Hdp'den RTÜK'e Başvuru - Son Dakika
Güncel

Hdp'den RTÜK'e Başvuru

HDP, TRT'nin 1 Kasım Milletvekilliği Genel Seçimi dönemi ve sonrasındaki yayınları için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvurdu.

17.11.2015 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP, TRT'nin 1 Kasım Milletvekilliği Genel Seçimi dönemi ve sonrasındaki yayınları için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvurdu.

HDP'den yapılan açıklamada, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasıyla TRT'nin yayınlarıyla ilgili RTÜK'e başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Başvuruda, TRT'nin tarafsız, tüm siyasi parti ve gruplara eşit mesafede durması gereken bir kamu yayıncısı olduğuna dikkati çekildi.

Gerek seçim dönemleri yayınları gerekse seçim dönemi dışındaki yayınlar dikkate alındığında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun davranması gereken TRT'nin 1 Kasım seçimleri öncesi bu kuralları ihlal ederek taraflı yayın yaptığı, siyasi parti ve gruplar arasında fırsat eşitliği yaratmadığı savunulan başvuruda,  "Seçim dönemi yayınları kapsamında TRT yayınları incelendiğinde gerçekleşen canlı yayınların yüzde 85'inin AKP'ye ayrıldığı görülmektedir. TRT Haber Kanalı, 1 Kasım seçimleri sürecindeki seçim yayınlarını AKP propagandasına ayırarak taraflı hareket etmiştir" denildi.

Başvuruda, "TRT Haber, canlı yayınlarında, AKP'ye CHP'nin 7, MHP'nin 21, HDP'nin 138 katı süre ayırmıştır" ifadesi kullanıldı.

HDP Grup Başkanvekilleri tarafından RTÜK'e yapılan başvuruda şunlar kaydedildi:

"Tarafsız kamu yayıncısı olması gereken TRT'nin tarafsızlığını yitirdiği, yanlı bir yayın izlediği, AKP'nin resmi yayın organı gibi hareket ettiği kuşku götürmez bir gerçektir. Bu taraflı yayınlar elbette TRT Genel Müdürünün bilgisi, onayı ve sorumluluğu altında gerçekleşmektedir. TRT Genel Müdürünün, tarafsızlığını yitirdiğine ilişkin somut bilgi ve emare bulunması halinde RTÜK'ün teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla görevden alınması gerekir. Söz konusu görevden alma işleminin yapılabilmesi için RTÜK'ün teklifi zorunlu bir kamusal görev niteliğindedir. Bu bağlamda, TRT Genel Müdürünün atanmasında teklif etmeye yetkili olan RTÜK, yetkide paralellik ilkesi gereğince TRT Genel Müdürünün görevden alınmasında da yetkili makamdır. TRT Genel Müdürünün, 2954 Sayılı Yasanın 13. Maddesi uyarınca görevden alınması için Üst Kurul tarafından işlem başlatılması hususunda gereğini arz ederiz."

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement