Havranlı İncir Üreticisinde İlekleme Dönemi Telaşı Başladı - Son Dakika
Güncel

Havranlı İncir Üreticisinde İlekleme Dönemi Telaşı Başladı

Havranlı İncir Üreticisinde İlekleme Dönemi Telaşı Başladı

Balıkesir'in Havran ilçesinde, havaların ısınması ile birlikte incirlerin olgunlaşması için 'İlekleme' işlemi başladı.

20.06.2016 09:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Havran ilçesinde, havaların ısınması ile birlikte incirlerin olgunlaşması için 'İlekleme' işlemi başladı.

Üreticiler, incirlilerin olgunlaşması için yapılan işlem için yoğun çalışma içine girdi. Havran'da incir üreticisi Emre Ergamalıoğlu, incirlerin olgunlaşması icin döllenmelerinin gerektiğini söyledi. Ergamalıoğlu, "İncir üretimi, bölgemiz icin önemli gelir kaynağı. İncirin olgunlaşması için döllenmesi gerekli. Döllenme icin de 'İlek' dediğimiz erkek incirleri ağaclara asarız. 'Erkek' olarak tabir edilen incirlerin icinden çıkan sinekler, dişi incirleri döller. 10 gün içerisinde iki kez ilekleme yapmamız gerekiyor" dedi. "İleklemenin atalardan kalma bir yöntem olduğunu belirten Emre Ergamalıoğlu, şöyle dedi:

"Bu uygulamada yüzyılların izi var. Eğer ilekleme yapılmazsa, incir olgunlaşmadan dalından düşer ve yenmez. Normal şartlarda Haziran aynın ilk haftası ilekleme işlemi başlar. Ancak bu yıl havanın yağışlı geçmesi nedeniyle sezon yaklaşık iki hafta geç başladı. Kurutmalık incirin üretiminde ilekleme mutlaka yapılması gerekir. Ağaca ilek asılmaz ise incir olgunlaşmadan dökülür."

Yaklaşık 100 bin incir ağacının bulunduğu ilçede, geçen yıllarda kilogram fiyatı kalitesine göre 2- 4 TL arasında satılan ilek, bu yıl 5 liradan satılıyor.

- Havranbalıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Havranlı İncir Üreticisinde İlekleme Dönemi Telaşı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement