Devlet Bedava Kömürün Faturasını Ödemedi - Son Dakika
Ekonomi

Devlet Bedava Kömürün Faturasını Ödemedi

Hazine, hükümet tarafından bedava dağıtılan kömür parasını ödemezse Türkiye Kömür İşletmeleri malî krize girecek. Borcun ayrıntıları Sayıştay raporlarına yansıdı.

01.12.2014 10:51  Güncelleme: 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin 11 yıldır sürdürdüğü, bedava kömür dağıtım projesi, bütçeden yeterli kaynak ayrılmaması sebebiyle mali krize yol açtı. Hazine dağıtılan 17 milyon tonu aşkın kömür için Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) 3 milyar 75 milyon lira ödedi 1 milyar 603 milyon liralık kömür borcu ise birikti. TKİ, özel bankalardan kredi kullanmak zorunda kaldı. Yaşanan mali sıkıntı Sayıştay raporlarına da yansıdı.

KRİZ SAYIŞTAY RAPORUNDA

Raporda kurumun en büyük finansman sorununun 'Hazine'den alacağını tahsil edememesi' olduğu belirtildi. Bunun kurumu darboğaza sokacağı vurgulandı."Bu sebeple finansman açısından sıkıntıya gireceği görülen kurumun Hazine'den alacağının tahsili için gerekli girişimlerde bulunulması zorunludur" uyarısı yapıldı.

KÖMÜR DAĞITIMI DEVAM EDİYOR

2003 yılından itibaren her yıl yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla fakir ailelere 500 kilogram bedava kömür dağıtılıyor. Kömürler, devlete ait kömür ocaklarını kiralayan özel şirketler ve Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndan temin ediliyor. Dağıtılan kömür bedellerinin Hazine Müsteşarlığı'nca 'görev zararı' ödemeleri kapsamında 45 gün içinde TKİ ve TTK'ya ödenmesi gerekiyor. Ancak ödemelerde ciddi sıkıntı yaşanıyor.

SAYIŞTAY: BORÇ ÖDENMEZ İSE TKİ SIKINTIYA DÜŞER

Türkiye Kömür İşletmeleri'ni mali darboğaza sokan borç sorununa Sayıştay denetim raporunda da uzun uzun değinildi. Rapora göre Hazine'nin TKİ'ye borcu son üç yılda yığılmış. Borcun 654 milyon lirası 2011, 745 milyon lirası 2012 ve 155 milyon lirası da 2013'teki kömür teslimlerinden kaynaklanıyor. Raporda Hazine'den alacaklarını tahsil edememesinin Kömür İşletmeleri'ni nasıl mali sıkıntıya soktuğu ayrıntılarıyla anlatıldı.

KURUMU BEDAVA KÖMÜR ZORA SOKTU

TKİ'nin iyi bir nakit yönetimiyle bankalardan kredi kullanmadan ve faiz ödemeden faaliyetlerini yürütmesine rağmen Bakanlar Kurulu kararı uyarınca fakir ailelere dağıtılmak üzere valiliklerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına gönderdiği kömürlerin bedellerini Hazine'den tahsil edemediğinden finansman sıkıntısı yaşamaya başladığı belirtildi. Geçmiş yıllarda bu sebeple özel bankalardan kredi kullanıldığı ve önemli tutarda finansman gideri oluştuğuna dikkat çekildi.

Devlet Bedava Kömürün Faturasını Ödemedi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Devlet Bedava Kömürün Faturasını Ödemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • AK PARTİLİ ADAM: kömürü alanlara karşılığında oy verenlere vatandaş demeyin kardeşim bunlar n vatandaşı bunlar oyunu kömür karşılığı satan koyunlar bunlardan vatandaşmı olur allah rızası için bunlardan müslümanmı olur bunlardan olsa olsa harami vede haramzade olur bu kadar ucuzluk olurmu artık onur hasiyet gurur=1 oy vaybe allahım n günlere kaldık. 30 5 Yanıtla
  • SELÇUK: Kömürü seçim malzemesi yap sonrada parasını ödeme, bedava kahramanlıkla milletin gözünü boya, ama biz müstahakız, cehaletle savaşmak dünyanın en zor işi. 24 3 Yanıtla
  • ergün sp mg: ak troller yoksa kara trolleremi dönecek akpkk ortaklığı 20 4 Yanıtla
  • ...: Ne kömürü ya içinde Taştan başka birşey de yok ha bi bunun ücreti mi olur :)))) harbiden mal gibi uyutuluyoruz ya :))))) 18 2 Yanıtla
  • KARAELMAS: TTK ÖZELLEŞTİRİLMELİ(ZONGULDAK KÖMÜR OCAKLARI), HAZİNEYE BU KADAR YÜK OLAN KURUMU NE DİYE ÖZELLEŞTİRMEZLER ANLAMADIM. KAR EDEN KUURULUŞLARI BİR BİR ÖZELLEŞTİRDİLER AMA ZARAR EDENLER DEVLETİN SIRTINDA KAMBUR GİBİ DURUYOR. YAZIK EMEKLİNİN, ASKERİ ÜCRETLİNİN, DULUN YETİMİN HAKKINI NE DİYE ZARAR EDEN BİR KURUMA VERİRSİNİZ. 14 0 Yanıtla
  • by meçhul: kömürmüş ne kömürü torbalara resmen çamur doldurup vatandaşa dağıtıyorlar 9 1 Yanıtla
  • Seçim Yardımı: Devlete neden borç çıkartıyorsunuz ki, AKP hükumetine borcu yazın. . . AKP seçimlerde dağıttı çoğunu, Hükumetler siyasidir geçicidir, Devlet ise baki dir. Hala Devlet ve Hükumet kavramlarını anlayamadı halkımız. Siyasetçi seçimden sonra meclise girdiğinde ilk işi kendini devlet zannediyor. Hukuk ve Yasalara göre idare edeceğinin bilincinde değiller. O makamlar gelip geçicidir. 7 0 Yanıtla
  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti
    16:37 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi tarafından Atalık yerli tohumlardan üretilen fideler üreticilere hibe edildi. Atalık tohumlardan üretilen fidelerle 1,5 milyonluk tasarruf yapıldı.

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.


Advertisement