Hava Şartlarının Vurduğu 'İlek' El Yakıyor - Son Dakika
Güncel

Hava Şartlarının Vurduğu 'İlek' El Yakıyor

Hava Şartlarının Vurduğu \'İlek\' El Yakıyor

Aydın'da incirin döllenmesine yarayan ve erkek incir olarak bilinen 'ilek' havaların geç ısınması nedeniyle 15 günlük gecikmeyle pazara çıktı.

16.06.2015 10:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'da incirin döllenmesine yarayan ve erkek incir olarak bilinen 'ilek' havaların geç ısınması nedeniyle 15 günlük gecikmeyle pazara çıktı. Geçen yıl kilosu 1.5 ile 2 liradan satılan ilek, bu yıl üretimin az olması nedeniyle 4 ila 6 liraya kadar alıcı buluyor.

Her yıl mayıs ayı sonlarında pazara çıkan ilek bu yıl hava şarları nedeniyle yaklaşık 15 gün gecikmeli başladı. Üreticiler, Germencik'te yoğun olan ilek pazarlarında ürünün az olması nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu söyledi. İncir üreticisi Mutlu Kuru, bu yıl ileğin geç piyasaya çıkmasını kışın yaşanan olumsuz hava şartlarına bağlayıp, "Geçen yıl mayıs ayı sonu itibariyle ilek piyasaya çıktı ve incir üreticisi incir ağaçlarını dölledi. Ancak bu yıl hem 15 günlük bir gecikme yaşanırken hem de fiyatların yüksek olmasına neden oldu. İleği kalitesine göre kilosunu 4 ila 6 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyoruz" dedi.

10 MİLYON İNCİR AĞACININ KADERİNİ BELİRLİYOR

Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Selim Arpacı ise ilek fiyatlarının tavan yaptığına değinerek şunları söyledi:

"Aydın'da 10 milyon incir ağacı var. Her bir incir ağacına 250 gram ilek asılması gerekiyor. Aydın genelinde toplam 250 bin ton ilek üretimi yapılıyor. Bu yıl hava şartlarından dolayı ilek üretimi geç oldu. İncir üreticisi incir ağaçlarına fazla ilek atarsa zararı olur, az ilek atarsa incir az olur. Bu nedenle 250 gramı geçmeyecek şekilde atılırsa ideal olur ve istenilen oranda mahsül her ağaçtan elde etmiş olur. İlekteki bu yılki fiyatlarda geçen yıla oranla yüksek. Kilosu 4 ila 6 liraya kadar alıcı buluyor. Bu durum ileğin hem az olması hem de incirin döllenmesi için kısıtlı zaman olmasından kaynaklanıyor."

KURUYA TALEP FAZLA

İleğin incir ağacında asılmasında kullanılan, sazlık ve bataklık alandan toplanan ve yörede 'kuru' olarak bilinen kamışların bağını 1.50 liradan satarak geçimini sağlayan Reşat Akkaya, "Ağaca asılan ilekler zamanla kuruyup, düşüyor. Bazı üreticiler bunun için file kullanıyor. Ancak, file asarken de toplarken de üreticiye güçlük çıkartıyor. Ancak, kuru dedğimiz kamışlarla ileği asmak çok daha kolay oluyor" dedi. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hava Şartlarının Vurduğu 'İlek' El Yakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement