Havvanur İçin Bakan Dinçer'e Çağrı - Son Dakika
Güncel

Havvanur İçin Bakan Dinçer'e Çağrı

Havvanur İçin Bakan Dinçer\'e Çağrı

İzmir'de doğuştan iki kolu olmamasına karşın, okuma azmiyle yaşama bağlılıyla örnek olan, ilköğretimi takdirname ve 86 not ortalamasıyla bitiren 15 yaşındaki Havvanur Demir, sistem değişikliğinin kurbanı oldu.

04.08.2011 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de doğuştan iki kolu olmamasına karşın, okuma azmiyle yaşama bağlılıyla örnek olan, ilköğretimi takdirname ve 86 not ortalamasıyla bitiren 15 yaşındaki Havvanur Demir, sistem değişikliğinin kurbanı oldu. Havvanur'un kazandığı Anadolu Lisesine servis olmadan gidemeyeceğini belirten anne Emine Demir, "Her lise Anadolu yapılmasaydı kızım evimize yürüme mesafesindeki okula gidebilecekti. Lisede artık kardeşi yanında olmayacağı için şimdi pekçok sorunla başbaşa kalacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den çözüm bekliyoruz" dedi.

Havvanur Demir, Bornova'da oturan ev kadını Emine Demir ile fırıncı Ali Demir'in üç çocuğunun en büyüğü. Havvanur'un kendisinden 20 ay küçük Sevdenur ve 5 yaşında Yunus Emre adlı iki kardeşi var. Havvanur, kendisine yardımcı olması için bir yıl gecikmeyle, Kars Halil Atilla İlköğretim Okulu'na birlikte başladığı kızkardeşi Sevdenur ile birlikte okudu. Ayaklarını eli gibi kullanan, kendine sonsuz güveniyle engellere başkaldıran Havvanur, tüm derslerinden pekiyi ile geçti, pekiyi derece ile mezun oldu. Ancak iki kardeşin yolları lise tercihlerinde ayrıldı. Sevdenur, 'Çocuk gelişimi' bölümünde okumak için meslek lisesine gitmek isterken, psikolog olmak isteyen Havvanur tercihini Anadolu lisesinden yana kullandı. Birlikte okula gidip geldiği kızkardeşi Sevdenur gibi pekçok arkadaşını SBS'de geride bırakıp 407 puan alan Havvanur'un başarısını, kamuoyu DHA'nın haberiyle duydu.

Lisede kızkardeşi Sevdenur olmadan öğrenim görmeye hazırlanan Havvanur, Bornova'nın Altındağ Semti'ndeki Çimentaş Anadolu Lisesi'ni kazandı. Havvanur, yürüyerek gidip gelebileceği, evlerine 250-300 metre mesafedeki Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi'ne puanı tutmayıp yedeklerde kaldı. Anne Demir ise kızı için kaygılanırken, şunları söyledi:

"Havvanur'un yanında ilköğretim boyunca kızkardeşi vardı. O nedenle hiç aklım onlarda kalmıyordu. Şimdi ikisi farklı okullara gidecek. Havvanur'un gideceği okul uzak. Mutlaka servis ya da otobüs kullanması gerekiyor. Okulda tam gün eğitim var. Yemeği okulda yiyecek, tuvalet ihtiyacı olabilecek. Evimize çok yakın, yürüyerek gidip geleceği Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi var. Havvanur, öğle molasında eve yemeğe gelebilir, acil bir şey olduğunda 5 dakikada ben yanında olabilirim. Kızkardeşinin açığını ben kapatırım. Kızıma belki çok arkadaşı yardımcı olmak isteyecek, ama bazı şeylerde arkadaş da olsa olmaz. Havvanur bu okulun yedek listesinde, merkezde bir okul olduğu için puanları yüksek. Öğretmenleri Havvanur'un çok başarılı bir öğrenci olduğunu, bu okulu çok rahat okuyabileceğini belirtip, burada okuması için ısrarlı. Kızımın karnesinde matematik ile İngilizce 4, diğer derslerinin tamamı 5. Sistem değişmeseydi kızım adres bölgesinde olduğu için bu okulda okuyacaktı. Ama genel liselerin tümü anadolu lisesine dönüştürüldüğü için kızım sistem yüzünden mağdur. Gidebileceği, evimize yakın genel lise de yok. Çaresiz kaldık. "

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yönetmeliğin kendilerini bağladığını, bunun dışında uygulama yapamayacaklarını söylediklerini kaydeden anne Demir, "Milli Eğitim Bakanlığı kız çocuklarının, engellilerin okuması için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Ama ortaya çıkan bu tür engeller için çözüm bulunmuyor. Engelli öğrenciler için, Anadolu liselerinin normal kontenjanı dışında bir kontenjan ayrılsa hem kimsenin hakkı yenmez, hem de hiçbir engelli öğrenci mağdur olmaz. Bakan Dinçer'den bu sorunu çözmesini istiyorum. Havvanur'la gündeme gelecek sorun yüzünden okula gidemeyen öğrencilere de yol açılır, evlerine en yakın okulda eğitimlerini sürdürebilirler. Sistem kızımı mağdur etmesin, okuyup, hayalindeki mesleğe kavuşsun. Bu talebimizi Bakan Dinçer'e bir mektupla da bildireceğiz" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Havvanur İçin Bakan Dinçer'e Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement