Havelsan Genel Müdürü Atalay Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Havelsan Genel Müdürü Atalay Açıklaması

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, dünyada dakikada 330 yeni siber tehdidin yani saniyede 5 yeni tehdidin ortaya çıktığını bildirerek, "Bununla baş etmek çok zor. Bu yüzden, bu ürünleri yerli, milli olarak geliştirmeniz gerekiyor.

20.09.2016 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, dünyada dakikada 330 yeni siber tehdidin yani saniyede 5 yeni tehdidin ortaya çıktığını bildirerek, "Bununla baş etmek çok zor. Bu yüzden, bu ürünleri yerli, milli olarak geliştirmeniz gerekiyor." dedi.

Atalay, İş Ekosistem Buluştayı Siber Güvenlik toplantısı öncesinde gazetecilerle bir araya geldi.

HAVELSAN'ın Türkiye'nin en büyük yazılım merkezi olduğuna işaret eden Atalay, kritik tesis ve alanların güvenliği ile siber tehditlerin önlenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

HAVELSAN olarak siber güvenlik konusunda yaptıkları çalışmalarda ticari kaygı taşımadıklarını anlatan Atalay, siber güvenlik konusuna, geri dönüşümünü düşünmeden, ülke ihtiyaçlarını dikkate alarak büyük para harcadıklarını kaydetti.

Dünyada 150 milyar dolar olan siber güvenlik pazar büyüklüğüne dikkati çeken Atalay, Türkiye'de yaklaşık 300 milyon dolar olan siber güvenlik pazar büyüklüğünün yetersiz olduğunu ifade etti.

Atalay, Türkiye'de siber güvenlik pazarının yüzde 97'sinin yabancı firmalar ve ürünlerden oluştuğunu, HAVELSAN'ın bunu değiştirmeye çalıştığını vurguladı.

"Saniyede 5 yeni tehdit ortaya çıkıyor"

Türkiye'de siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturulması ve tedbir alınması noktasında son 5 yılda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Atalay, yapılan çalışmaların Türkiye'yi bu konuda daha tedbirli hale getirdiğini kaydetti.

Tehdit ve tehlikelerin çok hızlı büyüdüğünü dile getiren Atalay, siber güvenlik alanında Türkiye'nin 15 binin üzerinde uzmana ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın hızla kapatılması gerektiğini ifade etti.

Atalay, dünyada dakikada 330 yeni siber tehdidin yani saniyede 5 yeni tehdidin ortaya çıktığına belirterek, bununla baş etmenin olmazsa olmazının bu ürünleri yerli, milli olarak geliştirmek olduğunu bildirdi.

Siber güvenlik konusundaki ürünlerden kritik olanlarının HAVELSAN tarafından tamamen yerli olarak geliştirildiğinin altını çizen Atalay, "Şu anda 11 ürün geliştiriyoruz. Bu ürünleri, peyderpey piyasaya sunacağız. Bu ürünleri geliştirirken sadece HAVELSAN'ın kaynaklarını, yeteneklerini değil, iş ekosistemimizdeki Türkiye'nin bütün yeteneklerini kullandık." diye konuştu.

Siber güvenlik tehditlerini oluşturanların, sadece bu konuda eğitim almış uzman kişiler olmadığını vurgulayan Atalay, 10 yaşındaki bir çocuğun bile bu tür saldırıları gerçekleştirebileceğini belirtti.

Atala, klasik güvenlik yaklaşımı ve anlaşıyla siber saldırılarla baş etmenin yeterli olmadığını dile getirerek, "Her şey insandan başlıyor. Bu işin bilincinde ve farkında olmalıyız. Siber güvenliğin üç ayağı; insan, teknoloji ve işin süreçleri. Burada teknoloji ve süreçleri yani alt yapıyı oluşturabilirsiniz ama insan en zayıf ve en önemli unsur. Bu konudaki eksiklik giderilmedikçe yapılan yatırımlar yetersiz kalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Desteğimize ihtiyaç duyan herkese kapımız açık"

Türkiye'ye yönelik siber saldırıların, 15 Temmuz sonrasında yaklaşık 2,5 kat artışına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Atalay, son dönemlerde Türkiye'nin özel bir siber saldırı altında olmadığını söyledi.

HAVELSAN'ın Siber Savunma Teknoloji Merkezinin (SİSATEM) olduğunu anlatan Atalay, "Biz orada 7-24 Türkiye'nin kritik kurumlarını izliyoruz. Dolayısıyla şunu net söyleyebiliriz, Türkiye'ye yönelik ciddi bir saldırı olmuş değil ama saldırı her an her yere var. Türkiye siber saldırılar konusunda dünyada hep ilk 10 ülke arasında yer alıyor." dedi.

SİSATEM'de Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Sayıştay gibi çok sayıda kamu kurumuna hizmet verdiklerine işaret eden Atalay, "Bizim desteğimize ihtiyaç duyan herkese kapımız açık." ifadelerini kullandı.

Boru hatları ve 3. havalimanının güvenliğine yönelik çalışmalar

ASELSAN ile Türkiye'deki MOBESE'nin yenilenmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Atalay, IP kamerayla yolların ve kritik alanların izlenmesinin sağlanacağını bildirdi.

BOTAŞ'ın boru hatlarının güvenliğine yönelik çalışmanın da ASELSAN ile yapıldığını anlatan Atalay, şöyle konuştu:

"Kuzey Irak'tan Yumurtalık'a kadar uzanan boru hattı ve hat üzerinde çeşitli tesisler var. Boru hatlarının güvenliğine yönelik projemizde, ASELSAN ile yerli çözümler üzerinde çalışıyoruz. Boru hatlarına çeşitli sabotajlar yapılıyor, boru hatları delinerek oradan petrol çalınabiliyor. Bütün bunları önleyecek olan projede, boru hatlarına yaklaşıldığında ve müdahale edildiğinde alarm verecek, gerektiğinde bazı savunma sistemlerini otomatik devreye sokacak çok kapsamlı güvenlik çözümleri söz konusu. Yakında sahadaki uygulamasına başlayacağız."

Dünyanın en büyüğü olacak İstanbul'a yapılan 3. havalimanının Türkiye'nin gururu olacağını anımsatan Atalay, burada güvenliğin çok önemli olduğunu kaydetti.

Atalay, havalimanının fiziki ve bilişim alt yapılarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik ihalede 3 firmanın yarıştığını, bu firmalardan birinin de HAVELSAN olduğunu söyledi.

HAVELSAN olarak sundukları teklifin, milli çözümlerin içerdiğini dile getiren Atalay, söz konusu ihaleyi almaları halinde dünyanın en büyük havalimanının güvenliğini sağlamaktan gurur duyacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Havelsan Genel Müdürü Atalay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.


Advertisement