Hareke'de Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü Yılı Anısına Halı Dokundu - Son Dakika
Güncel

Hareke'de Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü Yılı Anısına Halı Dokundu

Hareke\'de Çanakkale Zaferi\'nin 100\'üncü Yılı Anısına Halı Dokundu

İpek halılarıyla ünlü Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı Hereke Mahallesi'ndeki bir halı atölseyinde, Çanakkale Zaferi'nin 100'uncu yılı anısına dokunan halı ilgi odağı oldu.

17.03.2015 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İpek halılarıyla ünlü Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı Hereke Mahallesi'ndeki bir halı atölseyinde, Çanakkale Zaferi'nin 100'uncu yılı anısına dokunan halı ilgi odağı oldu. Bir Türk askerinin yaralı Anzak askerini kucağında taşıdığı figürün yanı sıra Çanakkale Boğazı, Galibolu Yarımadası ve savaş gemilerinin de yeraldığı 40x60 ebadındaki halıya şimdiden birçok talipli çıktı.

Dünyanın dört yanında aranan sertifikalı Türk ipek Hereke halılarının dokunduğu Hereke'de, az sayıda kalan halı atölyelerinde kıymetli ipek halılar dokunuyor. Ünlü tabloların da ilmik ilmik halıya dokunduğu Hereke'de 4 kuşaktan bu yana halıcılık yapılan Han Halıcılık'ta da, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü nedeniyle büyük zaferi ve Türk askerinin düşmanı da olsa işgal için gelen askere şafkatle yaklaşmasını simgeleyen figürün bulunduğu halı dokundu. Han Halıcık sahiplerinden Nurhan Ör, yaralı Anzak askerini kucaklayan Mehmetçik ile Gelibolu Yarımadası ve savaş gemilerinin işlendiği figürler bulunan 40x60 ebadındaki ipek halıda santimetrede 144 düğüm bulunduğunu, desen çalışmasının 3 ay, dokunmasının ise 8 ay sürdüğünü anlattı. Erhnan Ör halıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı nedeniyle Hereke ipek halısından bir eser  yapmak istedik. Santimetrekaresinde 144 düğüm olan bir ürünümüz ortaya çıktı. Yaklaşık 3 ay süren detaylı desen çalışmasının üzerine 8 aylık bir çalışma sonucunda müthiş bir ürün ortaya çıkarttık. Üzerinde hepimizin bildiği yaralı Anzak askerini taşıyan Mehmetçigimiz bulunuyor. Gelibolu yarımadasını gösteren özel bir çalışmadan oluşuyor. Çanakkale Zaferinin 100. yıl olması bizim de tanıtımda katkı sağlamak amacıyla böyle bir ürünü ortaya çıkarttık."

Dokudukları Hereke halılarının birer tabloya dönüştüğünü söyleyen Nurhan Ör konuşmasını söyle sürdürdü:

"Hereke'de ipek halılarımızın yanı sıra yün halılar da dokuyoruz. Ama ağırlıklı ürün ipek dokuyoruz. Artık halılar birer tablo oldu, birer sanat eseri oldu. Buradaki meçhul asker tablomuzda olduğu gibi çok özel ürünler üretiliyor artık Herekede. Artık bunlar sayılı ürünler olmaya başladı. Her biri birer sanat eseri olarak sanatseverlerin elinde kalacak." - Körfezkocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hareke'de Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü Yılı Anısına Halı Dokundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement