Hdp'den "Özür" Vaadi... - Son Dakika
Güncel

Hdp'den "Özür" Vaadi...

Hdp Seçim Bildirgesi'ni İstanbul'da açıkladı.

21.04.2015 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp Seçim Bildirgesi'ni İstanbul'da açıkladı. Açıklama, Beşiktaş'taki Mustafa Kemal Kültür Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde yapıldı. Partililer ve HDP adayları salondaki yerlerini aldı. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya ile HDP Milletvekili Pervin Buldan fotoğraf çekerken, çok sayıda gazeteci de salondaydı. Buldan, bununla da yetinmedi; "Hep basın bizi çekecek değil ya, biraz da biz basını çekelim" diyerek basın mensuplarının fotoğrafını çekip Twitter'dan paylaştı.

HDP'nin Gaziantep 1. sıra Milletvekili adayı, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan da salondaydı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ salona birlikte giriş yaptı. Demirtaş sadece önde oturanları değil, arka sıradaki partilileri de yanlarına giderek selamladı.

"SULTAN'IN KABUSU..."

Kürsüye çıkan Eş Genel Başkanlar, sırayla HDP'nin seçim beyannamesinde yer alan maddeleri sıraladı. İlk sözü Figen Yüksekdağ aldı. Yüksekdağ'ın HDP seçim bildirgesi için kullandığı "Sultan'ın kabusu ve bütün Türkiye halklarının hayalidir, inancıdır" sözleri salondan alkış aldı.

"8 MART'I TATİL İLAN EDECEĞİZ"

Hiçbir şeyin Ankara'dan göründüğü gibi olmadığını söyleyen Selahattin Demirtaş da, "Sokaklardan Ankara'ya bakınca, Ankara'da burnu büyüklerin, Ankara'da ensesi kalınların gördüğü gibi değil" dedi.

Kadınların sorunlarını sıralayan HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ ise "Kadın Bakanlığı" kuracaklarını söyledi. Yüksekdağ, "8 Mart'ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz. Kobani'nin, Rojava'nın o direnen kadınlarının ruhu bizlerin ruhumuzdur" diye konuştu.

DEMİRTAŞ'IN ESPRİSİ

Yüksekdağ'ın, "Öncülüğü kadınların yapacağına inanıyoruz" sözlerine Demirtaş, "Biz de size katılıyoruz sayın başkanım" karşılığını verdi. Yüksekdağ, "Katılmazsanız işiniz zor zaten" diyerek espri yaptı. Demirtaş buna, "Sadece birkaç erkek arkadaşta homurdanma ve hareketlenme oldu" esprisiyle yanıt verdi. Bu diyalog üzerine salonda gülüşmeler oldu.

GENÇLİK BAKANLIĞI

Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine, doğrudan gençlerin ihtiyacını karşılayacak bir Gençlik Bakanlığı kuracaklarını söyleyen Demirtaş, "15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak, genç yaşam kartı uygulamasını hayata geçireceğiz" dedi.

Demirtaş, oy verme yaşını 16'ya, seçilme yaşını da 18'e indireceklerini vurguladı.

"VİCDANİ RET TANINACAK, ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPANACAK"

Vicdani ret hakkını anayasal güvence altına alacaklarını belirten Demirtaş, Her mahalleye "gıda bankası" kurararak, her çocuğa temel gıda maddelerini ücretsiz vereceklerini açıkladı. Demirtaş, iktidara gelmeleri halinde çocuk cezaevlerinin tamamını kapatacakları sözünü verdi. Demirtaş, "Bizler Berkin'lerin, Uğur'ların, Ceylan'ların anısına sahip çıkacağız" dedi.

EŞ BAŞBAKANLIK UYGULAMASI

Demokratik özerkliği Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceklerini söyleyen Figen Yüksekdağ, "Vali dahil bütün yerel yöneticiler seçimle işbaşına gelecek" dedi.

Yüksekdağ, Eş Genel Başkanlık uygulayan partilerinin iktidara gelmesi halinde de "Eş Başbakanlık" sistemini hayata geçireceklerini söyledi.

"ORTAK VATANIMIZDA..."

Kendi anayasalarında başkanlık sisteminin asla olmayacağını ifade eden Yüksekdağ, "Seçim barajını kaldıracağız" dedi. Yüksekdağ, çözüm süreciyle ilgili olarak da, "Dolmabahçe mutabakatındaki 10 maddeyi, çözümün ilkesel çerçevesi olarak kabul ettik ve savunacağız" şeklinde konuştu.

Yüksekdağ'ın, "Eşitlik ve adalete dair yaşamımızı ortak vatanımızda sağlayacağız" sözleri de dikkat çekti.

"CEZAEVLERİ SİVİL DENETİME AÇILACAK"

HDP'nin adalet alanındaki vaatlerini Selahattin Demirtaş sıraladı. Demirtaş, "Avukatın bürosu adalet sarayının dışındaysa, savcının bürosu hakimin odasının dibinde olamaz. O da, adalet binasının dışında, ayrı bir kamu binasında çalışmasını yürütmelidir" dedi. Cezaevlerinin tamamını sivil denetime açacaklarını anlatan Selahattin Demirtaş, "Sadece Adalet Bakanlığı'nın denetimi yetmez. İnsan onuruna aykırı tüm uygulamalara son vereceğiz. Tecrite, temel hakların kısıtlanmasına ve idari baskılara son vereceğiz. Ceza ve İnfaz Yasası'nı kökten değiştirerek, cezaevlerini yeniden yapılandıracağız" diye konuştu.

Demirtaş, "Hasta tutsak" olarak tanımladığı bazı mahkumların hemen HDP iktidara geldiği gün serbest kalmasını sağlayacaklarını ve politik suçları suç kategorisi olmaktan çıkaracaklarını dile getirdi.

"KORUCULUK KALKACAK"

"Herkesi tarihle yüzleşmeye çağırıyoruz" diyen Demirtaş, "Soykırımlar, infazlar, katliamlar, kayıplar ve benzeri uygulamaların araştırılması ve hakikatlerin gün ışığına çıkarılması amacıyla hakikat komisyonları kuracağız" şeklinde konuştu.

Koruculuk sistemini de kaldıracaklarını söyleyen Demirtaş, "Korucular başka alanlarda istihdam edilecek. Özlük hakları korunarak istihdam edilmelerini sağlayacağız" dedi.

"MEDYA SANSÜR EDİLEMEZ"

Basında sansüre karşı duracaklarını da belirten Demirtaş, "Medya sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermelerine izin vermeyeceğiz. Medya sahipleri, sadece medya işiyle uğraşacaklar" diye konuştu.

"MAKAM ARACI NE OLACAK?"

Partisinin iktidara gelmesi halinde zorunlu din dersini zorunlu olmaktan çıkaracağını söyleyen Figen Yüksekdağ ise "Din dersleri seçmeli ve isteğe bağlı olacak" dedi.

Yüksekdağ ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılacağını, devletin din ve inanç alanından elini çekeceğini söyledi. Bu noktada devreye giren Selahattin Demirtaş da, "Diyanet İşleri Başkanı'nın makam aracını ne yapacağız?" diye sordu. Yüksekdağ, "Cemevine bağışlayacağız" diye yanıt verdi.

Yüksekdağ ayrıca Alevilerin bütün ibadet mekanlarının "ibadethane olarak" tanınacağını belirtti.

"DEVLET ÖZÜR DİLEYECEK"

"Tarihte halklara yapılan soykırım ve katliamlar karşısında, halklardan devlet adına özür dilenecek" diyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Devlet tarafından el konulmuş vakıf malları iade edilecek, devletinin tasarrufundan doğan maddi zararlar tazmin edilecek" diye konuştu.

KIBRIS ÖNERİSİ

Partisinin dış politika alanındaki taahhütlerini sıralayan Demirtaş da, Suriye'deki iç savaşı bitirmek için çalışacaklarını ve Filistin devletinin tanınması için mücadele edeceklerini söyledi.

Demirtaş, Kıbrıs ile ilgili olarak, "Kıbrıslı Türk ve Rum halklarının, adanın bölünmüşlüğüne son vermek için ortaya koydukları çözüm önerilerini ve çabalarını destekleyeceğiz" dedi.

"ERMENİSTAN SINIRI AÇILACAK"

Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargoyu kaldıracaklarını söyleyen Demirtaş ayrıca, "Ermeni halkıyla dostluk köprülerini kuracağız. Türkiye tarafından tek taraflı kapatılan Türkiye-Ermenistan sınırı koşulsuz olarak açılacaktır" diye konuştu.

"ASGARI ÜCRET 1800 TL OLACAK"

Partisinin ekonomi alandaki vaatlerini de sıralayan Demirtaş, "Her eve ayda 10 metre küp su, 180 kw-saat elektrik ücretsiz verilecek. Bütün yoksul ailelere ısınma desteği, mülkü olmayan kiracılara aylık 250 TL kira desteği sağlayacağız. Asgari ücret ilk etapta net olarak 1800 TL'ye çıkarılacaktır" dedi.

"ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ"

Güvenceli yaşamın finansmanını vergi adaletiyle sağlayacaklarını anlatan Demirtaş, "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak. Çalışanların üzerindeki vergi yükünü azaltacağız" diye konuştu.

"ÇILGIN PROJELERE İZİN VERMEYECEĞİZ"

"Örtülü ödeneği tamamen kaldıracağız" diyen Demirtaş, "Hiçkimse örtülü ödenek almayacak. Hiçbir çılgın projeye izin vermeyeceğiz. Esnaflar üzerindeki vergi yükünü azaltacağız, borçlarını esnaflarımız lehine yapılandıracağız" dedi.

"TAŞERONLUĞA SON VERİLECEK"

İktidara gelmeleri halinde, taşeronluk sistemini kademeli olarak ortadan kaldıracaklarını söyleyen Yüksekdağ, "Kamuda, taşeron çalışanlar kadrolu çalışan haline getirilecek. Taşeron döneme ait olan kıdem tazminatları ödenecek. İşçi sağlığı ve iş güvenliği hakkı anayasal bir hak olarak tanınacak. İş cinayetine sebep olanlar cinayetten yargılanacak. Soma mahkemesinde olduğu gibi manzaralar, bizler iktidara geldiği zaman asla olmayacak" dedi.

Kamu emekçilerine grevli toplu sözleşme hakkı vereceklerini de belirten Figen Yüksekdağ, "Hak kayıpları telafi edilecek. Kamu hizmetlerinin tamamında kadrolu ve güvenceli istihdam politikaları uygulanacak. Kamu emekçilerinin siyasal örgütlenme özgürlüğünün önü açılacak" diye konuştu.

Haftalık çalışma süresini 35 saate düşüreceklerini dile getiren Yüksekdağ, "Hak grevi, dayanışma grevi, iş yavaşlatma, genel grev gibi temel hak arama biçimleri yasal güvence altına alınacak" dedi.

Yüksekdağ, "grev erteleme" hakkını kaldıracaklarını da ekledi.

EĞİTİM POLİTİKALARI

Eğitim sisteminde 4+4+4 uygulamasına son vereceklerini söyleyen Selahattin Demirtaş ise "Sabahçı ve öğlenci uygulamasına son vereceğiz. Tekli eğitime geçeceğiz. ve tüm çocuklarımıza okullarında ücretsiz yemek imkanı sunacağız. Ataması yapılmayan öğretmenlerimizin atamalarını hemen gerçekleştireceğiz" dedi.

Demirtaş, sağlık sistemini tamamen ücretsiz hale getireceklerini de vurguladı.

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, açıklamanın ardından el ele vererek, HDP'nin seçim şarkıları eşliğinde salondaki partilileri selamladı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'nin Buldan ilçesinde minibüs yangını
    16:21 Denizli'nin Buldan ilçesinde minibüs yangını

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, İ.Ö'nün kullandığı minibüste çıkan yangın sonucunda araç kullanılamaz hale geldi. Yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

  • Samsun'un Bafra ilçesinde silah ele geçirilen 3 kişi gözaltına alındı
    16:20 Samsun'un Bafra ilçesinde silah ele geçirilen 3 kişi gözaltına alındı

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Bafra Narkotik Büro Amirliği ekipleri, ihbar üzerine Kemalpaşa ve İğdir mahallerinde N.K, V.K. ve A.K'ye ait adreslerde arama yaptı. Aramada 2 ruhsatsız av tüfeği, kurusıkı tabanca ve 5 dolu kartuş ele geçirildi. Zanlılar gözaltına alındı.

  • Kuşadası'nda Aranan 2 Şüpheli Yakalandı
    16:20 Kuşadası'nda Aranan 2 Şüpheli Yakalandı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde çeşitli suçlardan aranan 2 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda 'Kasten Yaralama' suçundan aranan bir şahsı ve 'Bina İçinde Muhafaza Altına Alınmış Olan Eşya Hakkında Hırsızlık, Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama, Mala Zarar Verme' suçlarından aranan bir diğer şahsı yakaladı. Her iki şüpheli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Kütüphane Haftası'nda Malatya'nın Kale ilçesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi
    16:20 Kütüphane Haftası'nda Malatya'nın Kale ilçesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi

    Kale İlçe Halk Kütüphanesi, Kale Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Kale Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından Kütüphane Haftası dolayısıyla kitap okuma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte gençlerin kütüphaneye ilgisi artırılmak ve okuma alışkanlığı kazandırılmak amacıyla 30 dakika boyunca kitap okundu. Programa katılan gençlere ve ilçedeki kurum amirlerine hafta kapsamında kitap hediye edildi.

  • Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: Firari Hükümlü Dahil 4 Kişi Yakalandı
    16:19 Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: Firari Hükümlü Dahil 4 Kişi Yakalandı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, firari hükümlü de dahil olmak üzere 4 kişi yakalandı. Operasyonda, uyuşturucu ve uyuşturucu ticaretinden elde edildiği değerlendirilen para ele geçirildi.

  • Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
    16:19 Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde meydana gelen kazada, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, bir kadın ve çocuğu da yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi
    16:19 Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi

    Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kampüsünde düzenlenen meyve fidanı aşılama etkinliğine Vali Aziz Yıldırım, Akçaabat Ziraat Odası üyeleri, Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında meyve fidanı aşılaması teorik ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından aşılanan 200 fidan katılımcılara hediye edildi.


Advertisement