Hayvancılık Sektörüne İstikrar Getirecek - Son Dakika
Güncel

Hayvancılık Sektörüne İstikrar Getirecek

Et ve Balık Kurumunun adının Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilerek müdahale kurumuna dönüştürülecek olması sektörde umutları artırdı.

03.06.2013 12:04  Güncelleme: 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Et ve Balık Kurumunun adının Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilerek statü değişikliği ile müdahale kurumuna dönüştürülecek olması hayvancılık sektöründe heyecan yarattı.

Et ve Balık Kurumu'nun adının, Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmesine dair Bakanlar Kurulu kararının geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yapılacak statü değişikliği ile müdahale kurumunun faaliyete geçmesini bekleyen yetiştiriciler, sektöre istikrar getireceğine inandıkları müdahale kurumunun bölgede hayvancılığın gelişmesinin önündeki en büyük engeli de kaldıracağı görüşünü taşıyor.

Devletin hayvancılık sektöründe Avrupa Birliği ve ABD'de olduğu gibi gerektiğinde müdahale alımları yoluyla piyasaya girip istikrarı sağlayacağı uygulama üreticilerin şimdiden yüzünü güldürdü.

Yıllardır özlemini duydukları kurumun faaliyete geçmesi ile emeklerinin karşılığını alabilmenin umudunu taşıyan yetiştiriciler hem bölge hem de ülkede hayvancılığın gelişmesi ile hayvan ithal edilen günlerin de geride kalacağını düşünüyor.

"Bölgede hayvancılığın yeniden canlanacağını düşünüyoruz"

Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkezi Genel Başkanı ve Diyarbakır Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Et ve Balık Kurumu'nun adının Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmesinin sektör ve ülke açısından çok faydalı olacağını söyledi.

Yılmaz, bölgede tarım ve hayvancılığın başlıca geçim kaynağı olduğunu, bu nedenle bölgede tarım ve hayvancılığın vazgeçilemez bir sektör haline geldiğini ifade ederek, sektörde çözüm bekleyen sıkıntıların kurumun faaliyete geçmesiyle sona ereceğine inandıklarını belirtti.

Müdahale kurumundaki amacın et ve süt piyasasını üretici ve tüketici lehine dengelemek olduğuna dikkati çeken Yılmaz şöyle dedi:

"Yetiştiricilerin bugüne kadar ürettiği etin veya sütün fiyatını belirleme şansı hiç olmadı. Bir sanayicinin kapımıza geldiğini hiç görmedik. Biz sanayicinin kapısına gidiyor ve ürünümüze ne fiyat biçilirse ona razı olmak durumunda kalıyorduk. Böyle bir kurumun eksikliği nedeniyle fiyat belirleme imkanı olmadığından üretici hep zarar etti. Kurumun müdahalesi ile emeğimizin karşılığını alabileceğimizi düşünüyoruz. Üretici artık önünü görebilecek. Et ve Süt Müdahale Kurumu'nun faaliyete geçecek olması bölgede hayvancılığın yeniden gelişmesine yönelik ümitlerimizi artırdı. Bölgede hayvancılığın yeniden canlanacağını düşünüyoruz."

"Bu, yıllardır özlemini duyduğumuz bir uygulamaydı"

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan vekili ve Kulp Ziraat Odası Başkanı Kenan Akdeniz, bölge ve ülkede hayvancılığın canlanması için Et ve Süt Müdahale Kurumunun bir an önce faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi.

"Bu yıllardır özlemini duyduğumuz bir uygulamaydı" diyen Akdeniz, üretim ve girdi maliyetlerinin yetiştiricileri yıllardır zor durumda bıraktığını belirtti.

Akdeniz, devletin piyasaya müdahalesinin hem üretici hem de tüketicileri rahatlatacağını kaydederek, şöyle dedi:

"Hayvan yemi olarak kullandığımız arpanın tonunu 850 liradan alıyorken Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya müdahale ederek çiftçiye tonunu 650 liradan satması bir haftada fiyatları 750 liraya düşürdüğüne tanık olduk. Bu gösteriyor ki; piyasada bunun tacirliğini yapan, çiftçinin alın teri ve emeğinin üzerinden geçinen insanlar var. Et ve Süt Kurumunun müdahalesi ile et arzının fazla olduğu dönemlerde bakanlığın piyasaya müdahale ederek eti piyasadan alması fiyatta ani düşüşe engel olacak, et arzının az olduğu dönemlerde ise piyasa et sunması tüketicinin yüksek fiyattan et almasını önleyecek. Kilosunu 10 liradan kasaba verdiğimiz etin 23 liradan satılması bizi de rahatsız ediyordu."

Fiyat dalgalanmaları

Akdeniz, müdahale kurumu ile et ve sütteki fiyat dalgalanmalarının önüne geçileceğini vurgulayarak, "Artık üretilen ürünün değerini belirlemek başkalarının insafına kalmayacak" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müdahale kurumu kurulması yönündeki çalışmalarını desteklediklerini ifade eden Akdeniz, şöyle konuştu:

"Kurumun faaliyete geçmesiyle ürettiğim et veya sütü ne fiyatla satacağımı bileceğim. Yaptığım işin ekonomik getirisini hesaplayabileceğim. Artık üretici belirsizlik içinde yaşamayacak. Kurumun en büyük avantajlarından biri bu. Müdahale kurumu hayvancılıkta yaşanabilecek krizi ve buna bağlı olarak hayvan ithalini önleyecek."

"Bölgede süt potansiyeli yıllardır değerlendirilemedi"

Bingöl Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, üretilen sütün paraya dönüştürülememesi halinde besicilikte başarılı olmanın mümkün olmadığını belirtti.

Günde 10 kilogram satılacak sütten 9 ayda elde edilecek gelir ile 2 buzağı alındığını ifade eden Koç, Et ve Süt Kurumunun faaliyete geçmesi ile yıllardır üreticileri mağdur eden sütün satışının önündeki engelin ortadan kalkacağını kaydetti.

Koç, her ay en az 50 ton sütün boşa gittiğini anlatarak, şöyle dedi:

"Bölgede süt potansiyeli yıllardır değerlendirilemedi. Hayvancılık bu nedenle bitme noktasına geldi. Hayvancılığın gelişmesi için tek çıkış noktamız süt. Üretilen sütün yüzde 80'i boşa gidiyor. Bölgede süt sanayisinin olmaması büyük eksiklik. Bu vatandaşın ürettiği sütten istediği fiyatı alamamasına, bunun da ötesinde elindeki sütü hiç satamamasına neden oluyor. Birlik olarak 2 yıldır süt toplama işine girdik. Ancak üretilen sütün yüzde 20'sini kurtarabildik."

Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Sıddık Aydın, hayvancılık ve sütteki fiyat dalgalanmalarının yıllardır üreticinin en büyük sıkıntısı olduğunu, yaptıkları bir araştırmada 100 koyun veya kuzu yetiştiren bir yetiştiricinin fiyat istikrarsızlığından dolayı 4 ayda yaklaşık 20 bin lira zarar ettiğini tespit ettiklerini aktardı.

"Müdahale kurumunun duruma müdahale ederek bir balans ayarı sağlamasından birlik olarak mutluluk duyacağız" diyen Aydın, şunları kaydetti:

"Zarar eden bir yetiştirici artık hayvancılığı tercih etmiyor. Siirt'te geçmiş yıllarda küçükbaş hayvan besiciliği yapan 500 kişi varsa sayı bugün 200'e indi. Maliyeti ve kazancını önceden hesaplayamayanlar risk almak istemediğinden hayvancılığı bırakıyor. Müdahale ile hayvancılığa ilgi artacak. Hiç yapmayanlar da hayvancılığa yönelecek." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hayvancılık Sektörüne İstikrar Getirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beyoğlu'nda kamuflaj kıyafetle servis yapan garson tutuklandı
    19:24 Beyoğlu'nda kamuflaj kıyafetle servis yapan garson tutuklandı

    İstanbul Beyoğlu'nda bir turistik işletmede kamuflaj kıyafetle servis görüntüleri sosyal medyada yayılınca gözaltına alınan yabancı uyruklu garson tutuklandı. İşletme belgesi iptal edilmişti.

  • Pendik'te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpışması: 2 kişi yaralandı
    19:23 Pendik'te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpışması: 2 kişi yaralandı

    Pendik'te meydana gelen trafik kazasında, hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı. Kazada, Ayhan A. ve eşi Hediye A. yaralandı. Olay yerine itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldıktan sonra trafik normale döndü.

  • Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi'nin Borcu Açıklandı
    19:23 Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi'nin Borcu Açıklandı

    31 Mart yerel seçimlerinde AKP'den CHP'ye geçen Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi'nin toplam borcu 334 milyon 921 bin TL olarak açıklandı.

  • Muğla'da firari hükümlü yakalandı
    19:19 Muğla'da firari hükümlü yakalandı

    Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, 11 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, Jandarma ekipleri tarafından yakalandı. Şüpheli, işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Başkanı Av. Edip Önder Oldu
    19:10 Engelsiz Yaşam Vakfı'nın Yeni Başkanı Av. Edip Önder Oldu

    Engelsiz Yaşam Vakfı'nın kurucu başkanı Atilla Kaplakarslan'dan görevi devralan Av. Edip Önder, yeni yönetim kuruluyla birlikte engelli bireylerin engellerini aşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Vakfın yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Av. Edip Önder, Tayyar Işıksaçan, Şeniz Ulusoy, Emrah Yedekçi, Nezih Ertuğrul Erdem, Hakim Seval Karataş, Fatih Dalma, Mustafa İsmet Mercan.

  • Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı
    19:09 Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro Türkiye'de satışa çıktı

    Güçlü işlemcisi ve kamerası ile dikkat çeken Honor Magic 6 Pro, Türkiye'de satışa sunuldu. Telefon, 6.8 inç LTPO OLED ekran, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, 5600 mAh batarya ve 5G desteği gibi özellikler sunuyor. Ayrıca, 50 Megapiksel ön kamera ve 180 Megapiksel periskop telefoto kamera gibi gelişmiş kamera özelliklerine sahip.


Advertisement