Hasankeyf'e Jeoloji·k İnceleme - Son Dakika
Güncel

Hasankeyf'e Jeoloji·k İnceleme

Hasankeyf anti·k kenti·ni·n jeoloji·k-jeotekni·k bakımdan araştırılması ve güçlendi·ri·lmesi· çalışmasına ilişkin sözleşme i·mzalandı.Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, imza töreninde, Hasankeyf'in geçmişten geleceğe aktarılacak bir kültür ve tarih mirası olduğunu belirtti.

16.08.2016 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasankeyf anti·k kenti·ni·n jeoloji·k-jeotekni·k bakımdan araştırılması ve güçlendi·ri·lmesi· çalışmasına ilişkin sözleşme i·mzalandı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, imza töreninde, Hasankeyf'in geçmişten geleceğe aktarılacak bir kültür ve tarih mirası olduğunu belirtti.

Hasankeyf'te tarihi dokuyu korumak için yapılan çalışmalarda çok hassas davrandıklarını vurgulayan Acu, "Yapılan proje tarihi, çevresel ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması bakımından çok büyük önem arz etmektedir.

Proje tamamlandığında bölgedeki turizmin gelişmesine de çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bugün sözleşmesini imzaladığımız 'Hasankeyf Antik Kentinin Jeolojik-Jeoteknik Bakımdan Araştırılması ve Güçlendirilmesi Yapımı İşi'nin yüklenici firmaya hayırlı olmasını diliyor çalışmalarda DSİ ve firma elemanlarına başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Yapısal dönüşüm projesi: Ilısu Barajı ve HES Projesi

Açıklamada ayrıca, Ilısu Barajı ve HES Projesi sayesinde, yürütülen kültürel mirasın korunmasına dair yapılan çalışmalarla da tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılarak, gelecek nesillere aktarılacağı ve Hasankeyf Antik Kenti turizm bakımından dünyada bir cazibe merkezi haline geleceği belirtildi.

Ilısu Barajı ve HES Projesinin yalnızca enerji projesi değil, aynı zamanda ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimi sağlayacak bir yapısal dönüşüm projesi niteliğine sahip olduğu da kaydedildi.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak olmak üzere bölgenin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak Ilısu Barajı, bin 200 megawatt kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4,12 milyar kilowatsaat enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük 4'üncü barajı ve dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci büyük barajı olacak.

Ilısu Barajı Önyüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj tipinde dolgu hacmi bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Ilısu Projesi yılda 400 milyon dolar ekonomiye katkı sağlayacak.

"Hasankeyf Antik Kentinin Jeolojik ve Jeoteknik Bakımdan Güçlendirilmesi Yapım İşi" kapsamında Yukarı Şehre temel teşkil eden kayalık bölge jeoteknik olarak güçlendirilecek ve üzerinde konumlanmış kültürel varlıkların gelecek nesillere güvenle aktarılması sağlanacak. Bu bağlamda bölgenin özel mimari unsurları dikkate alınarak, tasarlanan antik bir liman örneği inşa edilecek, Yukarı Şehir ile Hasankeyf İlçesi yeni yerleşim arasında baraj gölüne sağlanacak ulaşıma ve bu sayede antik kentteki turizm faaliyetlerinin gelişmesine de hizmet edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hasankeyf'e Jeoloji·k İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement