Hattat Savaş Çevik, Antika Festivali'ne Katıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Hattat Savaş Çevik, Antika Festivali'ne Katıldı

Hattat Savaş Çevik, Beyoğlu'nda devam eden Antika Festivali'ne katılarak, mesleğe başlama sürecini ve hat sanatını anlattı.

06.11.2015 00:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hattat Savaş Çevik, Beyoğlu'nda devam eden Antika Festivali'ne katılarak, mesleğe başlama sürecini ve hat sanatını anlattı.

Festival alanındaki söyleşide konuşan Çevik, resme ilgisinin ilkokul yıllarında ortaya çıktığını aktararak, ortaokul ve lise yıllarında yağlıboya, sulu boya, pastel ve kurukalem resimler yaptığını belirtti.

Hat sanatçısı Çevik, ailesinin eğitimi tercihine müdahalede bulunmadığının altını çizerek, "Sen nereyi istiyorsan, orayı bitir oğlum, dediler. Hiçbir şekilde müdahale etmediler. O bakımdan şanslıyım. Sonra Grafik Bölümü'ne kayıt yaptırdım ve o bölümü okudum" diye konuştu.

Grafik Bölümünde okurken, yazı ve tipografi derslerine Prof. Emin Barın'ın girdiğinin altını çizen Çevik, Barın'a ilişkin şu bilgileri verdi:

" Türkiye'de ilk kez latin yazısının eğitimini ortaya koyan ve okullarda, üniversitelerde klasik yazı, latin yazısı eğitimi veren ilk hocamızdır. Kendisinin büyük eserleri var. Anıtkabir'in yazılarını, İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt'taki büyük kapısının üzerindeki İstanbul Üniversitesi yazısını ve Adliye Sarayı yazısını yazan kişidir. Çok büyük bir sanatçı. Kendisi, klasik el yapımı cilt ustası. Almanya'da eğitim görmüş. Hattat, yazı ustası. Matbaayı, serigrafiyi bilir. Grafiker ve çok yönlü bir ustamız. Türkiye'de gerçekten, klasik sanatların dönüm noktasını oluşturan bir dönemde gelmiş ve özellikle de hat sanatının günümüze intikal eden bölümünün başlangıcını oluşturmuş bir hocamızdı."

Çevik, Barın'ın hattatlarla ilgili çok değişik hikayeler anlattığını belirterek, " Hat sanatına hiç ilgim olmadığı halde, ilgi duymaya başladım. Üçüncü sınıftaydım. 'evladım, senin hat sanatına karşı çok büyük bir ilgin var. Hafız Kemal Batanay haftada bir gün atölyemde ders veriyor. İstersen sen de başla' dedi. Ben tabii havalara uçtum. 1974 yılında, hat sanatına başlamış oldum" dedi.

"Hattatlar çok yaşarmış" diye bir tabir olduğunu aktaran Çevik, bu konuda duyduğu bir hikayeyi şu sözlerle aktardı:

"80, 90, 100 yaşına kadar yaşayan hattatlar varmış. Eskiler bu konuda espri yaparmış. Hattatlar niye çok yaşar? Çünkü nefeslerini tuttukları için nefeslerini idareli kullanırlarmış. Her insanın bir sayıda nefes ömrü varmış. Hattatlar yazı yazarken, elleri titremesin diye nefeslerini tutmak zorundalar. Çok ince iş yapan antikacı arkadaşlar bunu çok iyi bilir. İnce bir iş yaparken nefes tutulur. Biz de nefesimizi tutarız hat çekerken. Dolayısıyla nefesimizi idareli kullanmış oluyoruz ve çok çabuk kullanmamış oluyoruz. Böyle bir hikaye anlatmıştı hocamız."

Savaş Çevik, klasik sanatlar içinde hat sanatının eğitiminin çok zor olduğunu ve yıllar istediğini söyleyerek, "Baştan olan yeteneğiniz, yeterli değil. Mutlaka bir hocanın denetiminde çalışmanız lazım. Bütün sanatlarda olduğu gibi, hat sanatında da süreklilik söz konusu ve hergün periyodik çalışmanız gerekiyor. Başka sanatlarda bu kadar değil ama hat sanatında bu çok önemli. Yani aksatmadan, hergün kalemi elinize almanız gerekiyor" dedi.

Hat sanatına ilk başladığı zamanlarda günde en az 5-6 saat çalıştığını belirten Çevik, zamanla daha az süre ayırmaya başladığını söyledi.

Hergün farklı konuşmacıların söyleşi yapacağı Antika Festivali, 8 Kasım'a kadar Tepebaşı'nda devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Hattat Savaş Çevik, Antika Festivali'ne Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi
    13:59 Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Malazgirt Fen Lisesi ve Malazgirt Kütüphane Müdürlüğü tarafından ilçede Kütüphane Haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Malazgirt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Malazgirt Halk Kütüphanesi Müdürü Takyettin Taş, kütüphanelerin insana pozitif enerji verdiğini belirtti. Programda kütüphanesinde en çok kitap okuyanlara ödüller verildi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.


Advertisement