Hangi Bölgeler Daha Riskli? - Son Dakika
Emlak

Hangi Bölgeler Daha Riskli?

Hangi Bölgeler Daha Riskli?

Deprem kuşağındaki ülkemizde hangi bölgeler daha sağlam? Hangileri daha riskli?...

09.04.2014 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye br deprem ülkesi. İki ana deprem kuşağını ağırlıyor, güneyde de hareketli bir komşuya sahip. İstanbul'da da sağlam zeminler olduğu gibi, risk taşıyan bölgeler de mevcut. Ancak bu şartlarda da sağlam binalar, depreme dirençli yapılar hayata geçirmek mümkün.

Editörümüz Bengü Öner, Jeoloji Mühendisi Müjgan K. Yağcı ile, ülkemizdeki deprem gerçeğini, sağlam binalar yapılması hakkındaki gereklilikleri ve ihmalleri konuştu.

Jeoloji Mühendisliği'nin ne yazık ki Türkiye'de ihmal edilen bir konu olduğunu ifade eden Yağcı, "1999 yılından itibaren, büyük bir depremle tanışıldıktan sonra Jeoloji Mühendisliği biraz daha kendini duyurdu fakat hala daha gereken önem gösterilmiyor." dedi.

Deprem Değil Bina Öldürür

Yağcı, "Deprem değil aslında binalar zarar veriyor. İstenirse alüvyon zemine bile bina yapılabilir. Yeter ki; sağlam şekilde bina inşa edilsin. Kazıklı temel bu konuda çok önemlidir. Sağlam zemine kadar sondaj yapılmalı bunun için de zemin etüdü zorunlu olmalı. Fakat bazı durumlarda zemin etüdleri çok önemsenmiyor. Belediye bu konuyu önemsediğinde ve Jeoloji Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri kendi işlerini yaptığında sorumluluğu da paylaşmış olacaktır." diyerek sözlerine devam etti.

Deprem kuşağındaki Türkiye'de sağlam bina yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Müjgan Yağcı, "Mümkün olduğunca kaya zeminlere binalar yapılmalı. Ama Türkiye'de heyelan bölgesine de bina yapılıyor. Dünyada da sağlam olmayan zeminlerde bina yapılıyor mesela Şili bir ada ülkesidir. Daha geçtiğimiz günlerde yüksek şiddetli bir depremle sarsıldı. 7,8 şiddetinde depremde 5 kişi hayatını kaybetti. Tükiye'de 1999 yılında 7,4 şiddetindeki bir depremde 25 bin kişi hayatını kaybetti. Üstelik bunlar sadece resmi rakamlar."dedi.

İnşaat yapılmaması gereken zeminler de olduğunu ifade eden Yağcı, tarımsal alanlara bina yapılmamasının çünkü torağın altının bataklık, balçık olduğunu; balçık zemine inşaat yapılmasının yüzde 70 risk payını göze almak demek olduğunu açıkladı.

"Sağlam kayalar, kireç taşı, kum taşı gibi volkanik kayaların ya da bazaltik kayaların üstüne binalar rahatlıkla yapılabilir." diyen Yağcı, "İstanbul Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde. Türkiye'nin şanssızlığı, 2 fay hattına ev sahipliği yapması. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Güney Anadolu Fay Hattı ve Arap Yarımadası Platformu'ndan da etkileniyor. Lice Depremi bunun en basit örneğidir." dedi.

Hangi Bölgeler Daha Riskli?

Hangi bölgelerin daha riskli, hangilerinin daha sağlıklı olduğunu ifade eden Yağcı, "Ülkenin en sağlam yeri Karadeniz Bölgesi çünkü oluşumunu en önce tamamlamış bölge orası. Karbonifer Dönemine dayanıyor yani sağlam bir kayaya oturuyor.

İç Anadolu'da Konya, Aksaray'da risk daha az. Deprem kuşakları da kendi içinde risk oranına göre ayrılıyor çünkü. İstanbul'un belirli kesimleri sağlam.

En kritik bölge, tarihi yarımadanın olduğu alan. Beyazıd, Eminönü, Bakırköy; kıyıda Silivri, Mürefte açıklarına kadar; Beşiktaş, Sarıyer risk yüksek bölgeler. Denizle iç içe oldukları için korozyon riski daha yüksek. Buralarda binaların zeminin daha sağlam olmasına dikkat edilmeli.

Sağlam zeminler, Şişli, Zekeriyaköy, Beykoz, Kartal sayılabilir.

Her bölgede risk var ama sonuçta. Neticede deprem kulağı ülkesiyiz. Bunun için önlem alınması şart." diyerek önlemlere dikkat çekti.

Binanın Daha Sağlam Olması İçin Ne Yapmalıyız?

Riskli bölgelerde de sağlıklı binaların mümkün olduğunu anlatan Yağcı, "Zemin iyileştirilmesi konusuna önem verilmeli. Binayı yapmadan önce eğer bina bodrumluysa; kaç bodrum ayrıldıysa buna uygun temel atılmalı. Radye temel üzerine oturtulmalı. Bu temelden sonrası en az 50 cm olarak belirlenmiştir. En iyi zemin için bile en az 50 cm olarak kullanılmalı, riske göre zemin iyileştirilmesi artırılmalı.

Binanın üzerine çıkıldıkça, bodrumların üzerinde en az 70-80 cm arası su basman olması şart. Zemini etkileyen don olayının gücünü azaltabilelim. Bunlar yapıldıktan sonra zemin, bizi çok da etkilemez. "Zemin Emniyet Gerilmesi" denilen kazıklı temelle birlikte dipten gelen ve üstten gelen baskı arasında dengeyi kurmak,. bu binanın daha dayanıklı olmasını ve yüke daha elverişli olmasını sağlayacaktır.

Sağlama yakın bir zeminde, insan gücüyle atılan temelle eğer bodrum yapılmazsa en fazla 2 kata kadar izin verilebiliyor. Onun dışında eğer bodrum olacaksa binada mutlaka su basman olmalı, radye temel atılmalı, zemin etüdü yapılmalıdır. Yani bir binanın temeli sağlam atılırsa, deprem korktuğumuz zararı vermez." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Emlak Hangi Bölgeler Daha Riskli? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi
    12:57 Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi

    Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sosyal konutların yapımına devam edildiği inşaat alanında incelemelerde bulundu. Taşkın, projenin ilerleyişi hakkında bilgi aldı ve vatandaşların daha sağlıklı ve konforlu yaşam şartlarına kavuşmalarını hedeflediklerini belirtti.

  • Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor
    12:53 Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor

    Burhaniye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçenin çeşitli bölgelerinde altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bahçelievler Mahallesi, Kocacami Mahallesi ve Öğretmenler Mahallesi'nde parke taşı döşeme, tamirat ve onarım çalışmaları yapılmaktadır.

  • Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor
    09:10 Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi, Kadınlar Denizi Mahallesi'nde kilit parke taşı döşeme işlemi gerçekleştirerek yol yenileme çalışmalarını sürdürüyor.

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı
    13:10 Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Balıkesir'de mart ayında 2 bin 341 konut satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde ise mart ayında 105 bin 394 konut satıldı. İstanbul, en yüksek konut satışı ve paya sahip olan il oldu.

  • Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı
    11:29 Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı

    Merkeze bağlı Yeniköy Mahallesi'ndeki bir apartmanın balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesi üzerine inceleme başlatıldı. Olayı fark eden ev sahibi, durumu polise bildirdi. Polis ekipleri olay yerine gelerek inceleme yaptı ve mermi çekirdeğini emniyete götürdü. Ev sahibi, balkonda oturamama korkusu yaşadığını ve insanları duyarlı olmaya çağırdı.

  • Zonguldak'ta Mart Ayında 485 Konut Satıldı
    10:51 Zonguldak'ta Mart Ayında 485 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Zonguldak'ta geçen Mart ayında 485 konutun satışı gerçekleştirildi. TÜİK'in açıkladığı istatistiklere göre, 2024 yılı Ocak ayında 363, Şubat ayında 432 ve Mart ayında 485 konutun satışı gerçekleşti. Ayrıca, 2023 yılında Zonguldak ilçelerindeki konut satışlarına ilişkin istatistikler de paylaşıldı. Alaplı ilçesinde 381, Çaycuma ilçesinde 1090, Devrek ilçesinde 603, Karadeniz Ereğli ilçesinde 1652, Gökçebey ilçesinde 171, Kilimli ilçesinde 196, Kozlu ilçesinde 845 ve Merkez ilçede ise 1155 konutun satışı gerçekleşti.


Advertisement