Hayrabolu'da Buğdaylarda Pas ve Septoria Hastalığı Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Hayrabolu'da Buğdaylarda Pas ve Septoria Hastalığı Uyarısı

Hayrabolu'da çiftçiler, buğdayda görülen pas ve septoria hastalığına karşı uyarıldı.

08.05.2015 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayrabolu'da çiftçiler, buğdayda görülen pas ve septoria hastalığına karşı uyarıldı.

Hayrabolu Önder Çiftçi Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  buğdayda önemli verim kayıplarına yol açan pas ve septoria hastalıklarına karşı üreticilerin ilaçlama yapması gerektiği söyledi.

Hububat üretim sezonunda yöredeki yağış ve sıcaklık değerlerinin hastalık için uygun koşullar yarattığı ve bu yıl Hayrabolu'da yoğun olarak pas ve septoria hastalıkları görülmeye başladığını belirten Çıkrıkçılı, hastalıklara karşı çiftçilerin tarlalarını sürekli kontrol altında tutması gerektiğini ifade etti.

Bu yıl özellikle aşırı yağışlardan dolayı tahıllarda pas ve septoria hastalıklarının çiftçiyi mağdur ettiğini aktaran Çıkrıkçılı, şunları söyledi:

"Erken dönemlerde bu hastalıklara karşı yapılan ilaçlamalar hastalığın yayılmasını engellerken, ilaçlama yapmayan çiftçilerimizde verim kayıplarının yaşanacağı aşikardır. Geç ekim yapan veya henüz başaklanmaya başlamayan tarlalarda en kısa sürede ilaçlamaların yapılması gerekmektedir. Hububatta son ilaçlamaya başak çıkarma veya hemen sonrasına denk gelmekte olup, pas, septoria ve külleme gibi yaprak hastalıklarının önlenmesi amacıyla yapılmalıdır. Yağışların devam etmesi durumunda gerekirse belki bir ilaçlama daha yapılabilir. Bu nedenle çiftçilerimizin tarlalarını bu günden itibaren sıklıkla kontrol etmeleri gerekmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hayrabolu'da Buğdaylarda Pas ve Septoria Hastalığı Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement