Hatay'da Yöresel Lezzet Şovu - Son Dakika
Güncel

Hatay'da Yöresel Lezzet Şovu

Hatay'da "Antakya'yı Hatay'da Keşfet" etkinliği kapsamında düzenlenen Gastronomi Fuarı'nda, kentteki yöresel lezzetler sunuldu.

05.05.2016 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'da " Antakya'yı Hatay'da Keşfet" etkinliği kapsamında düzenlenen Gastronomi Fuarı'nda, kentteki yöresel lezzetler sunuldu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ve Hürriyet gazetesinin işbirliğiyle Antakya'da bir otelde "Antakya'yı Hatay'da Keşfet" konulu etkinlik düzenlendi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, kentte 600'ün üzerinde yemek çeşidi olduğunu söyledi. Hatay'ın tarihte 13 medeniyete ev sahipliği yaptığını, burada üç semavi din ve altı mezhebin bir arada bulunduğunu anlatan Savaş, kentte ne din ne de mezhep kavgası yaşandığını vurguladı.

"Ortadoğu'daki kardeş kavgasının Hatay'ı son yıllarda ekonomik, sosyolojik olarak aşağıya çektiğini" söyleyen Savaş, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da her atılan mermi ve top Hatay'ın bağrına atılmış gibi aksettirildi. Kentteki çok ufak kıvılcımlar sanki bomba gibi aksettirildi. Bu konuda biraz sitemimiz var. Hatay bunu hak etmiyor. Londra'da da Paris'te de Ankara'da da bomba patlayabiliyor. Hatay'da 24 saat hem kadının hem erkeğin istediği yere tek başına gidebileceği bir asayiş ortamımız var. Bizim ne Suriyelilerle ne de kendi aramızda herhangi bir sıkıntımız olmadı. Yetkililerin de bize sevgiyle bakmasını istiyoruz.

Lojistik sektöründe 11 binin üzerinde tırımız vardı. Şu anda 2 bin 500 civarında can çekişiyor. Suriye üzerinden 15 ülkeye hububat, yaş meyve-sebze, filtre ihracatımız vardı, sıfıra yaklaşmış durumda. İş adamlarımız kredi noktasında sıkıntı çekmekte. İş dünyamız problem yaşamakta. 5 yıl önce Uzun Çarşı'ya günde 750 bin dolar para giriyordu, şimdi 50 bin dolara düştü. Bunlar için ağlayıp sızlanmıyoruz. Gelecek aydınlık ve sağlıklı günler için yetkililerden ilgi ve teşvik verilmesini istiyoruz."

"Tanıtıma destek vermeye hazırız"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da her yörenin bir mutfağı olduğunu belirterek, Hatay'ın yemek çeşitliliği açısından önemli bir yer olduğuna işaret etti.

Kent olarak mütevazi olunmaması gerektiğini söyleyen Ulusoy, bu zenginliğin bilinmesini ve iftihar edilmesini istedi. Hatay'ın yemeklerinin tanıtımı konusunda çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Ulusoy, bu konuda destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Hatay'ın bir günde gezilecek bir yer olmadığını söyleyen Ulusoy, 2016 İnanç Sempozyumunu Konya'da yapacaklarını, 2017'de ise Hatay'da yapılmasını istediklerini belirtti.

Ulusoy, Avrupa Birliği ülkelerine Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilmeleri konusunda "Vizeler kalkacakmış. Vizelerin konulması yanlıştı. Türkiye bunu hak etmemişti. İnanıyorum ki gün gelecek ekonomisiyle, siyasetiyle güçlü bir Türkiye, vize koyacak bir ülke olacaktır." görüşünü dile getirdi.

"Hatay, farklılıkları özümseyen bir coğrafyanın adı"

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de Hatay'ın son yıllarda ülke gündeminde ön plana çıkan bir kent olduğunu söyledi.

Hatay'ın tarihi ve kültürel miras açısından herkesin başını döndürdüğünü ifade eden Ergin, "Hatay farklılıklardan bir çatışma alanı değil, zenginlik olarak bu farklılıkları özümseyen bir coğrafyanın adı. Farklı dinlerin, mezheplerin el ele tutuşabileceklerini, barış içerisinde yaşayabileceklerini gösteren bir model sunuyor. Buranın huzuru, barışı, başarısı bütün Türkiye için özel bir önem arz ediyor. Hatay'ın barışı, başarısı bütün Türkiye'de toplumsal barışın korunması açısından da bir güvence oluşturuyor." diye konuştu.

Kentin son dönemde gündeme gelmesinin bir nedeninin Suriye'deki savaş olduğuna işaret eden Ergin, Hatay'ın 2011'den bu yana sürmekte olan savaşın en çok etkilediği illerden biri olduğunu kaydetti.

Hatay'da 400 bin civarında mülteci bulunduğunu, bunların 20 bininin kamplarda barındığını anlatan Ergin, "Türkiye'nin mültecilere sahip çıkma, koruma anlamında sergilediği örnek davranışta, Türkiye'nin bu insanlık sınavından alnının akıyla çıkmasında Hatay da üzerine düşeni fazlasıyla yapmış bulunuyor." dedi.

Ergin, tarihi ve doğal zenginlikleriyle mutfağı yan yana getirildiğinde kentin kültür turizmi açısından muazzam bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla burada bulunduklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından kente özgü yemekler tanıtılarak görsel şovlar sunuldu ve katılımcılara yöresel lezzetler ikram edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay'da Yöresel Lezzet Şovu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da Uyuşturucu Ticaretinden Gözaltına Alınan Şahıs Tutuklandı
    16:41 Samsun'da Uyuşturucu Ticaretinden Gözaltına Alınan Şahıs Tutuklandı

    Samsun'da uyuşturucu ticareti yaptığı tespit edilen bir kişi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan operasyonda uyuşturucu madde ve ticaretinden elde edilen para da ele geçirdi.

  • Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor
    16:40 Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor

    Kocaeli'de petrol boru hattına müdahale sonucu yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle kirliliğin oluştuğu Sapanca Gölü'nde temizlik çalışmaları sürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, göldeki kirliliği temizlemek için çalışmalara başladı. Yakıtın gölden ve dere yatağından tamamen bertaraf edilmesi için hızlı bir şekilde müdahale edildiği belirtilirken, içme suyu kanallarının güvenliği sağlandı ve vatandaşların içme suyu konusunda endişelenmemesi gerektiği vurgulandı.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması
    16:40 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in ifadesi ortaya çıktı. Keskin, bağış kampanyası ve paranın harcanmasıyla ilgili sorumluluğun CHP İstanbul İl Başkanlığına ait olduğunu belirtti.

  • Manisa'da Kaçak Tütün Operasyonu: 1 Milyon 200 Bin TL Değerinde Kaçak Tütün Ele Geçirildi
    16:39 Manisa'da Kaçak Tütün Operasyonu: 1 Milyon 200 Bin TL Değerinde Kaçak Tütün Ele Geçirildi

    Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, piyasa değeri 1 milyon 200 bin TL olan kaçak tütün ve tütün mamulleri ele geçirildi. Operasyonda, ev ve eklentilerinde yapılan aramada, 620 bin adet boş makaron, 260 bin adet dolu makaron, 281 kilo 350 gram kıyılmış açık tütün, 186 kilo kıyılmış ambalajlı tütün, 3 adet sigara sarma makinesi, 10 adet makoron doldurma aparatı, bin 200 adet şeffaf makaron poşeti, 2 bin 135 adet kesilmiş bandrol ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin adli işlemleri devam ediyor.

  • Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı
    16:39 Kars'ta 8 düzensiz göçmen yakalandı

    Kars İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, kente yasa dışı yollardan giren şahısların yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, kent merkezinde oturma izni veya belgesi bulunmayan 8 Afganistan uyruklu düzensiz göçmeni yakaladı. Göçmenler, işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine gönderildi.

  • Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü
    16:39 Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü

    Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ısınma ve su kaynakları konuları ele alındı. Vali Makas, küresel ısınmanın bir problem olduğunu belirterek, dua ederek küresel ısınmanın tersine dönmesini temenni etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini anlattı ve önümüzdeki yıllarda su kaynaklarında yüzde 25 bir azalma öngörüldüğünü ifade etti. Toplantıda alınan kararlar bir üst merciye iletilmek üzere kaydedildi.

  • Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi
    16:37 Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Bursa'ya gelerek esnaf ziyaretinde bulundu ve basın açıklaması yaptı.

  • Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor
    16:37 Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor

    Kars'ta Cumhur İttifakı'nın seçim çalışmaları sürüyor. 65. Hükümet Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Milletvekili Adem Çalkın, Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger'e destek için esnaf ziyareti yaptı. Esnaf ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Cumhur İttifakı heyeti, projeleri anlattı ve vatandaşların oylarına talip olduklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak
    16:37 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde halk buluşmasının finalini gerçekleştirecek. Buluşma, Turgutlu Belediye Başkan Adayı Çetin Akın ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek'in katılımıyla gerçekleşecek.


Advertisement