Hatay Türkmenler ve Rejim Askerleri Burç Kasap Tepesi İçin Savaşıyor - Son Dakika
Güncel

Hatay Türkmenler ve Rejim Askerleri Burç Kasap Tepesi İçin Savaşıyor

Hatay Türkmenler ve Rejim Askerleri Burç Kasap Tepesi İçin Savaşıyor

Türkmenler ve rejim askerleri Burç Kasap Tepesi için savaşıyor HATAY'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Bayır ve Bucak bölgelerinde yaşayan 15 bin dolayındaki Türkmen'e karşı yoğun saldırılar sürerken, bu sabahtan itibaren Türkmen birlikleri ile rejim askerleri şu an kontrolsüz bulunan Burç Kasap Tepesini ele geçirmek için savaşıyor.

23.11.2015 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkmenler ve rejim askerleri Burç Kasap Tepesi için savaşıyor

HATAY'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Bayır ve Bucak bölgelerinde yaşayan 15 bin dolayındaki Türkmen'e karşı yoğun saldırılar sürerken, bu sabahtan itibaren Türkmen birlikleri ile rejim askerleri şu an kontrolsüz bulunan Burç Kasap Tepesini ele geçirmek için savaşıyor. Bu tepeyi hangi güçler alırsa, Bayır Bucak Bölgesi'ne hakimiyet noktasında avantaj ele geçirmiş olacağı belirtiliyor. Ancak Türkmen birliklerinin özellikle Rusya silahları geldikten sonra kendi silah güçlerinin yeterli olmadığı bildiriliyor.

SİLAH SESLERİ YANKILANIYOR

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Rusya'nın havadan uçak ve helikopterlerle, denizden de füzelerle verdiği destekle Türkmenlerin yaşadığı bölgeye yönelik saldırılarındaki çatışma ve top sesleri Yayladağı İlçesi'nden de duyuluyor.

Lazkiye'nin kırsalında Türkmenlerin yaşadığı Bayır ve Bucak olmak üzere 2 ayrı alanda daha çok gençlerin kaldığı, yaxlı ve çocukların Türkiye sınırına doğru kaydığı, evlerini tertemek istemedikleri için de Türkiye'ye geçmedikleri görülüyor. Dağlık bir alan olan Bayır'dan çok sahil bölgesi olan Bucak çevresindeki yerleşim yerlerinin kontrolü ara ara Suriye rejimi ve Türkmen cephesi arasında el değiştiriyor. Bölge bugün itibariyle Türkmen 2'inci Sahil Tümeni tarafından kontrol altında tutuluyor. Son bir haftalık sürede hava saldırısı sonrası Bucak'ın bir bölümünden Türkmenler geri çekilmek zorunda kalmıştı. Türkmen 2'inci Sahil Tümeni'nin kontrol ettiği alan, Ğimem'den başlayıp Acısu Bölgesine kadar olan 40 kilometrelik bir alanı kapsıyor.

TÜRKMEN DAĞI'NIN YARISI REJİMDE YARISI TÜRKMENLERDE

Bayır Bucak Bölgesi'ne hakim 3 tepeden biri olan ve Türkmenler için stratejik öneme sahip Kızıldağ 3 gündür rejimin kontrolünde. Burada rejime ait 2 tank ve 130'luk bir top var. Top ve tanklar Türkmen köylerini aralıklı olarak ateş altında tutuyor. Ayrıca, 45 Nolu tepe de rejimin elinde. 3'üncü tepe olan Burç Kasap Tepesi'nde ise rejim askerleri ve Türkmen birlikleri hakimiyet sağlamak için yoğun bir çatışma içerisinde. Bu noktayı alanın tamamen Bayır Bucak'a hakim olacağı belirtiliyor. Arkası İdlib olan Kürt Dağı ise Arap 1'inci Sahil Tümeni'nin kontrolü altında. Daha önce rejimin eline geçtiği iddia edilen ancak Türkmen komutanları tarafından yalanlanan Türkmen Dağı'nın yarısının Türkmenlerin, diğer yarısının ise rejim askerlerinin elinde olduğu belirtiliyor. Şu anda Ğimem, Avanlı, 46 Nolu tepe, Fırınlı, Acısu ve Kızıldağ bölgesinde yoğun çatışmalar devam ediyor.

'MÜCAHİTLER DİRENİYOR'

Bölgedeki son durum hakkında bilgi veren bir Türkmen Birliği yetkilisi, şunları söyledi: "Biz şu an karadan herhangi bir saldırıdan korkmuyoruz. Ancak hava saldırısı bizi çok zorluyor. Elimizde 23 kalibrelik doçkalar var onların da sayısı fala değil, menzilleri de 4 kilometre kadar. Ancak Rus uçakları yüksekten uçup Türkmen köylerindeki sivillerin üzerine bomba yağdırıyor. Şu anda mücahitler direniyor. 2'nci Sahil Tümeni'nin şu anda en büyük çabası sivilleri Yamadı bölgesine taşımaya çalışıyorlar."

SAHRA HASTANESİ YARALILARI TEDAVİ EDİYOR

Türkmenlerin saldırılardan kaçarak geldikleri sınırın sıfır noktasındaki Yamadı Köyü'nün 20 haneli bir köy olduğu ancak son günlerde bu köyde yaşayanların sayısının binlere ulaştığı belirtildi. Köyde oluşturulan Arfalı İnsani Yardım Bölgesi'nde Türkiye tarafından kurulan sahra hastanesinin ise faaliyete geçti. Hastaneye bugün yaralı 2 Türkmen'in getirildiği ve tedavi altına alındığı bildirildi.

REJİM, HERKESİ CEPHEYE GÖNDERİYOR

Öte yandan rejim, kontrolündeki Lazkiye'de 'Memur alacağız' diye duyurular yapıyor. Daha sonra memuriyet için başvuranlar özellikle Sünni olanlar toplanıp hemen kamyonlara bindirilip cepheye götürülerek Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) karşı savaştırılmak isteniyor. Lazkiye'de ayrıca 15-45 yaş arasındaki herkes silah altına alınarak rejim tarafından cepheye gönderiliyor.

SAMİR HAFEZ: YÜZDE 90'I TÜRKİYE'YE GEÇMEK İSTEMİYOR

Suriye Türkmen Birliği Başkanı Samir Hafez, bölgedeki gelişmeleri ve Türkiye'den beklentilerini CNN TÜRK'ün canlı yayınında anlattı. Hafez, Türkmenlerin yüzde 90'ının kendi köylerinde kalıp evlerini terk etmek istemediğini, ancak Rusya'nın hava araçları gelince zor durumda kaldıklarını belirterek, "Elimizdeki silahlar demoda, neredeyse Rusya'ya karşı sapanla savaşıyoruz" diye konuştu. "Doğruyu söylemek gerekirse çekildik. Çatışmayı kaybettik ama savaşı kaybetmiş değiliz" diye sözlerini sürdüren Türkmen Birliği Başkanı, bölgedeki durumun çok açık olmadığını, askeri durumda iyi olmadıklarını, son günlerdeki hücumların bir masaya oturulduğunda pazarlık için malzeme olacağını düşündüğünü de belirtti. Türkmen ve Kürt Dağı'nın 3 kez alıp, 3 kez de kaybettiklerini bildiren Hafez, misket bombasının ağır zayiatlar verdiğini, Suriye askerlerinden de ölenler olduğunu söyledi. DAİŞ'in olmadığı yerlere Rus uçaklarının bomba atmasını anlayamadığını da belirten Hafez, bol miktarda gıda ve barınma yardımı aldıklarını, ancak ileri teknolojiye sahip silah iytiyaçları olduğunu kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hatay Türkmenler ve Rejim Askerleri Burç Kasap Tepesi İçin Savaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement