HDP'li Ata: Cumhurbaşkanına Hakaret Maddesi Kaldırılsın - Son Dakika
Politika

HDP'li Ata: Cumhurbaşkanına Hakaret Maddesi Kaldırılsın

HDP\'li Ata: Cumhurbaşkanına Hakaret Maddesi Kaldırılsın

HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, "Cumhurbaşkanı'na hakaret"in suç olduğu belirtilen TCK'nin 299'uncu maddesinin yürürlükten kaldırılmasını istedi.

25.02.2015 07:48  Güncelleme: 09:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, 'Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu Maddesinin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Kanun Teklifi' başvurusunda bulundu.

Ata, başvuruda belirttiği gerekçede, şunları söyledi; "İfade özgürlüğü hakkı, Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi ve Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin 19. Maddesi ile güvence altına alınmıştır. Uluslararası insan hakları hukuku uyarınca ifade özgürlüğüne getirilebilecek sınırlamalar ancak üç aşamalı kriterler bütününün mevcut olması halinde mümkündür. Buna göre, sınırlama yasalarda öngörülmüş olmalı; ulusal güvenlik, kamu düzeni veya başkalarının hakları veya itibarına saygı gibi belirli amaçlarla sınırlı olmalı ve bu amaçlardan birinin gerçekleştirilmesi için gerekli ve orantılı olmalıdır. Türk Ceza Kanunu'nun 299. Maddesi, Cumhurbaşkanı'na hakaret eden kişinin 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngörmektedir. Özellikle son birkaç aydır, çeşitli protesto ve gösterilerde demokratik haklarını kullanan yaklaşık 45 kişi hakkında yargısal işlem yapıldığı bilinmektedir. Geçtiğimiz 10 gün içerisinde İzmir, Akhisar, Edirne, Gebze ve başka illerde Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasıyla birbiri ardına gerçekleşen gözaltı ve tutuklamalar, ilgili kanunun temel hak ve özgürlükleri tehdit eden boyutunu yeniden gündeme taşımıştır. AİHM içtihatlarında da, siyasetçilere yapılan eleştirilerin sınırının hukuken oldukça geniş tutulduğu görülmektedir. İnsan hakları hukukuna göre, topluma mal olmuş kişilerin hem özel hayatının hem de düşüncelerinin toplum önünde eleştirilmesi, hakaret kapsamında ele alınamaz. Siyasetçilerin eleştirilme eşiklerinin toplumun diğer kesimlerinden daha yüksek olması ve toplumsal tartışmalara ilişkin hiciv yoluyla yapılan çıkışların demokratik toplum düzenlerinde geliştirici bir unsur olarak görülmesi gerekir.

Bu kanun teklifi ile, Türkiye'de de uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülükler ve insan hakları hukukunun getirdiği temel değerler çerçevesinde ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılarak, kişilerin siyasetçilere yönelik eleştiri yapma sınırlarının genişletilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Politika HDP'li Ata: Cumhurbaşkanına Hakaret Maddesi Kaldırılsın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement