Hdp İmralı Heyetinin Ağrı Raporu: Ağrı Valisi ve Sorumlular Açığa Alınsın - Son Dakika
Güncel

Hdp İmralı Heyetinin Ağrı Raporu: Ağrı Valisi ve Sorumlular Açığa Alınsın

Hdp'nin görevlendirdiği İmralı heyeti, Ağrı'nın Diyadin İlçesi'ne bağlı Yukarı Tütek Köyü'nde cumartesi günü çıkan 4 askerin yaralandığı, 1 PKK'lı ve 1 HDP'linin öldüğü çatışmayla ilgili raporunu açıkladı.

15.04.2015 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp'nin görevlendirdiği İmralı heyeti, Ağrı'nın Diyadin İlçesi'ne bağlı Yukarı Tütek Köyü'nde cumartesi günü çıkan 4 askerin yaralandığı, 1 PKK'lı ve 1 HDP'linin öldüğü çatışmayla ilgili raporunu açıkladı. Güvenlik güçlerinin 'ateşkesi ihlal ettiği' ileri sürülen raporda, Ağrı Valisi Musa Işın başta olmak üzere sorumluluğu bulunan görevlilerin açığa alınması istendi.

HDP milletvekilleri İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan'dan oluşan İmralı heyeti tarafından Ağrı'da yapılan incelemelerin ardından rapor hazırlandı. 'HDP İmralı Heyeti' imzasıyla yayınlanan raporda, Diyadin'e bağlı Yukarı Tütek Köyü yakınlarında 2 kişinin yaşamını yitirmesine, sivil ve askerlerin yaralanmasına neden olan olayların yerinde incelenmesi için heyetin bölgeye gittiği ifade edildi. Bölgede görgü tanıkları, köylüler, yerel kaynaklar ve kanaat önderleri ile görüşmeler yapıldığı ve olayın başlangıcından sonuna kadar yaşanan tüm gelişmelerle ilgili kapsamlı bilgiler alındığı kaydedilen raporun, İmralı'ya yapılacak ilk ziyaretinde Abdullah Öcalan ile paylaşılmak üzere hazırlandığı vurgulandı.

"ÖLÜME TERK EDİLEN YARALILAR KURTARILDI"

Ağrı'nın Diyadin İlçesi'ne bağlı Yukarı Tütek Köyü'nde yapılacak ve PKK'lıların da katılacağı 'Bahar Şenliği' adı altındaki festivalin organizasyonunda görevli 2 kişinin olay günü pankartlarla birlikte alana gittiğini ve platformun kurulduğu bölgede askerlerin ateşi ile karşılaştığı öne sürülen raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Bu saldırı sırasında Diyadin eski DBP İlçe Eşbaşkanı Cezmi Budak hayatını kaybetmiş, Meya- Der yöneticisi Cenap İlboğa ağır yaralanmıştır. Sabah festivalin yapılacağı alana kitlesel gidişler başlamış ancak halk, Yukarı Tütek Köyü girişini ablukaya alan ve ellerinde valilik kararı bulunduğunu öne süren askeri güçler tarafından engellenmiştir. Bu arada operasyonun başlatıldığı bilgisini alan, aralarında DBP, HDP yöneticilerinin de bulunduğu sivil halktan oluşan gruplar tüm engellemelere rağmen farklı yollardan festival alanına ulaşmışlardır. Olay bölgesine giren sivil halktan gruplar, yaşamını yitiren Cezmi Budak ve yaralı Cenap İlboğa ile yaralı askerleri dağdan aşağılara doğru indirerek hastanelere bizzat ulaştırmış, ölüme terk edilen yaralıların kurtarılmasını sağlamışlardır."

OPERASYON HAZIRLIĞI GÜNLER ÖNCE YAPILDI

Heyetin bölgede çeşitli görüşmeler de yaptığı kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Askerlerin 10 nisan gecesi festival platformuna yakın bölgeye PKK'lılar bulunduğu gerekçesiyle operasyon başlattığı ve çatışmaya neden olduğu, ertesi gün de devam eden çatışmalarda bir PKK'lının yaşamını yitirdiği, birçok askerin de yaralandığı anlaşılmaktadır. Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerinin 'PKK'lıların halka seçimlerde oy verme baskısı yaptığı' yönündeki açıklamalar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü halk festival alanına gitmeden çatışma başlatılmış, halkın bölgeye gitmesi engellenmiştir. Festival alanına gidemeyen, toplanamayan halka örgüt propagandası yapıldığı iddiası asılsızdır. Festival alanına yakın korucu köylerine bir kaç gün öncesinden askeri birimlerin yerleştiği ve operasyon bölgesine korucu köylerinden geçiş yapıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Dolayısıyla operasyon hazırlığının günler öncesinden yapıldığı anlaşılmaktadır."

"AĞRI VALİSİ PROVOKASYONA ZEMİN HAZIRLADI"

Operasyonla devlet güçlerinin 'tahkim edilmiş ateşkesi' açıkça ihlal ettiği iddia edilen raporda, bu olayın ve 'çözüm sürecinde' oluşan tıkanıklığın önerilen İzleme Kurulu'nun ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha gösterdiği savunuldu. Raporda şöyle denildi:

"Ağrı'da yapılan operasyonun içinde bulunduğumuz seçim süreciyle bağlantılı olduğu açık ve net görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve hükümet yetkililerinin Ağrı olayının hemen akabinde HDP'yi hedef alması, bu operasyonun arka planı hakkında bilgi vermektedir. HDP'nin yükselişini engelleme ve baraj altında bırakma stratejisi kapsamında bir takım provokasyonların devreye konulduğu, Ağrı olayında açıkça görülmektedir. Başından bu yana olayın içinde olan Ağrı Valisi izlediği tutumla bizzat provokasyona zemin hazırlamıştır. Yeni güvenlik yasasını demokratik alanı sınırlandırmak ve halkın demokratik iradesinin yansımasını engellemek için uygulamaya sokan ve ateşkes ihlaliyle olayların bu noktaya gelmesine yol açan hükümet, tüm bu olumsuzlukların ve kayıpların sorumlusudur. Barış ve müzakere süreci seçimlere heba edilmeyecek kadar kıymetli bir süreçtir. Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için bu tür provokasyonların önlenmesi, ateşkes ihlali başta olmak üzere sivillerin ölümüne neden olan tüm bu olayların bütün boyutlarıyla soruşturulması ve Ağrı Valisi başta olmak üzere sorumluların açığa çıkarılması gerekmektedir. Bir kez daha Sayın Başbakanı, Çözüm Kurulu üyelerini, hükümet yetkililerini, sivil toplum örgütlerini bölgeye giderek olayı bizzat yerinde incelemeye, sivil halktan dinlemeye, ardından hukuki ve idari süreçleri başlatmaya çağırıyoruz. Hükümet ateşkesi ihlal edecek uygulama ve tutumdan derhal vazgeçmeli, çözüm sürecinin gereklerini yerine getirmelidir." - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hdp İmralı Heyetinin Ağrı Raporu: Ağrı Valisi ve Sorumlular Açığa Alınsın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' Projesi Açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' Projesi Açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement