HDP: Çözüm Süreci Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

HDP: Çözüm Süreci Devam Ediyor

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Bazı temas ve görüşmeler sonucu çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesine karar verildi." dedi.

12.11.2014 12:33  Güncelleme: 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Buldan, hükümetle yaptıkları görüşmeler sonucunda sürecin kaldığı yerden devam etmesi yönünde bir irade gördüklerini söyledi.

Buldan, "Sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığı izlenimi oluşturmuştur." dedi.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan HDP İmralı Heyeti, çözüm sürecinde gelinen aşamayı değerlendirmek üzere TBMM HDP Grup Yönetim toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi.

Buldan, Önder ve Baluken'in açıklamalarından satır başları:

PERVİN BULDAN

"Heyetimizin İmralı'ya gitmesinin engellenmesi sürecin sonlandığı gibi olumsuz sonuç doğuracaktır. Heyetimizin ortaya koyduğu barış ısrarına karşı hükümetin verdiği cevap müdahale ve çözümsüzlük dili olmuştur. Yapılması gereken kesintiye uğramış diyalog kanallarını bir an önce açmak olmalıdır. En çok da hükümet ve devlet yetkilileri bilmektedir ki partimiz ve heyetimiz barışa katkı sunmak konusunda son derece yapıcı bir tutum içinde olmuştur. Bu kararlılığımız bundan sonra da devam edecektir.

Bir ülkede demokratik haklar tehdit ve kısıtlama altındaysa ortada ne kamu kalır ne de düzeni. Kamu düzeninin sağlanmasının biricik yolu ülkede barış temelli tam demokratik düzenin tesisidir. Yapılması gereken görüşmelere ambargo koymak değil tam tersine görüşmelerin sıklığını arttırmaktır. Aslolan bu görüşmelerin başlamasıyla sayın Öcalan'ın tarihi rolünü rahatça icra etmesinin koşullarının sağlanmasıdır.

"SÜREÇ KALDIĞI YERDEN DEVAM"

Dün itibariyle sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığını da belirtmek isteriz. Tarafların çatışma dili yerine sürece katkı sunacak çözüm dilini geliştirmesi, hükümetin her tıkanıklıkta heyeti ve İmralı görüşmelerini tartışma konusu yapmaması gerçekliğiyle biz de barış iradesinin arkasında olduğumuzu ifade etmek isteriz."

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: HEYETTE DEĞİŞİKLİK YOK

"Biz bu tür takvimlendirme anlayışına çok sıcak bakmıyoruz. Bu iş neredeyse saatlerin bile önemli olduğu ciddi bir meseledir. Bu görüşmelerin tekrar kaldığı yerden devam etmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Sanırız hükümet de meselenin bu yöndeki ağırlığını kavrayacaktır. Heyeti Öcalan belirledi, onun dışında kimse tayin edemez, heyette bir değişiklik olmayacak. Yarın da 3 gün sonra da olabilir. Bunu karşılıklı belirleriz. Tekrar karşılıklı olarak bu irade beyanı daha kıymetlidir. Belli noktalarda benzer, müşterek, belli noktalarda hala ayrı düşünüyoruz."

İDRİS BALUKEN: BİZİMLE DETAYLI BİR YOL HARİTASI PAYLAŞILMADI

"Burada kamuoyu üzerinde yapılmış olan polemiklerin getirmiş olduğu bazı sıkıntılar vardı. Bu sıkıntıların aşılması içinde bazı birtakım görüş alışverişleri oldu. Sürecin hızlandırılması noktasında karşılıklı bir irade beyanının şekillendiği somut bir sonucu sizlerle paylaşabiliriz. Bugüne kadar detaylı bir yol haritası henüz heyetimizle paylaşılmış değil. Bizimle yol haritası taslağı paylaşılmış durumda. Biz bunun detayını bir anca önce paylaşılması gerektiğini savunuyoruz. Dün yapmış olduğumuz görüşmenin çerçevesi sorun alanlarını giderme üzerinde şekillendi. Belki ileriki görüşmelerde yol haritası ile ilgili bir takım şeyleri paylaşma imkanımız da olur hükümetle. Müzakere mekanizmalarının kurulması nokrasında karşılıklı irade beyanının olduğunu söyleyebiliriz. Hükümetin yetkilendirmiş olduğu çözüm kurulu bütün hazırlıkları yürütüyor."

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: SANIRIM ARINÇ YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL

"Sayın Arınç o talihsiz demeci vermeden önce varılan bir mutabakat. Biriyle müzakere yürütüyorsanız onun çalışma koşullarını sağlamak durumundasınız. Bu çok akılcı, insani ve zorunlu bir yaklaşım. Bu mutabakatımız daha önce vardı. Sanırım sayın Arınç bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadan o demeci verdi."

"Milliyetçi oylar ve seçim meselesi oluşturulmuş bir yanlış algı. Barışı getirmek niye bir iktidara ya da partiye oy kaybettirsin. Seçimden önce mi sonra mı tartışması abesle iştigaldir. Barış hemen şimdi. Bizim yaklaşımımız bu."

"AF DA DAHİL NE GEREKİYORSA HAYATA GEÇİRİLMELİ"

"Bu ülkede tarihi barışımız için ne gerekiyorsa bir an önce hayata geçirmemiz lazım. Af da demokratikleşmenin önündeki tüm engeller de buna dahil."

"'SİLAH BIRAKSINLAR' ÇAĞRILARININ MANASI YOK"

"Bizim silahlı birliklerimiz yok. Bir algı ortaya çıktı. HDP olarak biz bu süreçte taraflar arasında diyalog ve koordinasyon gerçekleştirmekle kendimizi konumlandırmış bulunmaktayız. Bize dönük 'silah bıraksınlar' çağrılarının manası yok. Gerçekçi değil. Biz sivil bir siyaset kurumuyuz, PKK silahlı bir örgüt. Baktığımız zaman farklılıklar olması normal. Ama bugüne kadar süreç ağırdan alındı, gereken ciddiyet kavranılamadı. Bu da bir gerçek. Süreci başlatan kuşkusuz sayın Öcalan'dır. Onun iradesi olmadan kamusal güç ne yapabilir. Bunu tartışmanın da anlamı yok. Bu şeref sayın Cumhurbaşkanı'na ait olsun. Bir an önce gereğini yapsın. "

HDP: Çözüm Süreci Devam Ediyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel HDP: Çözüm Süreci Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • CEVHER: SÜREÇ MÜREÇ İSTEMİYORUZ ARKADAŞ!!! BİZ SUSTUKÇA KÜRTLER AZIYOR. HEPSİ ÖLSÜN!!! 21 14 Yanıtla
  • reis: Olum sırrı şu Adıyamanlılar niye senden nefret ediyorlar biliyonmu 15 16 Yanıtla
  • dervis kurtoglu: SUPHESIZ ONURLU BIR BARIS IN OLMASI DEMEK HERKESIN KAZANMASI DEMEK KAYBEDECEK BIR TARAF OLACAK KANLA BESLENEN FASIST IRK CI KAFATASCI KESIM OLACAK AMA TERSI OLURSA BU SEFER SADECE KURTLER BEDEL ODEMEYECEK HERKES ODEYECEK VU BU ATES HERKESI YAKACAK DILEGIM YUCE ALLAH IN IZNIYLE ER YADA GEC BU ULKEDE ONURLU BIR BARISIN OLMASIDIR BU ULKEDE HERSEY PAHALI TEK UCUZ SEY INSAN HAYATI NE ZAMAN BU ULKEDE BIR INSAN HAYATININ DEVLET TENDE BAYRAK TANDA VATAN DANDA DAHA BUYUK BE DEGERLI OLDUGU ANLASILIR VE VATANDASLAR BUNU BENIMSER BU ULKE GULLUK GULUSTANLIK OLUR NE MUTLU INSANIM DIYENE. . . 16 6 Yanıtla
  • tantunici: Bu bölücülere inanmayın millet 9 10 Yanıtla
  • ahmedi nejat: Baris maris yok herkes dağılsın 14 3 Yanıtla
  • klaus: ben en başta süreci destekliyordum. ama hata etmişim, bildiğin palazlandı bunlar. yaramıyor bunlara iyilik, öldür yetkisi verilmeli askere polise. . . . 11 5 Yanıtla
  • CUMALİ: ya sırrı bassan sen bıttı nemeyene kadar bırsey bıtmez 3 1 Yanıtla
  • haydar: gercekmi diyorsunuz cok sasirdim takilin akp nin koyruguna bakim bir dahaki secime kadar 8 yetmedi 9 3 1 Yanıtla

Advertisement