Hazır Ürünlere İnat Elle Yorgan Dikmeye Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Hazır Ürünlere İnat Elle Yorgan Dikmeye Devam Ediyor

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde, mesleğinin son temsilcisi 66 yaşındaki Nihat Beytekin'in, rengarenk kumaşlarla yaptığı yatak ve yorganlar, endüstriyel ürünler karşısında ayakta kalmaya çalışıyor.

16.05.2016 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde, mesleğinin son temsilcisi 66 yaşındaki Nihat Beytekin'in, rengarenk kumaşlarla yaptığı yatak ve yorganlar, endüstriyel ürünler karşısında ayakta kalmaya çalışıyor.

Beytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yaşında babasının yanında yorgancılık mesleğine başladığını, 52 yıldır yorgan diktiğini söyledi.

Hayrabolu'da yorgancılık mesleğini zor şartlara rağmen sürdürmeye çalıştığını ifade eden Beytekin, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda piyasaya çıkan silikon, elyaf ve plastik, yorgancılığı etkiledi. Hazır ürünlere olan talep yorgancılığı bitirdi. Artık her şey hazıra dayalı olduğu için yorgancılık eskisi gibi değil. Bizim gibi bu işi devam ettirenler bir şekilde yorgan dikmeyi sürdürüyor. Ettiremeyenler de ayakta zor duruyor ve bir müddet sonra mesleği bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu mesleği icra edenler zor günlerini yaşıyor. Eskiden düğünü olanlar gelip bizden alışveriş yaparlardı ama şimdi hazır yorganları tercih ediyorlar. Bu da mesleğimizi etkiliyor."

Alınan yorganlar sadece sergilenmek için

El işi yorganların maliyetleri yüksek olduğu için vatandaşların hazır dikim yorganlara yöneldiğini dile getiren Beytekin, şunları kaydetti:

"Öncelikle zor ve zahmetli bir iş yapıyoruz. Yaptığımız iş tamamen el emeği göz nuru. Birçok genç kızımızın çeyizinde el yapımı yorgan görürsünüz ancak bunlar kullanımlık değil sergilenmek içindir. Zamanında mesleğimiz çok revaçtaydı. Tamamen el dikişi el sanatı olup, çok ilgi duyulan bir işti. Şu anda fabrikasyon ürünler, geri dönüşüm malzemesinden elde edilen elyaf ve silikonlar bizim gibi yorgancı esnafını tamamen bitme noktasına getirdi. Eskisi gibi el emeği, göz nuruyla yapılan yatak ve yorganlar pek rağbet görmüyor. Artık bu meslekte yeni ustalar yetişmiyor, çırak ve kalfa bulmak bir hayli zorlaştı."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hazır Ürünlere İnat Elle Yorgan Dikmeye Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement