Hayrabolu'dan 20 Ülkeye Tarım Aletleri İhracatı - Son Dakika
Ekonomi

Hayrabolu'dan 20 Ülkeye Tarım Aletleri İhracatı

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde üretilen toprak işleme aletleri, Türkiye'nin birçok ilinin yanı sıra 20 ülkeye pazarlanıyor.

05.02.2016 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEDAT KARA - Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde üretilen toprak işleme aletleri, Türkiye'nin birçok ilinin yanı sıra 20 ülkeye pazarlanıyor.

Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede tarım ve tarıma dayalı ekonomi modelinin geliştiğini söyledi.

İlçede 1950'li yıllardan itibaren tarım makineleri imalatına yönelik işletmeler kurulmaya başlandığını ve bu sayının artarak devam ettiğini belirten Başol, şunları kaydetti:

"Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odasında şu anda küçük, orta ve büyük ölçekli 40'a yakın tarım makinesi imalatı yapan üyemiz bulunmakta. Bu işletmelerin bir çoğu iç pazara yönelik ülkemizin hemen hemen her bölgesine imal ettikleri makineleri satmakta. Orta ve büyük ölçekli işletmelerin ülkemizin çeşitli bölgelerinde bayileri de bulunuyor. Üretilen toprak işleme aletleri, Türkiye'nin bir çok ilinin yanı sıra Balkan ve Afrika ülkelerine ihracat ediliyor."

Devlet teşvikleri üretimleri arttırdı

Devletin bugüne kadar uyguladığı teşvik sisteminden de işletmelerin yararlandığını anlatan Başol, şöyle konuştu:

"Her türlü platformda dile getirmeye çalıştığımız üzere bölgesel teşvik yerine bizim gibi özel üretime sahip olan yerele teşvik muhakkak uygulanmalıdır. Hükümetimizin kısa bir süre önce açıklamış olduğu kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sağlanacak kredi ve destekler kapsamında tarım makinesi imalatçıları desteklenmelidir. Bunun en belirgin örneği Konya ve Ege Bölgesi ile birlikte Trakya'da sadece ilçemizde bu kadar yoğunlukta işletme bulunmaktadır. Bir önemli konu da işletmelerimizin ufak bir kısmı hariç diğerlerinin kurumsallaşamamasıdır. Bizler Hayrabolu TSO olarak tarım makineleri imalatı yapan üyelerimize gücümüz ve imkanlarımız oranında her türlü desteği vermeye çalışmaktayız."

İlçede tarım makineleri üretimi yapan Kemal Kurt ise fabrikalarında son teknolojinin kullanıldığını ve imal ettikleri toprak işleme aletlerini Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu 20 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.

Hayrabolu'nun, Türkiye'de tarım makineleri üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Kurt, şöyle devam etti:

"Fabrikamızda üretilen tarım makinelerinin yüzde 40'lık bölümünü iç piyasaya, yüzde 60'lık bölümünü yurt dışına satıyoruz. Yurt dışına en çok hassas ekim makinesi ve yaylı ara çapa makinelerinin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Hayrabolu'dan artık teknolojik tarım makineleri ihraç ediyoruz. Hedefimiz yılda 2 bin adet toprak işleme aleti üreterek ihracat pazarını büyütmek."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hayrabolu'dan 20 Ülkeye Tarım Aletleri İhracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement