Hatay Dağ Ceylanlarına Nüfus Arttırma Çalışması - Son Dakika
Güncel

Hatay Dağ Ceylanlarına Nüfus Arttırma Çalışması

Dünyada sadece Hatay'ın Suriye sınırında yaşayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Hatay dağ ceylanlarının nüfusunu artırmak için çalışma başlatıldı.

23.09.2014 12:01  Güncelleme: 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve bilimsel adı "Gazella gazella" olan Hatay dağ ceylanının sayılarını artırmak ve yaşam alanlarını genişletmek üzere harekete geçildi.

2000 yılında kurulan ve bugüne kadar 90 Urfa ceylanı yetiştiren Erikçe Yaban Hayvanı Üretme İstasyonu, artık misafirlerini değiştiriyor. Urfa ceylanlarını uğurladıktan sonra dünyada sadece Hatay'ın Suriye sınırında yaşayan Hatay dağ ceylanlarını ağırlayacak olan 80 dönümlük işlem görmemiş araziye sahip istasyon, sadece bu türün popülasyonunu artırmakla kalmayıp, 11'e 4,5 kilometrelik alana sıkışan yaşam alanlarını da farklı illerde artırmayı hedefliyor.

İstasyonun şefi Sabri Ceyran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istasyonda 2000 yılından bu yana 90 Urfa ceylanı yetiştirildiğini ve bunlardan 52'sini Iğdır'a gönderdiklerini söyledi.

Kalan ceylanları da gelecek günlerde uygun bölgelerde doğaya salacaklarını ifade eden Ceyran, bu sayede Gaziantep kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan istasyondaki Urfa ceylanlarının varlığına son verileceğini vurguladı.

Hatay dağ ceylanının popülasyonunda her geçen gün ciddi oranda azalma kaydedildiğini dile getiren Ceyran, istasyondaki değişikliğe de bu gelişmenin neden olduğunu bildirdi.

Ceyran, Hatay dağ ceylanlarının yaşam alanlarının çok sınırlı bir bölge olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bundan sonraki süreçte Hatay dağ ceylanı yetiştirmeye başlayacağız. Bunun nedeni bu ceylanların çok sınırlı bir bölgede yaşıyor olması. Hedefimiz bu türün Fırat'ın diğer tarafında da varlığını sağlamak. Hatay dağ ceylanı çok azalmış durumda. Bunu artırmak istiyoruz. 20-30 tane önümüzdeki günlerde istasyonumuza Hatay'dan yeni konuklar gelmesi bekleniyor. Öncelikle sayılarını çoğaltacağımız Hatay dağ ceylanlarını daha sonra oldukça daralan yaşam alanlarını genişletmek üzere farklı bölgelerde doğaya salacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hatay Dağ Ceylanlarına Nüfus Arttırma Çalışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement