HDP'de 110 Vekil Kazanma Hesabı - Son Dakika
Güncel

HDP'de 110 Vekil Kazanma Hesabı

1 Kasım seçimlerinde HDP, küçük farklarla vekillik kaybedilen bölgelere yönelik özel çalışma yapacak. Böylece 110 vekilliğe ulaşılabileceği tahmini yapılıyor.

04.09.2015 13:58  Güncelleme: 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran seçimlerine akıllardaki "barajı aşabilecek mi?" sorusu ile giren Halkların Demokratik Partisi, yüzde 13 oy alıp 80 vekil çıkardı. 1 Kasım seçimleri için ise artık baraj sorunu neredeyse hiç dile getirilmiyor. Partinin hedefi de büyük. Vekil sayısını 110'a çıkarmak. Bunun için ülke genelinde oy oranını artırmak kadar seçim sisteminden yararlanarak bazı illerde az miktarda da olsa oy artışıyla vekil sayısını artırmak mümkün. Seçim araştırmaları yapan birçok kuruluş 1 Kasım seçimlerinde partilerin oy oranlarının büyük ölçüde değişmeyeceğini ancak stratejik hamlelerin milletvekili sayılarını değiştirebileceği görüşünde.

Bundan önce yapılan seçimlere bağımsız adaylarla giren Kürt siyasi hareketi için matematik hesapları yeni değil. HDP, 7 Haziran seçimlerinde aldığı sonucu hem siyasi söyleminin toplumda etki yaratmasına hem de bu hesapların dikkatli ve titiz bir çalışmayla yapılmasına bağlıyor. 1 Kasım seçimleri için de şimdiden bu hesaplar yapılıyor, zaten yol gösterici çok kısa bir süre önce yapılan 7 Haziran seçimleri olacak.

Bu hesapların önemini ortaya koyan en çarpıcı örnek Kocaeli'nden. 7 Haziran seçimlerinde Kocaeli'de Kürt siyasi hareketi ilk defa bir milletvekilliği çıkardı. Hem de sadece 622 buçuk oy farkıyla bu vekilliği MHP'den aldı. MHP itiraz etti ama sonuç değişmedi. HDP yetkililerinin Al Jazeera'den Gonca Şenay'a verdiği bilgilere göre bu 622.5 oyun 290'ı Kandıra Cezaevi'nden geldi. Bu oy farkı kapatılabilirse HDP'den bir vekillik MHP'ye geçebilir.

KÜÇÜK FARKLA BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

100'lü rakamlarla ifade edilmese de başka illerde de küçük farklar büyük değişiklikleri beraberinde getirebilir.

HDP'nin hesabına göre; Aydın'da 5 bin 419 oy alınması durumunda AK Parti'den bir vekillik alınacak. Bir vekil kazanmak için Batman'da 2 bin 257 oy, Bingöl'de 4 bin 321 oy AK Parti'den bir vekillik alınmasını sağlayabilir. İstanbul birinci bölgede 23 bin oy, İstanbul ikinci bölgede 29 bin oysa vekilliğin CHP'den HDP'ye geçmesini beraberinde getirebilir. İzmir'de 13 bin 945 oy artırılması ise MHP'den bir vekilliğin HDP'ye geçmesini sağlayabilir. Malatya ve Manisa da bu seçimde HDP'nin bir vekil almak için "konsantre" çalışmayı yürüteceği illerden. Muş sonuçları da HDP için önemli. Parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre bu ilde bir vekilliğin kaybedilmesinde yurtdışı oyları etkili oldu. Ancak 2 bin 179 oy daha alınması durumunda...

HDP MUŞ'TAN 1 VEKİL DAHA ÇIKARABİLİR

Bunlar HDP'nin az da olsa oy artışı sağlayarak vekil sayısını artırabileceği iller. Ancak aynı şekilde az da olsa oy kaybı durumunda vekilliğin kaybedilebileceği iller de var.
Bu iller arasında dördüncü vekilliğin 5 bin 41 oy farkı ile alındığı Ağrı, onuncu vekilliğin 5 bin 92 oy farkı ile alındığı Diyarbakır ve 11 bin 500 oy farkı ile vekillik elde edilen İstanbul üçüncü bölge öne çıkıyor. Bu başlık altında en çarpıcı il, Iğdır. Iğdır'da HDP'de 828 oy farkı ile bir vekilliği MHP'den aldı. Bu ilde HDP ile MHP tabanlarının ortak olduğunu belirten HDP yetkilileri Kars, Muş ve Van'da da MHP tabanından oy aldıklarına dikkat çekiyor. Van'da son sıradaki adayın 3 bin 375 oy farkı ile vekil olmaya hak kazandığı belirtiliyor.

CEZAEVLERİ TAHLİYE EDİLİRSE…

HDP kaynakları bu hesaplama doğrultusunda AK Parti'nin seçim hamlelerini dikkatle izlediklerini söyledi. Daha önce HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da dile getirdiği "bölgede seçim güvenliği yok" endişesine sebep olan bazı uygulamaların seçim sonuçlarını değiştirebilecek nitelikte olduğu ifade ediliyor.
Kaynaklar, "Bazı illerde ya da ilçelerde seçmenin sandığa gitmesi engellenirse vekillik kaybederiz. Bazı yerlerde cezaevinden gelen oylarla vekillik çıkardık. Cezaevlerini tahliye edip, mahkûmları başka bölgelere naklederlerse milletvekilliği kaybetmemiz söz konusu olabilir. Bu adımları atmaya başladıklarını duyuyoruz." diye konuştu.

"OY ARTIŞINI VEKİL ARTIŞINA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ"

Partinin 7 Haziran'da izleyeceği seçim stratejisine ilişkin olarak soruları yanıtlayan HDP MYK üyesi Sezai Temelli, "Genel oy artışı Meclis aritmetiğini değiştirmeyebilir. Oy dağılımı ile vekil dağılımı her zaman birbiriyle uyumlu değil. HDP'nin oy artırdığı havzalardan vekil artışı sağlaması mümkün. AKP ve MHP bu konuda daha dezavantajlı. O yüzden daha fazla vekil çıkartabileceğimiz yerlere odaklanmamız daha doğru" dedi. 7 Haziran seçimlerinde yurtdışından beklentilerinin altında oy geldiği için bazı illerde vekillik kaybettiklerini söyleyen Temelli, Muş ve Batman'ı örnek gösterdi. Temelli, bu tespitten yola çıkarak yurtdışı seçmene yönelik çalışmalarını bu defa daha etkili bir biçimde yapacaklarını ifade etti.
Bu seçimde seçmenin 7 Haziran'a göre "Savaş ve iktisadi krizi" dikkate alarak oy kullanacağını düşündüklerini söyleyen Sezai Temelli, "Bizim aldığımız oyların yüzde 85'i Kürt seçmenden geliyor. Oyumuz burada bir doygunluğa ulaşıyor. İlave Kürt seçmenden bir artış gelecektir. Ama İstanbul 1-2, Aydın, Manisa gibi Batı illerinde oyumuzu artırabilecek unsur Kürt nüfusun bu illerde Türklerle ilişki içinde olması. Özellikle de orta üst sınıf, duyarlı, politik süreci okuyabilen seçmen yaşananların farkında. Savaşın nedenlerini biliyor bu seçmen." dedi.

Yaşanan gerilimin partideki genel beklentinin aksine HDP'ye oy kaybettirmesi ihtimalini de değerlendiren Temelli, "AKP, HDP'yi geriletmek için bu savaşı çıkardı. Bir taraftan da milliyetçi oyları toplamak istiyor." diye konuştu. Türkiye'de kamuoyunun savaşın nedenleri arasında HDP'yi görmediğini de söyleyen Sezai Temelli'ye göre bugün yaşananlar 90'lardan farklı. Temelli, "90'larda insanları daha net bir şekilde ideolojik hegemonya altında biçimlendirebiliyorlardı. Ama şimdi medyaya rağmen bir sosyal medya var. Bağımsız medya öyle ya da böyle kendini duyurabiliyor." diye konuştu.

Oy artışının vekil artışına dönüştürülmesi için bazı bölgelerde özel çalışmalar yapacaklarını söyleyen Temelli, HDP'nin daha çok AKP ile yarışacağını, yaptıkları araştırmaların, CHP seçmeninin HDP'ye kaydığı yönündeki değerlendirmeleri doğrulamadığını da ifade etti.

(Kaynak: Al Jazeera)

HDP\'de 110 Vekil Kazanma Hesabı

Son Dakika Güncel HDP'de 110 Vekil Kazanma Hesabı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (200)

  • Kurtulus: Buradaki yorum yapanların kanı bozuk onu bilir onu söylerim ben muslumanim ehli sünnet sahibiyim deyen bir kişi HDP ye oy vermez 103 25 Yanıtla
  • MOSAD: OYLARIMIZ HDP YE 15 86 Yanıtla
  • VATANDAŞ: Hey buğday ambarında gezen aç tavuklar! Keklik gibi avlanıyorsunuz sandıklardada avlanacaksınız. Bukadar sevinçli olduğunuza göre oy kullanmayada etekle gelirsiniz heralde. 38 39 Yanıtla
  • EROVA: HAİNLERE OY VERENLER...ALLAH SİZDEN ŞEHİTLERİN HESABINI SORACAK... NE DİYECEKSİNİZ.... 44 32 Yanıtla
  • İst: Oylar HDP ye 22 52 Yanıtla
  • tax: Tam tersi hdp ye giden oy ic savas demek. 52 13 Yanıtla
  • ttt: ne 110 u sen 60 i zor görürsün 6 59 Yanıtla
  • ??,: akp oylar 44 18 Yanıtla
  • EROVA: KAFANI KUMDAN ÇIKAR VATANDAŞ ,BALIK HAFİZALI OLMAYALIM....CHP,HDP Yİ DESTEKLEDİ..HDP DE PKK YI DESTEKLİYOR , ŞEHİTLER GELİYOR..HADİ GEZİZEKALİLAR ALKIŞ TUTUN...HAİN BEYNAMAZLAR..BİZDE YALAN YOK VATANDAŞ..YALAN SÖYLEYEN SEREFSİZDİR.... 51 10 Yanıtla
  • zonguldak: Kahrolsun fasit ler yaşasın direnisimiz hdp yaşasın kimse ölmesin isit gelmesin 41 16 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı
    08:39 Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı

    Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele veren Hacılar Erciyesspor, sahasında Erzincan Ulalarspor ile 1-1 berabere kalarak haftayı galibiyetle tamamlayamadı. Antrenör Emin Altındağ, üzüntüsünü dile getirirken, takımın pes etmeyeceğini ve liderliği korumak istediklerini belirtti.

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    08:33 Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı
    08:31 İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda, PKK/KCK-YPG/PYD terör örgütüne üye olan ve bu örgütlerin sosyal medya üzerinden propagandasını yapan 5 Suriye uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

  • vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı
    08:31 vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı

    Çinli teknoloji şirketi vivo, Pad 3 Pro tableti ile birlikte TWS 4 Bluetooth kulaklık modelini tanıttı. vivo TWS 4, Hi-Fi desteği, aktif gürültü engelleme özelliği ve uzun kullanım süresi ile dikkat çekiyor. Qualcomm S3 ses platformu ile desteklenen kulaklıkların fiyatı ve ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı henüz belirsiz.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi
    08:14 Mahzen-13 operasyonlarında 2 çete çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.

  • İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı
    08:12 İzmir'de MİT destekli operasyonda 5 PKK şüphelisi gözaltına alındı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli, İzmir İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele (TEM) ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen MİT destekli şafak operasyonunda gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.


Advertisement