Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika
Güncel

Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdülhakimoğulları, Türkiye'de hayat boyu öğrenime katılanların oranının yüzde 4,6 olduğunu belirterek, AB'nin 2020 için belirlediği yüzde 15 hedefine ulaşabilmek için çok çaba sarfetmek gerektiğini kaydetti.

22.06.2016 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdülhakimoğulları, Türkiye'de hayat boyu öğrenime katılanların oranının yüzde 4,6 olduğunu belirterek, AB'nin 2020 için belirlediği yüzde 15 hedefine ulaşabilmek için çok çaba sarfetmek gerektiğini kaydetti.

Kentteki bir otelde düzenlenen "Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi" bilgilendirme toplantısına katılan Abdülhakimoğulları, yaptığı konuşmada, hayat boyu öğrenme kavramının 1990'larda gündeme geldiğini ifade etti.

Bu kavramın 2000'lerin başından itibaren Türkiye'de kullanılmaya başlandığını söyleyen Abdülhakimoğulları, sürekli gelişen ve değişen bir dünya düzeni içinde hayat boyu öğrenmenin yaşamın vazgeçilmez parçası haline geldiğini vurguladı.

Öğrenmenin beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğunu aktaran Abdülhakimoğulları, "Ancak eğitim sistemlerinin veremediği, karşılayamadığı kavramlar ve durumlar vardır. Bunların farkına varıldı. Bir önceki asrın okula yüklediği anlamlar bu asırda hayat boyu eğitimle değişmeye başladı." dedi.

Abdülhakimoğulları, bu projenin 15 milyon avroluk bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"15 milyon avronun 7,5 milyonluk kısmı hibe, geri kalan kısmı 'hizmet bileşeni' dediğimiz teknik destekten oluşuyor. Hibe kapsamında titizlikle yürütülen bir değerlendirme süreci var. 81 ilden, vakıflardan, sivil toplum kuruluşlarından, belediyelerden, üniversitelerden ve resmi kurumlardan proje tekliflerini aldık. Bunların bağımsız proje denetçileri tarafından denetlenmesi sonrasında kriterlere uyan projelere 100-200 bin avro arasında karşılıksız hibe sunulacak."

AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla yürütülen projede hayat boyu öğrenme için kapsamlı ve uygun stratejiler geliştirildiğini anlatan Abdülhakimoğulları, şunları kaydetti:

"Hayat boyu öğrenmedeki fırsatların iyileştirilmesini ve bu konudaki farkındalığın artırılmasını amaçlıyoruz. 24 pilot ilde bilgilendirme toplantılarını başlattık. Halk Eğitim Merkezleri başta olmak üzere, mesleki ve turizm eğitim merkezleri, olgunlaşma enstitülerine ve iş dünyasına bu projeyle ciddi anlamda katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye'de hayat boyu öğrenmeye katılım oranları çok düşük. 2006'da yüzde 1,8'den 2015'te yüzde 4,6'ya kadar çıkabildik. Ancak AB'nin 2020 hedefi yüzde 15. Bu oran göz önüne alındığında planlı ve kapsamlı bir çaba sarf etmemiz gerekmektedir."

Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ile şube müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement