeterli eleman bulunmadığı için büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Yurt-Kur çalışanlarının mağduriyeti giderilmeli” dedi.

31.03.2014 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, devlet yurtlarında yeterli eleman bulunmadığı için büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Yurt-Kur çalışanlarının mağduriyeti giderilmeli" dedi.

Yazılı açıklama yapan Hanefi Bostan, yükseköğretim öğrencilerinin en önemli sorununun barınma sorunu olduğunu vurgulayarak, "Bu sorunun çözülmesi için çok sayıda Devlet Yurduna ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun yanında bu yurtlarda görev yapacak yeterli sayıda personelin atamasının da yapılması gerekmektedir. Devlet yurtlarında yeterli eleman bulunmadığından ve mevcut bulunan memurların da yurtlara dağılımı dengeli yapılmadığından büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalınmaktadır. Ankara'da ve bazı illerde 100 öğrenci için on personel nöbet tutarken İstanbul'a yeterli memur ataması yapılmadığından dolayı 1000 öğrenci için dört-beş personel nöbet tutmak zorunda kalmaktadır. Haddinden fazla nöbet tutulmasından dolayı personel fiziksel ve ruhsal sıkıntılar yaşamaktadır. Yurtlarda gece nöbeti tutan personel, başta bayanlar olmak üzere, servis bulunmadığından eve gitmede büyük sorunlar yaşamaktadır" dedi.

YURT-KUR'da; yurt, şube ve bölge müdürlüğü ile daire başkanlığı gibi üst görevleri yerine getirecek çok sayıda yetişmiş elaman bulunmasına rağmen, bu görevlere kurum dışından atama yapılmasının huzursuzluğa neden olduğunu kaydeden Hanefi Bostan, "Bununla yetinmeyen kurum, yurt müdürlüklerine sınavsız atama yaparak büyük haksızlıklara sebebiyet verilmektedir. Bu haksızlıkların giderilmesi için Danıştay nezdinde açılan davada, Danıştay 5. Dairesi 2012/3136 E sayılı yürütmeyi durdurma kararı ile söz konusu düzenlemeyi hukuka aykırı bulmuş bulunmaktadır. Türk Eğitim- Sen olarak, YURT-KUR'a 22.12.2012 tarihinde bir yazı yazarak yargı kararı gereği, varsa sınavsız yapılan tüm yurt müdürü atamalarının iptalini talep ettik. Ancak bir yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen yazımıza olumlu olumsuz bir cevap verilmedi. Yargı kararının gereği halen yerine getirilmediği, sınavsız atanan yurt müdürlerinin görevlerine devam etmesinden anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Hanefi Bostan, Türk Eğitim-Sen olarak 4 Ocak 2014 tarihinde ikinci ve 18 Mart 2014 tarihinde YURT-KUR'a üçüncü bir yazı göndererek, sınavsız atanan yurt müdürlerinin yargı kararına rağmen görevde kalmalarının gerekçelerinin kendilerine bildirilmesini, Danıştay kararı gereğinin yerine getirilerek sınavsız atanan yurt müdürlerinin atamalarının derhal iptal edilmesini, aksi takdirde ilgililer hakkında yargı kararını uygulamamaktan dolayı yasal işlem başlatılacağını bildirdiklerini söyledi. YURT-KUR'da, yurt yönetim memurlarının kazanılmış haklarına uygun kadro derecesi tahsis edilmediğini belirten Bostan, "Yurtların bel kemiğini oluşturan yurt yönetim memurlarının büyük çoğunluğu lisans mezunu olmasına rağmen 5. Dereceden yukarıya çıkamamaktadırlar. Ancak başka kurumlarda çalışan lisans mezunları 1. derecenin 4. kademesine kadar ilerleyebilirken, üniversitelerde görev yapan koruma güvenlik memurları gibi yurt yönetim memurlarının da bu çifte standarda maruz bırakılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Yurt yönetim memurları ve koruma güvenlik görevlileri bu haksızlıktan dolayı emekli maaşları ile emekli ikramiyelerinde önemli bir mağduriyetle karşı karşıya bulunmaktadır. Bu hak kayıplarının yanı sıra yeşil pasaport da alamamaktadırlar" açıklamasında bulundu.

Yurt müdür yardımcıları ve yurt yönetim memurlarının hafta içi tuttukları 8 saat nöbet için 6 saat nöbet ücreti ve hafta sonu tam gün tuttukları nöbet için 15 saat fazla mesai ücreti alabildiklerini ifade eden Bostan, şöyle devam etti: "Ancak kendilerine ödenen nöbet ücreti saat başı 1,20 TL olması kabul edilebilir bir ücret değildir. Nitekim Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve MEB'e bağlı yurt ve yatılı okullarda görev yapanlara 1 saat nöbet için 8,45 TL olmak üzere 1 gece nöbet karşılığı olarak 6 saat ücret takdir edilmesi YURT-KUR çalışanlarına açıkça haksızlık yapıldığını ortaya koymaktadır. Yine nöbet tutan yurt yönetim memuru ve yurt müdür yardımcılarına yol ücreti ve üç öğün yemek bedeli olarak yalnız 900 Kuruş takdir edilmesi ise yapılan haksızlığın hangi noktada olduğunu açıkça göstermektedir. YURT-KUR'da görev yapan koruma güvenlik görevlileri vardiya usulü çalıştırıldıklarından tatil ve bayram günleri çalışmalarına rağmen kendilerine herhangi bir ücret ödenmemekte ve kendilerine herhangi bir izin de verilmemektedir. Bu da önemli bir haksızlık olarak çalışma tarihine girmiş bulunmaktadır. YURT-KUR'da muhasebe yetkilisi olarak çalışan mutemetlere, Maliye Bakanlığında aynı görevi ifa edenlere verilen mali sorumluluk ve risk tazminatı verilmemesi de önemli bir mağduriyettir." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hanefi Bostan: 'Yurt-Kur Çalışanlarının Mağduriyeti Giderilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement