Hatay'da "Jeopark" İçin İmza Kampanyası - Son Dakika
Güncel

Hatay'da "Jeopark" İçin İmza Kampanyası

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Hassa-Kırıkhan lav akıntısı alanının sanayi bölgesi yerine jeopark olması için imza kampanyası başlattıklarını bildirdi.

19.11.2016 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Hassa- Kırıkhan lav akıntısı alanının sanayi bölgesi yerine jeopark olması için imza kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Öğünç, yaptığı yazılı açıklamada, Hatay'ın biyolojik çeşitliliğin zenginliği ve Afrika kökenli türler açısından ülkedeki zengin bölgelerden biri olduğunu kaydetti.

Derneklerinin, 2010 yılında Reyhanlı'dan Kilis ve Gaziantep sınırına kadar sınır bölgesinde yoğunlaşan çalışmalarla var olan çeşitliliği büyük oranda tespit ettiğini ifade eden Öğünç, şunları kaydetti:

"Biyolojik çeşitliliğe ek olarak Aktepe-Hassa- Akbez kara yoluyla Suriye sınır hattı arasında oluşmuş volkanik alan ve burada görülmesi olası yapılar da kayda alınmıştır. Bu yapılar volkan konileri, lav tünelleri, bazalt sütunları, cüruf, sıçratma konileri, volkanik çukur ve çöküntüler, taş köprüler gibi volkanik yapılardır. Hatta yapılan arazi incelemelerinde tarih öncesi insanlara ait olduğu düşünülen belirtilere rastlanmıştır. Alan bu özellikleriyle bir jeopark için gerekli bütün unsurları fazlasıyla taşımaktadır. Hassa ve Kırıkhan lav akıntısı alanının sanayi bölgesi değil, jeopark olması için imza kampanyası başlattık. Leçelik alandaki özel jeolojik oluşumlardan birisi lav tünelleridir ve bu tünellerden bir kısmı zengin bir hayvan çeşitliliğine sahiptir. Lav tünellerinde yapılan ön tespitlerle öncelikle burada yaşayan yarasalar kayıt altına alınmıştır. Yapılan tespitlerde bu tünellerde Akdeniz Nalburunlu yarasası, Mehely Nalburunlu yarasası, Uzunayaklı yarasa ve Uzunkanatlı yarasa türlerinin yaşadığı ve sayılarının 40 bine kadar çıkabildiği tespit edilmiştir. Bu yarasa türleri nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerdir."

Bölgede aynı zamanda Hatay Dağ Ceylanının Türkiye'deki tek yaşama ve üreme alanı içerisinde yer aldığını kaydeden Öğünç, 4 ay boyunca devam eden ve 16 fotokapanla yürütülen çalışma ve bölgeden daha önce verilen kayıtlara göre 60 memeli türünün bölgede yaşadığını kaydetti.

Öğünç, bu kadar çok kültürel, jeolojik değeri ve biyo çeşitliliğini bünyesinde barındıran alanın korunma statüsünde olmamasının ülke açısından büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Gaziantep, Kilis Organize Sanayi bölgesinden gelerek Hassa ile İskenderun Körfezi arasında tünel yapımının planlandığını aktaran Öğünç, "Aktepe-Hassa-Akbez'in güneyindeki halk arasında 'leçelik' bölge olarak adlandırılan volkanik alanın organize sanayi bölgesi yapılmak üzere tahrip edilme tehlikesi var." diye konuştu.

Öğünç, Reyhanlı ilçesinden başlayarak, Kilis ve Gaziantep sınırına kadar devam eden sınır bölgesindeki özellikle Afrika kökenli türler başta olmak üzere yaban hayatının ve volkanik arazideki doğal değerlerin ileride ülkemizin ikinci 'jeoparkı' olarak düzenlenmek üzere korunabilmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiği sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay'da 'Jeopark' İçin İmza Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement