Harşit Çayı, 80 Milyon Liralık Projeyle Turizme Kazandırılacak - Son Dakika
Güncel

Harşit Çayı, 80 Milyon Liralık Projeyle Turizme Kazandırılacak

Gümüşhane'nin Vauk Yaylası'ndan doğarak Giresun'un Tirebolu ilçesinden Karadeniz'e dökülen Harşit Çayı ile çevresi, yaklaşık 80 milyon liralık ıslah ve rekreasyon projesiyle turizme kazandırılacak.

10.03.2017 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümüşhane'nin Vauk Yaylası'ndan doğarak Giresun'un Tirebolu ilçesinden Karadeniz'e dökülen Harşit Çayı ile çevresi, yaklaşık 80 milyon liralık ıslah ve rekreasyon projesiyle turizme kazandırılacak.

Gümüşhane kent merkezi ile Torul, Kürtün ve Doğankent'i geçip Tirebolu'dan denize dökülen 160 kilometrelik Harşit, Türkiye'nin en yüksek akım hızına sahip çaylarından biri olma özelliği taşıyor.

Aşağı kesiminde 28 metreküp/saniye, kabarık zamanlarında 232 metreküp/saniye debiye ulaşan çayda 8 hidroelektrik santrali bulunuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca başlatılan ıslah ile rekreasyon projesi kapsamında, taşkınların önüne geçilmesi ve Harşit Çayı'nın turistik alan olarak kullanılabilmesi amaçlanıyor. Projeyle, çay ile çevresi bambaşka bir çehreye bürünecek.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin, doğal güzelliklerinin yanı sıra doğa turizmi açısından gelişmeye elverişli olduğunu söyledi.

Kentin sahip olduğu imkanları turizme kazandırmak adına önemli projelere imza atıldığına dikkati çeken Memiş, Harşit Çayı ıslah ve rekreasyon projesinin bu anlamda çok önemli yeri bulunduğunu ifade etti.

"Projenin tamamlanması 2 yılı bulacak"

Vali Memiş, DSİ eliyle yürütülen ve finanse edilen proje tamamlandığında, çay boyunda kafeterya hizmetlerinin de verilebileceğini belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun projeyi "Gümüşhane'ye gerdanlık hediye ediyoruz" şeklinde tanımladığını dile getiren Memiş, "Amacımız, debisi yüksek olan Harşit Çayı'nı kontrol altına almakla birlikte, yaklaşık 2-3 kilometre uzunluğundaki bir güzergahı, rekreasyon alanı olarak yürüyüş alanıyla Gümüşhane'ye kazandırmaktır." dedi.

Debinin yüksek olmadığı zamanlarda yazın dere içinde, kenarında açılan alanlarda vatandaşların yürüyüş yapabileceği kaydeden Memiş, bu yatırımlarla, kentteki öğrencileri de yeni yaşam alanlarından faydalandırmayı amaçladıklarını anlattı.

Vali Memiş, ıslah çalışmasıyla Harşit Çayı'nın taşkınlar nedeniyle can ve mal güvenliğini tehdit etmesinin önüne geçeceklerini vurgulayarak, "Projenin birinci kısmı tamamlanmak üzere. İkinci kısmı da ihaleye çıkarıldığında maliyeti 80 milyon lirayı bulacak. İkinci kısmın ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Projenin tamamlanması yaklaşık 2 yılı bulacak." diye konuştu.

"500 bin dönümlük arazi sulu tarıma geçiyor"

Gümüşhane'nin, Kelkit ve Harşit havzaları üzerinde kurulduğuna dikkati çeken Memiş, kentte aynı zamanda devam eden 29 gölet inşaatının bulunduğunu söyledi.

Bu çalışmaların tamamlanmasıyla yaklaşık 500 bin dönümlük arazide sulu tarıma geçileceğini belirten Vali Memiş, bunun, Kelkit havzasının Türkiye'nin en önemli organik tarım merkezlerinden birisi olması anlamına geldiğini ifade etti.

Harşit ve Kelkit havzalarındaki yatırımların önemine işaret eden Memiş, ilgi ve destekleri için Bakan Eroğlu, AK Parti Gümüşhane milletvekilleri Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve DSİ 22. Bölge Müdürü Oğuz Kasap'a teşekkür etti.

Harşit Çayı, 80 Milyon Liralık Projeyle Turizme Kazandırılacak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Harşit Çayı, 80 Milyon Liralık Projeyle Turizme Kazandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı
    09:32 Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ üyesi şahıs yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, DEAŞ terör örgütünün eylem ve faaliyetlerini engellemek amacıyla çalışma yaptı. Operasyon sonucunda 5 şahıs gözaltına alındı ve işlemleri devam ediyor.

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.

  • Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı
    09:26 Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı

    Hatay'ın Payas ilçesinde yapılan TOKİ konutlarına taşınan depremzedeler, yeni evlerinde yaşamanın heyecanını yaşıyor. Abik ailesi, yeni yuvalarında kurban keserek ailelerini ağırladı. Depremzedeler, devlet ve milletin yardımlarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

  • Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda
    09:23 Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaz sezonunda yapılacak çalışmalar için toplu taşıma kooperatifleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak için yapılacak düzenlemeler ve önlemler konuşuldu. Vatandaşların memnuniyetini artırmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulması ve sürücülerin eğitimine odaklanılması kararlaştırıldı.

  • Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor
    09:20 Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde nisan ayına rağmen Doski Vadisi'nde yer alan Bostancık köyüne önceden inen çığdan dolayı 5 metreyi bulan karda yol açma çalışması yapılmaktadır. Hakkari İl Özel İdaresi ve Yüksekova İlçe Özel İdare Müdürlüğü ekipleri, Bostancık köyünün yolunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Kepçe boyunu aşan karda ilerlemekte güçlük çeken ekipler, çığ tehlikesine rağmen gece gündüz çalışmalarına devam etmektedir.

  • FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı
    09:19 FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı

    Kayseri'de terör örgütü FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü, hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, firari emniyet müdürünün hücre evinde saklandığını tespit ederek operasyon düzenledi. Şüpheli, polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

  • Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası
    09:18 Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen kazada, yolun karşısına geçmeye çalışan bir yayaya çarpan motosikletin sürücüsü ve yaya yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi.


Advertisement