Havuzların Hijyenine Dikkat - Son Dakika
Yaşam

Havuzların Hijyenine Dikkat

Havuzların Hijyenine Dikkat

Serinlemek için havuzları tercih eden vatandaşlara uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, “Girilecek havuzun düzenli ilaçlanan, hijyenine dikkat edilen, belli aralıklarla numune alınan güvenilir sıhhi ortamda denetlenen bir havuz olmasına dikkat etmelerini öneriyorum” dedi.

31.07.2014 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Serinlemek için havuzları tercih eden vatandaşlara uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, "Girilecek havuzun düzenli ilaçlanan, hijyenine dikkat edilen, belli aralıklarla numune alınan güvenilir sıhhi ortamda denetlenen bir havuz olmasına dikkat etmelerini öneriyorum" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, sıcaklardan bunalıp serinlemek isteyen vatandaşlara girecekleri havuzda, kulak sağlığı konusunda dikkat etmesi gereken konularda tavsiyelerde bulundu.

Havuzun hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Emre Günbey, "Vatandaşların belli aralıklarla numune alınan güvenilir, sıhhi bir ortamda denetlenen bir havuz olmasına dikkat etmelerini öneriyorum. Çünkü dış kulak yol iltihabı, kulakta mantar, daha önce kulak problemi olup bunun arttığı hastalarımız oluyor. Çok sağlıksız koşullarda havuzlara girildiğini, özellikle böyle daha küçük çaplı denetlenmeyen yerlerde çok problemli havuzlar olduğuna rastlıyoruz. Normalde sağlıklı denetlenmeyen çok enfekte olmayan bir havuza girdiği zaman sağlıklı bir insanın çok özel yapması gereken bir şey yok. Ama bazen kulakta yaralar, ufak kir parçacıkları suyun etkisiyle şişerek kulak kiri oluşturuyor. Bunu insanlar kulakta bir dolgunluk, tıkanıklık, ağır duyma ve ağrı hissi olarak algılayabiliyorlar. Böyle durumlarda biz insanların kulaklarını bir şey sokup onu çıkarmaya çalışmalarını ya da halk arasında tavsiye edilen maddeleri kulaklarını uygulamalarını önermiyoruz. Mümkünse bir hekime ya da kulak burun boğaz hekimine kulaklarını göstermelerini istiyoruz. Eğer kulak kiriyse bu basit bir şekilde temizlenerek çözülebilir. ya da bir süre yağlı damlarla yumuşatılarak kulak temizliği yapılabilir" diye konuştu.

Kulakta oluşan şiddetli ağrıların dış kulak iltihabını gösterdiğini söyleyen Günbey, "Dış kulak yolu son derece şiş, ödemli, hassas olur ve hiç kulağına dokunulmaz. Bu bize bir enfeksiyon geliştiğini düşündürür. Genellikle çok şiddetli ağrı yapar ve bu durumlarda biz kulak damlaları, antibiyotikler ile tedavi ederiz. Bazen bizim düzenli olarak hastayı çağırıp pansuman yapmamız da gerekir" şeklinde konuştu.

Kulak enfeksiyonun kontrolsüz şeker hastalığı olanlarda çok kötü seyredebileceğini belirten Günbey, "İleri derecede kulağa zarar veren kulak içi yapıları dokuların ölerek zarar veren enfeksiyonlara neden olabilir. Şeker hastalarındaki kulak enfeksiyonu bizim için çok daha önemlidir. Bazen hastanede yatarak bunların tedavisi olabilir hatta ameliyatla temizlemek de gerekebilir" ifadelerini kullandı.

Sürekli yüzen kişilere de uyarıda bulunan Günbey, "Suda fazla kalan kişilerin kulak sağlıkları için medikallardan temin edebilecekleri, kulak tıkaçları takmalarını tavsiye ediyorum" açıklamasında bulundu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Havuzların Hijyenine Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement