"Haykırış" Belgeseli - Son Dakika
Kültür Sanat

"Haykırış" Belgeseli

"Haykırış" Belgeseli

Suriye'deki savaştan kaçan 10 kadının yaşadığı acıları yansıtan belgeselin ilk gösterimi yapıldı

23.11.2013 22:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'deki savaştan kaçan 10 kadının yaşadığı acıları yansıtan "Haykırış" belgeselinin ilk gösterimi yapıldı.

Yapımcılığını İHH İnsani Yardım Vakfı'nın üstlendiği, yönetmenliğini Tülay Gökçimen'in yaptığı "Haykırış" belgeselinin ilk gösterimi, Eminönü Halk Eğitim Merkezi'nde çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleştirildi.

Gösterimden önce konuşan Gökçimen, belgeselde anlattıklarının aslında kimsenin duymak istemediği şeyler olduğunu belirterek, "Dünya, Suriye'de kimyasal silah kullanıldı mı, kullanılmadı mı diye düşüne dursun, belgeselimizdeki kadınlar 3 yıldır kimyasal silahların kullanıldığını söylüyor. Kadınlar, 3 yıldır Esed rejiminin insanlığa karşı işlediği suçları anlatıyorlar. Suriye'de kadınlara ve erkek çocuklara tecavüz ediliyor" diye konuştu.

Esed'e bağlı güçler tarafından insanların akıl almaz yöntemlerle katledildiğini anlatan Gökçimen, şöyle devam etti:

"Binlerce insan hapishanelerde tutuluyor ve işkence görüyor. Bunların arasında yüzlerce kadın da var. 2013'te hemen yanı başımızda yaşananlara nasıl kayıtsız kalabilirdik, kalmadık. Belgeseldeki her kadının ortak noktası, erkek kardeşleri, oğulları ya da eşlerinin öldürülmüş olması. Erkek kameramanlar önünde konuşmak istemediklerinden belgeseli ben filme aldım. Güvenlikleri açısından bulundukları yerleri belli etmeme konusunda özen gösterdik. Yıllar geçtikten sonra katliamların yıl dönümlerinde insanları anmak çok anlamsız. Şimdi bir şey yapabiliyorken yapmak lazım. Suriyeliler iyi bir yaşam istiyor, özgürlük mücadelesi veriyorlar. Biz çektik, buna şahit olduk ve bundan artık sorumluyuz. Umarım izleyenler de aynı sorumluluğu duyar."

"Haykırış" belgeselinde, en çok sivillerin zarar gördüğü, binlerce kadın ve çocuğun öldüğü saldırılardan kaçarak, Türkiye-Suriye sınırında yaşayan 10 kadının hikayesi yer alıyor.

Suriyeli kadınların ortak özellikleri, eşlerinin hayatta olup olmadığından ya da nerede tutulduğundan haberleri olmaması. Hepsinin en az bir çocuğu saldırılarda hayatını kaybetti. Ailelerinde en az bir tecavüz mağduru olan 10 kadının tek istekleri geriye dönebilmek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Haykırış' Belgeseli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement