Hdp Grup Toplantısı (2) - Son Dakika
Güncel

Hdp Grup Toplantısı (2)

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Demirtaş'ın kürsüdeki konuşması HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Başbakan bir belge açıkladı.

09.02.2016 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Demirtaş'ın kürsüdeki konuşması HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Başbakan bir belge açıkladı. Master plan dedikleri belge Türkiye'nin gündeminde bile kalmadı. İçinde barış, insan yok. Silahlar nasıl susacak, ölümler nasıl duracak tek bir cümle ile yok" dedi.

HDP TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Demirtaş, çok can yakıcı, sarsıcı ve yoğun bir gündem ile haftaya başladıklarını belirtti.

Parlamentonun bilerek çalıştırılmadığını ileri süren Demirtaş, mevcut parlamenter işleyişten memnun olmadıklarını, mevcut durumu savunmadıklarını, mevcut sisteme yönelik köklü eleştirileriyle yapısal, kronik sorunlara karşı çözüm önerileri getirdiklerini söyledi. Demirtaş, "Mevcut hali ile parlamenter sistemin çalıştırılmamasının özel bir önemi var. Başkanlığa razı etmek için aynı tezgah TBMM üzerinden bir kez daha hayata geçiriliyor"ifadesini kullandı.

Cizre'de gerçekleştirilen terör operasyonlarına değinen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bilgi kirlilikleri bir tarafa, durum şudur: O sokakta birkaç binada toplam sayıları 70 ile 90 arası olan insan var. Bunların büyük bir kısmı sivil, bir kısmı Cizre'de henüz sokağa çıkma yasağı ilan edilmemişken dayanışma için oraya gitmiş üniversite öğrencileri, bir kısmı Cizre halkıdır. Cizre'nin diğer mahallelerinde operasyon sona ermiş durumda. Bu sokakta 20 günden bu yana bir abluka yaratılmış durumdadır. Sürekli tank, top atışı yapıyorlar. Bir çatışma yok. Tek taraflı o binalara ateş ediyorlar. O binalardan bizatihi arayan yurttaşlar var. Bize, 'Yaralılar var, çıkmak istiyoruz' diyorlar. 20 gündür bununla uğraşıyoruz. Hükümet orada bu 70-90 kişi arasında PKK'lıların olabileceğini düşünüyor ama çok sayıda ve ağırlıklı sivil olduğunu biliyor."

"Cenazeleri şimdi sokaklara dağıtıyorlar"

Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde güvenlik güçleri tarafından "havadan bombalamaya başlayacağız" anonsunun yapıldığını ileri sürdü.

Demirtaş, kendilerinin Cizre'ye ilişkin defalarca girişimde bulunduğunu vurgulayarak, "20 gündür bir hükümet bir ilçede göz göre göre, herkesin gözünün içine baka baka katliam yapıyor. Kanaatimiz odur ki bu insanların hepsi öldürüldü. Bunu açıklamıyorlar. Şimdi toplu bir katliam yaptılar ve açıklayamıyorlar. Halkın tepkisini azaltabilmek için gün ve gün açıklıyorlar. Cenazeleri şimdi sokaklara dağıtıyorlar o cenazeler oradaymış gibi" iddiasında bulundu.

Hükümetin, Kürtleri düşmanı gibi göstermeye çalıştığını savunan Demirtaş, "Ortadoğu yeniden şekillenir, taşlar dağıtılırken, dünyanın en etkili güçleri Kürtlerle işbirliği yapmaya çalışırken, Davutoğlu'nun bu önünü görmeyen stratejik körlüğü nedeniyle, Suriye, Irak ve Türkiye'de Kürt halkının desteği yitirilmiş olacak" dedi.

Demirtaş, halkların bir parti veya ideoloji çatısı altında bir araya gelemeyeceğini, HDP altında da buluşamayacağını, halkların tek bir partinin şemsiyesi altına sığmayacak kadar büyük olduğunu kaydetti.

"Ortada başkanlık yok ki"

Cizre'ye Sur'a sessiz kalmanın AK Parti'nin ayrıştırıcı politikalarına teslim olmak anlamına geldiğini ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün bu olanları hendek, barikat mevzusu olarak ele alanlar ise mevzuyu hiç anlamamışlardır. Hendek, barikat dediğiniz işin en kolay çözülecek kısmıdır. Ama hendeği, barikatı bahane ederek yaratılan bütün bu iç savaş ortamı, artık en zor çözülecek konudur. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Müzakere masasını deviren Demirtaş'tır' diyor. Ne yapmışım ben? Müzakere masasını devirmek için nasıl bir girişimde bulunmuşum? Bir tek cümlem var; 'Seni başkan yaptırmayacağız', değil mi? İşte Davutoğlu, Dolmabahçe Mutabakatı'nın inkarından bu yana ilk defa konuştu ve doğru konuştu. İşte bu yüzden müzakere süreci bitti. Çünkü bunların barış görüşmelerinden anladığı şey bir barış ortamı yaratıp bunun üzerinden oy devşirip anayasa değişikliği ile başkanlığı kurtarmaktır. Kürtleri basamak yapacaklar. İmralı'yı da sıçrama tahtası yapacaklar. 'Ülkeye barış, özgürlük, demokrasi gelecek mi' diye sorduğumuzda ise 'o ne' diyorlar. Zaten başkan isterse özgürlük gelir. Kendisi başkan olduktan sonra bütün sorunlar kolay kolay çözülür. Bize vadettikleri böyle bir gelecektir. 'Kürt sorununun çözümü için başkanlıkta anlaşsaydınız' diyorlar. Ortada başkanlık yok ki. Diktatörlük var."

İşçi Partililerin 'Hayatımızın en mutlu gününü yaşıyoruz' dediklerini, Ergenekoncular ve Büyük Birlik Partisi'nin hepsisini sarayda ittifak yaptıklarını ileri süren Demirtaş, "Sahada görevlendirilenler de bu ideolojiden geliyorlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İşçi Partisi ve muhalefet partilerine yönelik geçmiş dönemde söylediklerinin videosunu izlettiren Demirtaş, "İşçi Partisi, derin devlet, Ergenekon ile işbirliği yapıp, 'yeter ki koltuğumu koruyayım, iktidardan düşmeyeyim' mantığıyla, iktidarının ve gücünün bir kısmını bunlara verdi" iddiasında bulundu.

Demirtaş, yaşam hakkını savunan herkesin vatan haini ilan edildiğini savunarak, "Başbakan bir belge açıkladı. Master plan dedikleri belge Türkiye'nin gündeminde bile kalmadı. İçinde barış, insan yok. Silahlar nasıl susacak, ölümler nasıl duracak tek bir cümle ile yok" diye konuştu.

"Ülkenin başbakanları Abdullah Öcalan kadar bu konuda samimi olsalardı bin defa bu sorun çözülmüş ve ülkeye barış gelmişti. Çünkü; kendisinin oy, rant, koltuk kaygısı yok" diyen HDP Eş Başkanı Demirtaş, "(Ben hayattayken Türkiye'ye barış getirmek istiyorum) diyor. Bunları diyen bir liderle değil, gidip Suudilerle, Katarla görüşüyorsun" ifadesini kullandı.

İmralı'da 8 aydan bu yana "tecrit" uygulandığını ileri süren Demirtaş, "Bak görüşmeler devam etmiş, eğer sizin barış niyetiniz olsaydı şu kadar insan ölmeyecekti. Şehirler yakılıp, yıkılmayacaktı. Ne barikat ne hendek ne tank olacaktı. Kime zararı vardı? Bir yıldır yaşadığımız savaşı yaşamak yerine 5 yıl müzakere etseydik kime ne zararı olabilirdi" değerlendirmesini yaptı.

Suriyeli sığınmacıların durumuna değinen Demirtaş, bedelin toplum tarafından ödendiğini belirterek, "10 milyar harcadıklarını söylüyorlar ya, külliyen yalandır. 1 milyar dolar bile harcamadılar. Külfeti toplum kendisi kendi omuzlarına aldı. 280 bin kadarı kamplarda kalıyor geri kalan milyonlarca insan Türkiye'nin her tarafına dağıldı" diye konuştu.

Yeni anayasa çalışmaları

Demirtaş, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyaretini hatırlatarak, "Sadece Almanya'yı değil, AB kurumlarını ve üyesi ülkelerin tamamını, insan hakları meselelerini uluslararası ilişkilerde pazarlık malzemesi haline getirdikleri için eleştiriyoruz. Siz kendi değerlerinizi çiğneyerek mi Avrupa Birliği'ni koruyacaksınız?" ifadesini kullandı.

Yeni anayasa çalışmalarının başladığını ve işin esasına yarın yapılacak toplantıyla girileceğini söyleyen Demirtaş, "Bu tablo içerisinde yeni anayasayı yapabilecek ne bir atmosfer var ne toplumsal psikoloji buna uygun, ne yasalar ne uygulamalar buna uygun. Tam bir faşizan ortamda yeni anayasayı tartışmanın bile imkanı yok. Biz komisyondayız fakat AKP'nin dayatmalarını teşhir etmek için oradayız. Yeni anayasa yapılabileceğine inancımız maalesef yok. AKP'nin başkanlık dışında hiçbir dayatması yok" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hdp Grup Toplantısı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi
    17:24 AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi

    AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Gürpınar'ı AK Parti belediyeciliği ile buluşturduklarını hatırlatarak destek istedi. AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas ise iktidarın gücünü milletle buluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi. Gürpınar Belediye Başkan Adayı Hayrullah Tanış ise ilçeye belediyenin 40 yıllık bütçesine eş değer yatırım ve hizmet kazandırdığını belirtti.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı
    17:23 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, CHP Parti Meclisi üyesi Turgay Özcan'ın savcılıkta verdiği ifadesi ortaya çıktı. Özcan, şüpheli Serkan Çebi'nin dostu olduğunu ve bağışların bir kısmına makbuz kesildiğini ancak hangi bağış karşılığında, kime ne kadar bağış makbuzu verildiğini bilmediğini belirtti. Ayrıca, kendisinin bağışı parti adına aldığı için bu bağışlara karşılık makbuz verilip verilmemesi gerektiğini bilmediğini öne sürdü.

  • Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi
    17:23 Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi

    Kayseri'de milli sporcu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin hakkında dava açılan otomobil sürücüsü ilk duruşmada tahliye edildi. Sanık, olay günü alkol aldıklarını ve Buket'in aracı kullanamayacağını söylemesi üzerine direksiyona geçtiğini iddia etti. Kazada yaralanan müşteki, R.Ö'den şikayetçi olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    17:21 Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Bitlis'in Hizan ilçesinde Kaymakam Nurhalil Özçelik Başkanlığında düzenlenen 'İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, seçim süresince güvenlik tedbirlerinin alınacağı belirtildi. Toplantıya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Burhan Çolak, İlçe Emniyet Müdürü İlker Çınar ve kurum amirleri katıldı.

  • Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı
    17:21 Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 18 yıl önce bir kişinin öldürülmesiyle ilgili aranan zanlı, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cinayetin zanlısının İ.Y. olduğunu tespit etti ve zanlı, Kırıkhan ilçesindeki konteynerde yakalandı. Zanlı, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İstanbul'daki para sayma görüntüleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk
    17:18 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İstanbul'daki para sayma görüntüleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduk

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul'daki para sayma görüntülerine ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Özel, ayrıca yerel seçimlerde aday belirleme sürecini ve İstanbul'daki anket sonuçlarını değerlendirdi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e adaylıktan çekilme çağrısı yaptı ve sahte pankartlara tepki gösterdi. Ayrıca, Turhan Çömez'in alacağı oy kaybettirmeye yönelik bir oy olduğunu belirtti.

  • Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı
    17:18 Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı

    Arnavutköy'de 2003 yılında 15 aylık oğlu Armağan'ı döverek ölümüne neden olduktan sonra gizlice gömdüğü iddia edilen baba, 20 yıl sonra hakkında açılan dava sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın savunması ve müşteki avukatının talepleri de duruşmada yer aldı.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.

  • Kırıkkale'de çarpışan otomobil ile pikap kullanılamaz hale geldi
    17:17 Kırıkkale'de çarpışan otomobil ile pikap kullanılamaz hale geldi

    Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, T.T. idaresindeki otomobil ile V.T.'nin kullandığı pikap çarpıştı. Kazada sürücü V.T. ile yolculardan H.A. ve A.A. yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kazaya ilişkin inceleme başlatıldı.

  • Yusuf Alemdar, Erenler'de seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:17 Yusuf Alemdar, Erenler'de seçim çalışmalarını sürdürdü

    Serdivan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı'nın Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yusuf Alemdar, Erenler ilçesinde seçim çalışmalarını sürdürdü. Alemdar, vatandaşlarla bir araya gelerek onların beklentilerini dinledi ve mahallelerin sorunlarını çözmek için destek sözü verdi. Alemdar'a, Erenler Belediye Başkanı Rahmi Şengül, AK Parti İlçe Başkanı Ömer Barik, MHP İlçe Başkanı Mustafa Tamer ve AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Halit Yaylalı da eşlik etti.


Advertisement