Hayatta Kal Derneği İle Toplu Kalp Masajı Hayat Kurtarıyor - Son Dakika
Güncel

Hayatta Kal Derneği İle Toplu Kalp Masajı Hayat Kurtarıyor

Hayatta Kal Derneği İstiklal Caddesi'nde düzenlenen "1. Erişkinlerde Temel Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinliği" nde toplu kalp masajı yaptı.

25.06.2014 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayatta Kal Derneği, ani kalp durma vakasında herkesin yapabilecekleri ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla, geçtiğimiz günlerde İstanbul İstiklal Caddesi'nde "Toplu Kalp Masajı"yaptı. Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinliği adı ile gerçekleşen etkinlikte, ani kalp durmasında ilkyardım olarak yapılabilecek doğru müdahale,
insan maketleri ile uygulamalı olarak, Arp Sanatı Derneği'nin canlı performansı eşliğinde gösterildi.

Dernek Başkanı Doç. Dr Mutlu Vural, Yaşam Kurtarma Zinciri ile kamuoyunu bilgilendirmeyi hedeflediklerini belirterek; "Hastane dışında ani kalp durmalarına anında ve doğru müdahale edilememesi sonucu, yıl, 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Anında ve doğru müdahale ile herkesin hayat kurtarma olanağı var. İstanbul'da 11 farklı ilçe merkezinde halkımıza bu konuda bilgi verici eğitimler düzenliyoruz ve bu faalyetlere arttırarak devam edeceğiz."dedi.

Temel Yaşam Kurtarma Zinciri adımlarını öğrenerek ani kalp durması geçiren hastaların %50-60 oranında hayata döndürülebileceğini ifade eden Vural, "İçinde yaşadığımız topluma, belki yanı başımızda olduğu yere yığılacak sevdiğimiz insanlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek adına her yetişkin birey ani kalp durmasını 30 saniyede tanıyabilmeli, derhal 112'yi aradıktan sonra aralıksız kalp masajı yapmayı öğrenmelidir. Temel yaşam kurtarma zincirinin üçüncü halkası olan otomatik kalp şok cihazlarının toplu yaşam alanlarında bulundurulması da büyük önem taşıyor ve gerekli yasal düzenlemeleri ihmal edilmemelidir" dedi.

Erişkinlerde Temel Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinliği ilgi çekici görüntülere sahne oldu. Doç. Dr. Mutlu Vural'ın önerisiyle ani kalp durmasında farkındalık oluşturmak ve kalp masajı eğitimlerinde kılavuz olması için karşılıksız katkılarla etkinliğe özel bir şarkı hazırlandı. Sözleri Vural Şahin, bestesi Tuncay Yalın ve seslendirmesi Ali Avni tarafından yapılan "Hayatta Kal" isimli şarkının müziği Arp Sanatı Derneği yönetim kurulu üyesi Meriç Dönük tarafından arp ile yorumladı. Dakikada 100 ritmindeki şarkının canlı müziği eşliğinde Haydar Işık'ın yönetmenliğinde 15 oyuncu insan maketi üzerinde toplu kalp masajı yaptı ve çeşitli beden hareketleriyle ani kalp durması, ilk yardım ve tekrar hayata dönme konularına dikkat çekildi.

Erişkinlerde Temel Yaşam Kurtarma Zinciri Etkinlikleri için Hayatta Kal Derneği'ne 15 adet kalp masajı marketlerini bağışladıklarını ve organizasyonu desteklediklerini ifade eden Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Derya Gürerk "Hayatta en büyük değer sağlığımız olduğundan ülkemizde kalp krizinde koruyucu hekimlik ve toplum temelli ilkyardım alanında öne çıkan Kalp Projesi' ni desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hayatta Kal Derneği İle Toplu Kalp Masajı Hayat Kurtarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement