Hatay'da Vergi Rekortmenlerine Plaket - Son Dakika
Güncel

Hatay'da Vergi Rekortmenlerine Plaket

Hatay\'da Vergi Rekortmenlerine Plaket

Hatay Valisi Lekesiz: ''Türkiye 90 yıldır hemen herkesin emeği, taş üstüne taş koyması, katkısı sonucunda gelinen noktada iş dünyamızın kabiliyeti, imkan ve kapasitesi fevkalade artmış durumdadır.

29.12.2013 01:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Türkiye 90 yıldır hemen herkesin emeği, taş üstüne taş koyması, katkısı sonucunda gelinen noktada iş dünyamızın kabiliyeti, imkan ve kapasitesi fevkalade artmış durumdadır. Artık 160 milyar Dolar ihracat kapasitesiyle, 800 milyar dolara yaklaşan gayri safi milli hasılasıyla Türkiye bölgesinde, dünya ekonomisiyle sağlıklı ilişkiler kurabilmiş ve entegre olabilmiş aşağı yukarı tek ülke konumundadır" dedi

Lekesiz, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneğinin (HASİAD) organize ettiği 2012 vergilendirme döneminde gelir ve kurumlar vergisi vergi rekortmenleri sıralamasında yer alan üyelerine yönelik düzenlediği plaket töreninde yaptığı konuşmada, vergilerini düzenli olarak veren, istihdama katkıda bulunan, yaptıkları ihracat ve üretimle yarının bugünden daha iyi olabilmesi için dünyanın dört bir tarafında koşturan işadamlarını tebrik etti.

Ülke ekonomisinin adeta kılcal damarlarını oluşturan kobilerin toplam ihracatın yüzde 20'sini yapabilir iken bugün itibariyle gelinen noktada toplam ihracatın yüzde 60'ını yapabilir hale geldiğini ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:

"Türkiye 90 yıldır hemen herkesin emeği, taş üstüne taş koyması, katkısı sonucunda gelinen noktada iş dünyamızın kabiliyeti, imkan ve kapasitesi fevkalade artmış durumdadır. Artık 160 milyar dolar ihracat kapasitesiyle, 800 milyar dolara yaklaşan gayri safi milli hasılasıyla Türkiye bölgesinde, dünya ekonomisiyle sağlıklı ilişkiler kurabilmiş ve entegre olabilmiş aşağı yukarı tek ülke konumundadır. Bir taraftan kobiler oluşturdukları istihdamla ülke ekonomisine çok ciddi katkı verirken diğer taraftan da ülke ihracatının toplamının yaklaşık yüzde 60'ını yapabilme kapasitesiyle gerçekten çok önemli noktalara vardılar. Halen kurumsallaşma ve markalaşma konusunda kobiler başta olmak üzere iş dünyamızın eksiklikleri vardır. Ama memnuniyetle belirtmek isterim ki bir meselenin farkına varmak ve onunla yüzleşme cesaretini göstermek o konuyla ilgili çözüm sürecinin de başlamış olduğunu gösterir. Dolayısıyla iş dünyamızın markalaşma, ortaklık kültürü, inovasyon, AR-GE çalışmaları gibi konularını gündemine alması geleceğe yönelik umutlarımızı ve moralimizi artırmaktadır"

Lekesiz, Hatay'ın gelecek adına heyecan veren ülkedeki illerinin başında geldiğini belirterek, en büyük zenginliklerinin yüzyıllardır Hatay insanının farklılıklar içerisinde uyum, ahenk içerisinde yaşaması olduğunu belirtti.

Hatay'ın ülkeye verdiği başka zenginliklerin de olduğunun altını çizen Lekesiz, şunları kaydetti:

"Örneğin Türkiye'nin toplam vergi gelirlerine yaptığımız katkı açısından 8'inci sıradayız. Hemşehrilerimiz üretiyor ve ülkenin vergilerine ciddi bir katkıda bulunuyor. Diğer taraftan ihracatta hepimizin bildiği gibi 81 il içerisinde 9'uncu sıradayız. Hatay Adana'dan, Konya'dan, Kayseri'den, Trabzon'dan, Samsun'dan benzeri illerden çok daha fazla ihracat yapıyor. Hemen yanı başımızda yaşanan kargaşaya, çatışma iklimine, olumsuzluklara rağmen Hatay'ın 2013 yılı içerisindeki ilk 11 aylık verileri Türkiye İhracat Meclisinin rakamlarına göre, hem yaş sebze ve meyve ihracatımızın hem de toplam ihracatımızın artış içerisinde olduğunu gösteriyor. Evet ihracatımız bu olumsuzluklara rağmen arttı ama artış hızını kaybetti. Gönlümüz mümkünse yarın komşumuzda yaşanan olumsuzluğun bir an evvel sona ermesi. Komşumuzdaki çatışma ikliminin sona ermesiyle Hatay'ın önünü gerçekten tutabilene aşk olsun denilebilecektir. Bu dinamik iş dünyasıyla Hataylının yapamayacağı hiç birşey yok"

Vali Lekesiz, 2000'li yılların başında Hatay'ın yıllık toplam tükettiği enerji miktarı açısından 13'üncü sıradayken Türkiye'de toplam enerji tüketen iller sıralamasında 6'ncı sıraya, demir-çelik sektöründe Türkiye'nin ham çelik, yassı çelik üretiminde, yaş sebze ve meyve ihracatında birinci sırada bulunduğunu ve bu gelişmelerin de gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça da konuşmasında yılın son günlerinde çok sıcak gelişmeler yaşandığını ve bunları kaygıyla izlediklerini belirtti.

Onatça, TÜRKONFED'in kurulduğu günden bugüne kadar sadece iş dünyasını ilgilendiren konularla değil müreffeh, huzur ve barış içinde bir Türkiye için çalıştığı kaydetti.

İkeleri tam yerleşmeden, kuvvetler ayrılığı prensibi oturmadan sağlıklı bir ekonomik yapıya sahip gelişmiş bir ülke olunamadığını vurgulayan Onatça, konuşmasında şunlara yer verdi:

"Bunun yolu demokrasiye, kuvvetler ayrılığına ve hukuk devletine var gücümüzle sahip olmaktan gelir. Gündeme gelen ağır iddiaların yol açtığı belirsizlik ve tedirginlik ortamı, ekonomideki güven ve istikrarda oluşturabileceği tahribatı büyük bir endişeyle izliyoruz. İş dünyası temsilcileri siyasetteki gelişmelerin ekonominin üzerindeki etkisini gayet yakından biliyor. Bu olaylardan fazlasıyla da etkileniyor. En büyük hasarı demokrasimizin görmesinden endişe ettiğimizi de ifade etmek istiyorum. Bu nedenle soruşturmaların yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkelerinden taviz verilmeden yürütülmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Umuyoruz ki bu gelişmeler hayli borçlu olan özel sektöre cari açık sıkıntısı yaşayan ekonomimize daha fazla olumsuz etki yaratmaz"

HASİAD Başkanı Gülay Gül de ülkede üretim yapan, istihdam yaratan, bir kuruş dahi vergi veren herkese teşekkürü bir borç bildiğini belirtti.

Gül, vergi vermenin anayasal bir görev olmasının ötesinde bir vatandaşlık görevi olduğunu ve devletin kaliteli hizmet sunabilmesinin ana kaynağının vergi olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından 2012 vergilendirme döneminde gelir ve kurumlar vergisi, vergi rekortmenleri sıralamasında yer alan HASİAD üyelerine plaketleri verildi.

Gecede ayrıca HASİAD Başkanı Gül'e Azerbaycan Üniversitesi fahri doktara ünvanı ve Moskova'da faaliyet gösteren uluslararası ödül komitesi tarafından ekonomiye, kültüre, bilim, eğitime ve barışa katkılarından dolayı 'Avrupa Şeref ve Liyakat Madalyası' Azerbaycan Üniveristesi Rektörü Prof. Dr. Elchin İskenderzadeh tarafından verildi.

Geceye Garnizon Komutanı Kurmay Albay Hasan Polat, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, CHP Hatay Milletvekilleri Mehmet Ali Ediboğlu, Hasan Akgöl ve Refik Eryılmaz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da katıldı. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay'da Vergi Rekortmenlerine Plaket - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement