Hdp'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tartışmaları - Son Dakika
Politika

Hdp'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tartışmaları

HDP'de Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye verilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken, üye verilmesinin kararlaştırılması durumunda ise HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar ve Ayşe Acar Başaran'ın isimleri öne çıkıyor.

11.01.2016 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'de Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye verilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken, üye verilmesinin kararlaştırılması durumunda ise HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar ve Ayşe Acar Başaran'ın isimleri öne çıkıyor.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa tartışmalarının ardından kurulacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye vermeleri için siyasi parti liderlerine yazdığı mektubun ardından HDP'de yeni anayasa tartışmaları başladı. Mektubu inceleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın parti organlarını çalıştırma kararının ardından mektup çarşamba günü yapılacak olan MYK toplantısında ele alınacak.

Edinilen bilgilere göre HDP'de komisyona üye verilmesini isteyen milletvekilleri kadar sokağa çıkma yasakları ve çatışmalara dikkat çeken bir başka kanat ise komisyona üye verilmemesi görüşünü dillendiriyor. Tüm bu değerlendirmelerin yanı sıra HDP'de komisyona üye verilmesi kararı alınması durumunda kimlerin komisyonda yer alacağı da netleşmeye başladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu için Anayasa hukukçusu ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ile hukukçu HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın isimleri öne çıkıyor. Beştaş, TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek döneminde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonunda BDP'nin üyesi olarak yer almıştı. HDP'de üçüncü bir isim olarak ise bir başka hukukçu milletvekili olan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da öne çıkan isimler arasında. İsimler kesin olarak ise HDP MYK toplantısında belirlenecek.

"Öz yönetim" ve "özerklik" çalışmaları

HDP'de komisyona sunulacak öneriler ve taslak anayasa metinleri üzerinden bir çalışma başlatıldı. HDP'li vekillerin büyük bir kısmının daha önce yer aldığı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) bir önceki Anayasa Uzlaşma Komisyonuna sunduğu teklifin "Kamu İdaresi" bölümünde, merkezi yönetimlerin etkisinin sınırlandırılması ve "özerk" bölgelerin oluşturulmasını istemişti.

HDP'de başlatılan çalışmada ise "öz yönetim" ve "özerklik" önerilerinin anayasal metinlere nasıl yerleştirileceği ele alınıyor. Komisyonun kurulması ve anayasa çalışmalarını başlatmasının ardından HDP'nin de BDP'de olduğu gibi komisyona "öz yönetim" ile "özerklik" modelini sunması bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement