Haytap, Uludere'de Öldürülen Katırlar İçin Suç Duyurusunda Bulundu - Son Dakika
Güncel

Haytap, Uludere'de Öldürülen Katırlar İçin Suç Duyurusunda Bulundu

Haytap, Uludere\'de Öldürülen Katırlar İçin Suç Duyurusunda Bulundu

Hayvan Hakları Federasyonu’na (HAYTAP) üye bir grup, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Türkiye-Irak sınırı yakınlarındaki Gülyazı köyünde kaçakçılıkta kullanılan katırların öldürülmesi gerekçesiyle sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

16.04.2015 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayvan Hakları Federasyonu'na (HAYTAP) üye bir grup, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Türkiye- Irak sınırı yakınlarındaki Gülyazı köyünde kaçakçılıkta kullanılan katırların öldürülmesi gerekçesiyle sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aralarında CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ile HAYTAP yöneticileri ve veterinerlerin bulunduğu grup, 2011 yılında 34 kişinin hayatını kaybettiği, Uludere olayının meydana geldiği Gülyazı köyünde silahla yaralandığı iddia edilen katırları inceledikten sonra Uludere Cumhuriyet Savcılığı'na geldi. Cumhuriyet Savcısı Kemal Şimşek ile görüşen CHP İstanbul Milletvekili Onur, Irak sınırı yakınlarında vurulan yaralı haldeki 9 katırın tedavi edildiğini söyledi.

Savcı Şimşek, bölgedeki kaçakçılık sorununun çözümünü herkesten daha fazla istediklerini belirterek, "İnsanlar mağdur oluyor ve askerler de sıkıntı yaşıyorlar. Her iki taraf da zarar görüyor aslında. Katırların şöyle de bir mağduriyeti var. Bazen biz katırlar ölünce seviniyorlardır diye düşünüyoruz. Sürekli çalıştıkları için çatlayan katırlar var. Bu konu hakkında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile görüşürsünüz" dedi.

CHP Milletvekili Onur da aslında çok çalıştırıldıkları için yaşanan sorunu gidermek için buraya gelmeleri gerektiğini söyledi. Onur, "Normalde bunun için burada olmamız lazım. Ama şu anda yaşatmaya çalışıyoruz. Bundan sonra daha iyi yaşatmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Heyet ile görüşen Savcı Şimşek, kaçakçılıkta kullanılan katırlarla ilgili bakanlığın bir genelgesinin olduğunu söyledi. Savcı Şimşek, "Orada katırların itlafının mahkemeden alınmasıyla ilgili hüküm geçiyor. Ama biz şu ana kadar böyle bir karar almadık. Kolluktan kaçak malzeme yakalandığı zaman katırlarla ilgili kaçakçılık kanununun 16. maddesine göre, barındıracak yer yoksa ve bakımı külfetliyse, tasfiye kararı veriliyor. Mahkeme tarafından tasfiyenin ardından katırlar Gümrük Bakanlığı'na teslim ediliyor. ya hayvanat bahçesine gönderir, buna kendisi karar verir. Yani bu idarenin tasarrufundadır" diye konuştu.

Suç duyurusunun ardından HAYTAY üyeleri hükümet konağı önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı yapan HAYTAP basın sözcüsü Şule Baylan, başta vali olmak üzere, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve jandarma hakkında görevi kötüye kullanmaktan dolayı suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Baylan, "Şırnak Valisi Ali İhsan Su, konuşmasına Kaçakçılık Kanunu tarihinden bahsederek başlamış, sözü geçen köylerde 8 bin katırın olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaralı katırın olmadığını belirtmiş, ölen katırların ise silah sesinden ürkerek uçurumdan düşen veya münferit olarak seken bir kurşunun isabet ettiği katırlar olduğunu iddia etmiştir. Vali Ali İhsan Su, biz hayvan hakları savunucularına yeni bir misyon yükleyip, vatandaşı kaçakçılık yapmamaları konusunda ikna etmemizi söyleyerek bizi uğurlamıştır. Valilik ziyareti sonrası planlanan, randevusu alınmış yetkili kurum ziyaretlerinde hiçbir kurum amirinin yerinde bulunamamış olması yaşanan olaylara verilecek cevabın olmadığını göstermiştir. Ortasu ve Gülyazı köyü ziyaretlerimiz göstermiştir ki, valilik başta katır sayısı olmak üzere konu hakkında yanıltıcı bilgelere sahip olup, yasa dışı bir olayı kanunsuzca çözmeye çalışarak toplumsal barışı ve halk sağlığını tehdit etmektedir. Köylerde bulunan ve ateşli silah yaralanmış 9 katır ya valiliğin misak-ı milli sınırlarını yanlış bildiğini ya da bu yaşananları hiç umursamadığını göstermiştir. Öldürülen katırların yanında bulunan mermi çekirdekleri, hayvan cesetlerinin halk sağlığını tehdit edecek şekilde açıkta bulunması ve kaçakçılığın yapıldığı sürece uygulamanın devam edeceği mahiyetindeki açıklamalar, durumun yansıdığından çok daha vahim olduğunu açıkça göstermiştir. Dağda yaralı bırakılıp, tedavi edilmesine izin verilmeyen katırı kurtarmak başta olmak üzere, veterinerlerimiz tarafından yaralı katırlara uygulanan 4 ameliyat ve 5 medikal tedavi ile 9 yaralı katıra müdahale, ziyaretimizin çözüm odaklı tek somut adımı olmuştur" dedi. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Haytap, Uludere'de Öldürülen Katırlar İçin Suç Duyurusunda Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MHP Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimleriyle ilgili açıklama yaptı
    13:32 MHP Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimleriyle ilgili açıklama yaptı

    MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Pınarbaşı seçimlerinin yeniden yapılması kararıyla ilgili olarak CHP Milletvekili Aşkın Genç'i eleştirdi. Ersoy, haksızlık ve usulsüzlüklerin olduğunu belirterek, milletin iradesine sahip çıktıklarını söyledi.

  • Zonguldak'ta Kadırga rampasında uzun araç nedeniyle kuyruk oluştu
    13:30 Zonguldak'ta Kadırga rampasında uzun araç nedeniyle kuyruk oluştu

    Zonguldak'ta öğlen saatlerinde Kadırga rampasında uzun araç kaldı. Tırın rampada kalması nedeniyle kent merkezinden Kadırga rampasına kadar uzun araç kuyruğu oluştu. Trafikte kalan araçlar tepki gösterdi ve tırın kurtarma çalışmaları başladı.

  • Antalya'da Dünya Yürüyüş Takımlar Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi
    13:29 Antalya'da Dünya Yürüyüş Takımlar Şampiyonası Basın Toplantısı Gerçekleştirildi

    Antalya'da yarın yapılacak Dünya Yürüyüş Takımlar Şampiyonası'nın basın toplantısı Dokuma Park'ta gerçekleştirildi. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, World Athletics (WA) Üst Yöneticisi Jon Ridgeon, Robert Korzeniowsk ve milli atletlerin katıldığı toplantıda, organizasyonun önemi vurgulandı ve başarı dilekleri iletildi.

  • Türk Savunma Sanayisi, Havan ve Obüs Sistemlerine Yüksek Hassasiyetli Milyem Ölçer Geliştirdi
    13:28 Türk Savunma Sanayisi, Havan ve Obüs Sistemlerine Yüksek Hassasiyetli Milyem Ölçer Geliştirdi

    OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi üyesi Dora Makina, Türk savunma sanayisi için havan, obüs gibi silah sistemlerinin hedefe hassasiyetle atış yapabilmesine katkı sağlayan bir milyem ölçer geliştirdi. Bu ölçer, 3 ayrı hassasiyet ayarı yapabilme özelliğiyle kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Dora Makina, prototip üretimini tamamladığı ve patentini aldığı bu çözümü obüs ve havan gibi silah sistemlerinin kullanıcılarıyla buluşturmayı hedeflemektedir.

  • Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi
    13:26 Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi

    Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası Başkanı Yakup Örenci, mali müşavirlerin işlerini yapamaz duruma geldiğini belirterek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dijital sistemlerinin sorunsuz çalışması ve mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını talep etti. Örenci, ayrıca beyan bildiriminin sadeleştirilmesi ve muhasebe işlemlerinin uygulanabilir hale getirilmesini istedi.

  • Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi
    13:25 Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından her yıl 10 Nisan Laiklik Günü'nün yıldönümünde verilen Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü'nü 18.si Gazeteci-Yazar Ayşe Kulin'e verildi. Ayşe Kulin, törende yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in önemine vurgu yaparak daha çağdaş, daha aydınlık ve laik bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Muğla Ortaca'da Kuvvetli Rüzgar ve Sağanak Sonucu Evde Hasar Meydana Geldi
    13:24 Muğla Ortaca'da Kuvvetli Rüzgar ve Sağanak Sonucu Evde Hasar Meydana Geldi

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde kuvvetli rüzgar ve sağanak nedeniyle bir evin çatısı zarar gördü. Yapılan incelemede evde kısmen zarar meydana gelirken, belediye ekiplerince vinçle müdahale edilerek yıkılan çatı kaldırıldı. Bodrum ilçesinde de gece boyunca aralıklarla etkili olan sağanak ve kuvvetli rüzgar nedeniyle ilçe merkezindeki bazı rögarlarda taşma meydana geldi. Bazı mahallelerde de elektrikler kesildi, Cevat Şakir Caddesi'nde de trafik lambasında hasar meydana geldi. Yaşanan olumsuzluklara belediye ekiplerince müdahale edildiği öğrenildi.

  • Kastamonu'nun Abana ilçesinde olta balıkçıları sezonu açtı
    13:23 Kastamonu'nun Abana ilçesinde olta balıkçıları sezonu açtı

    Kastamonu'nun Abana ilçesinde olta balıkçıları sezonun açılmasıyla birlikte istavrit avına başladı. İlk avlarının boy olarak da iyi olduğunu belirten balıkçılar, ilerleyen günlerde bol miktarda istavrit avlayabileceklerini umut ediyor.


Advertisement