Havuzlardaki Mikropların Ölmesi İçin Klor Yeterli Değil! - Son Dakika
Sağlık

Havuzlardaki Mikropların Ölmesi İçin Klor Yeterli Değil!

Havuzlardaki Mikropların Ölmesi İçin Klor Yeterli Değil!

Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek isteyenlerin denizden sonra ikinci adresi olan havuzlar mikrop saçıyor. Havuzda kullanılan klor, mikropları öldürmüyor.

13.08.2015 10:22  Güncelleme: 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bunaltıcı sıcak havalarda serinlemek isteyenler genellikle denizin yolunu tutuyor. Denize gitme imkanı olmayanların tercihi ise havuzlar oluyor ancak uzmanların havuza girenlere ciddi uyarıları var.

KLOR YETERLİ DEĞİL

Havuzların önemli enfeksiyon kaynağı olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mesut Yılmaz, havuzlardaki suyun dezenfeksiyonu için yoğun şekilde klor kullanıldığını ancak klorun mikroorganizmaları çok hızlı öldüremediğini söylüyor.

SAUNA VE KAPLICALAR DA RİSKLİ

Sadece havuzlar değil, tatil yerlerindeki sauna, kaplıca gibi alanlar da riskli. Bu ortamlardaki suyun buharını solumanın da enfeksiyon bulaşmasına yol açtığını belirten Doç. Dr. Yılmaz, bu tür maruziyetlerin sindirim sistemi, deri, kulak, solunum yolları ve göz hastalıklarına neden olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Yılmaz'a göre, havuzlarda en sık rastlanan enfeksiyon ishal. Çünkü dışkının gramı bile milyonlarca mikroorganizma içeriyor. Havuza gireceklerin mutlaka duş alması gerekiyor çünkü havuza bulaştırılacak dışkı hastalık sebebi. Özellikle çocuklar, gebe kadınlar, organ nakilli olanlar, kemoterapi alan kanser hastaları, havuzdan en kolay mikrop kapıp en kolay hastalanacak kişiler arasında.

HEMEN DOKTORA DANIŞIN

Havuz sularından bulaşan ve sık görülen bir diğer enfeksiyon ise konjonktivit. Gözlerde kızarıklık, batma, yanma, çapaklanma, kapaklarda şişlik gibi şikayetlerin yaşandığı konjonktivitte ağrı da yaşanabiliyor. Bu yüzden havuza girerken deniz gözlüğü kullanılmalı, sudan çıkar çıkmaz duş alınmalı ve el hijyenine dikkat edilmeli. Eğer konjonktivit başlamışsa hemen doktora başvurulmalı.

HAVUZ ENFEKSİYONLARINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

- İdrar, dışkı, olabildiğince ter ve kirli sudan uzak tutmalı.
- Eğer ishal varsa suya girilmemeli.
- Suya girmeden önce duş alınmalı.
- Suyun içine idrar ve dışkı yapılmamalı. Su yutulmamalı.
- Eğer çocukla beraber havuzda iseniz belli saatlerde çocuklar tuvalete götürülmeli. Çünkü çocuklar tuvaletini kontrol edemez.
- Mikroorganizmaya maruz kaldığınızda bol miktarda sıvı tüketerek enfeksiyonun etkisini azaltabilirsiniz.
- Şezlonglarda gerekli temizlik önlemleri alınmalı. Havluların nemli kalması bakteri ve mantar oluşumuna sebep olduğundan havlular her kullanışta yıkanmalı.

Son Dakika Sağlık Havuzlardaki Mikropların Ölmesi İçin Klor Yeterli Değil! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • nurdan: mikroplar çıplak kadınlara dayanamıyorlar 2 5 Yanıtla
  • seyda: en guzeli deniz ben denize gidiyorum havuzu sevmem deniz gibisi yok 6 0 Yanıtla
  • herkül: 2 hafta önce havuza gittin hala hastalıktan kurtulamadım havuzlar pislik yuvası arkadaşlar gitmeyin varsa imkanınız deniz e gidin 5 0 Yanıtla
  • bay: Avrupada microfilmi bozan ve bundan dolayi klorun daha etkili olmasini saglayan bir kimyasal madde var. Havuzlarda ve SPA merkezlerinde kullanilan yeni bir bulus. Bilgi edinmek isteyen varsa bana bildirin protein2005@hotmail.com 0 0 Yanıtla

Advertisement