Hay Way Zaman Belgeselinin Ankara Galası Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Hay Way Zaman Belgeselinin Ankara Galası Yapıldı

Hay Way Zaman Belgeselinin Ankara Galası Yapıldı

Yönetmen Nezahat Gündoğan ve yapımcı Kazım Gündoğan'ın Dersim olaylarını konu alan Hay Way Zaman belgeseli filminin Ankara galası yapıldı.

15.04.2014 23:24  Güncelleme: 23:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yönetmen Nezahat Gündoğan ve yapımcı Kazım Gündoğan'ın Dersim olaylarını konu alan ve 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film dalında Jüri Özel Ödülü kazanan ''Hay Way Zaman'' belgesel filminin Ankara galası yapıldı.

Devlet Tiyatroları Küçük Tiyatro Sahnesi'nde yapılan galaya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ile bazı milletvekilleri, yazarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Filmde öyküsü anlatılan 83 yaşındaki Emoş Gülver, gala öncesi gazetecilerin soruları üzerine, belgesele gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gülver, ''Katliamda anne babamı götürdüler. Ben kaçtım, çalının altına saklandım kurtuldum. Bir subay aldı beni evlatlık olarak, onlarla yaşadım. Katliamda yanımda ağabeyim vardı yaralıydı, o da düştü öldü, kimsem kalmadı. Bir subay aldı beni oradan. O zaman 5 yaşındaydım, o subay ailesi büyüttü beni'' diye konuştu.

Filme ilişkin mesajının sorulması üzerine de Gülver, ''Bir daha böyle bir katliam olacağını tahmin etmiyorum, bunun için bir şey diyemem. İnsanları böyle çoluk çocuk, kadın, gebe, hepsinin katliamını gördüm'' ifadesini kullandı.

Yönetmen Nezahat Gündoğan, filmin Ankara galasından büyük bir heyecan duyduklarını ve filme yoğun bir emek verildiğini söyledi.

Gündoğan, ''Eğer bu filmi yapmasaydım bir yanım çok eksik kalırdı, hatta utanç duyardım. Çünkü duyduğum, gördüğüm, bildiğim bir konuyu bir ürüne dönüştürmemek ve onu en geniş kesimle paylaşmamak, insanlığa mal etmemenin utancını yaşardım. O yüzden şimdi en azından huzurluyum bu boyutuyla '' diye konuştu.

Yapımcı Kazım Gündoğan da tarihsel ve toplumsal dertleri sinema filmlerine aktarmaya çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Muradımız yaraları kanatmak değil, yeni yaralar açmak hiç değil, muradımız karanlık zihniyetlerin açtığı ve kapanmamış yaraları görünür kılmak ve onları onarıcı adaletin bilincinde ileri taşımak ve onarmak. Muradımız bu karanlık zihniyetin yarattığı akıl tutulması ve vicdan körelmesine ışık tutması, toplumsal belleğin oluşmasına katkıda bulunmak. Bu filmi yaparak çok üzüldük ve çok acı çektik.''

Hay Way Zaman belgeseli öncesi Anadolu Quartet Grubu, Dersim ağıtlarıyla bir dinleti sundu.

Daha sonra filmin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından filmde öyküsü anlatılan Emoş Gülver sahneye çıkarak izleyicileri selamladı. Kılıçdaroğlu ve eşinin yanı sıra diğer davetliler, Gülver'i ayakta alkışladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hay Way Zaman Belgeselinin Ankara Galası Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement