Haziran Yağışları Ormanlara Yaradı - Son Dakika
Güncel

Haziran Yağışları Ormanlara Yaradı

Haziran Yağışları Ormanlara Yaradı

Havadaki nem oranından etkilenen orman yangınları, bu yıl Haziran ayının yağışlı geçmesi, nem oranının riskli seviyede düşmemesi nedeniyle azaldı.

23.07.2014 11:06  Güncelleme: 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halil Şahin - Havadaki nem oranından etkilenen orman yangınları, bu yıl haziran ayının yağışlı geçmesi, nem oranının riskli seviyede düşmemesi nedeniyle azaldı.

Yıllık ortalama 2 bin orman yangını söndürme çalışmalarına katılan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, bu yıl 1 Ocak - 16 Temmuz tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine göre daha az yangına müdahale etti. Orman yangını sayısındaki bu azalma, yanan alan miktarını da düşürdü.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ali Osman Başlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 54 yıllık kayıtlara göre bölge müdürlüğü olarak yıllık ortalama 2 bin yangına müdahale ettiklerinin, bunların yüzde 10'unun ormanda başladığını, kalanının ise söndürülmediğinden ormana sıçrayan yangınlar olduğunu söyledi.

Son yıllarda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına paralel olarak yangın sayısında genel bir azalma yaşandığını belirten Başlı, "2014 yılında 1 Ocak - 16 temmuz tarihleri arasında 370 yangına müdahale ettik. 2013'te bu sayı  572 idi. Geçen yıl 619 hektar ormanlık alan yangınlardan zarar görürken, bu yıl 77 hektar alan zarar gördü. Meteoroloji koşullarına bağlıyız biz. Bu yıl haziran ayının yağışlı gitmesi yangının sayısının azalmasında mutlaka belirleyici bir faktör oldu. Ormanlar için tehlikeli havalar rüzgarlı havalardır. Saatteki hızı 50-60 kilometre olduğunda nispi nem yüzde 20'nin altına iniyor, o zaman kazayla yere düşen kıvılcım dakikada 300-400 metre gidiyor" diye konuştu.

Başlı, orman yangınlarının yüzde 95'inin insan kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, özellikle kuvvetli rüzgarın olduğu zamanlarda ateşle uğraşılmamasını istedi.

34 yılda 32 bin hektar yandı

Orman yangınına kısa sürede müdahale etmenin önemine işaret eden Başlı, daha önce 18 dakika olarak belirlenen müdahale süresi hedefini 15 dakikaya indirdiklerini bildirdi. Başlı hızlı ve etkin bir müdahale için ?orman içinde 136 noktada ekiplerin yangına müdahaleye hazır şekilde beklediğini, bu ekiplerde 81 arazöz, 32 su ikmal aracı, 42 ilk müdahale aracı, 15 dozer ve hava araçlarının bulunduğunu kaydetti.

Yangınlara müdahalenin yanı sıra ağaçlandırmanın da önemli bir görev olduğunu kaydeden Başlı, "1980 yılından bu yana, İzmir'de yanan alan toplam alan 32 bin hektardır. Ağaçlandırılan alan ise 120 bin hektardır. Yanan bir yer mutlaka ağaçlandırılır. 'Villa olacak', 'tarım arazisi olacak' diye bir şey mümkün değil. Alanda yangın kontrol altına alındıktan sonra soğutma çalışmaları 15-20 gün sürüyor. Sonra yanan ağaç sayısı tespit ediliyor. Ekonomik olarak değerlendirilecekler kesiliyor. Saha fidan dikimine uygun hale getiriliyor. Ağustos ayında yanan alan 3 ay içinde boşaltılarak en geç mart ayında fidanlar dikiliyor." - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Haziran Yağışları Ormanlara Yaradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement