Hdp Kocaeli 1. Olağan Kongresi - Son Dakika
Politika

Hdp Kocaeli 1. Olağan Kongresi

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "(Paris'teki terör saldırıları) İşte 2 gündür Fransa'da yaşananlara, Suriye'ye bakın, ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız, insan aklının yitirildiği çılgınlık döneminde yaşıyoruz"

10.01.2015 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Paris'teki terör saldırılarına ilişkin, "İşte 2 gündür Fransa'da yaşananlara, Suriye'ye bakın, ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız, insan aklının yitirildiği çılgınlık döneminde yaşıyoruz" dedi.

Demirtaş, partisinin Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen Kocaeli 1. Olağan Kongresi'nde cumhuriyetin kurulmasından bu yana halkların devleti yönetmesine izin verilmediğini öne sürerek, AK Parti'nin kutsal devlet anlayışını değiştirme iddiasıyla iktidara geldiğini ancak şu anda devletin, iktidarın devleti olduğunu iddia etti.

Demirtaş, cinsel, ırksal ve mezhepsel ayrım yapılmadan yaşamak istediklerini dile getirerek, "Kurduğumuz devlet sözleşmeye uymuyor. Vergiyi ve yetkiyi alıyor, yetmiyor sokakta, meydanda canımızı alıyor. Bize hizmet etmesi gereken devlet bize zulüm ediyor. Sözleşmeyi bozan biz değiliz. İşte Davutoğlu ve Erdoğan, sık sık 'kamu düzeni bozuldu' diyor ya, kamu düzenini bozan biz değiliz, sizsiniz. Devlet olarak sözleşmeye ihanet eden sizsiniz. Biz o sözleşmeyi düzeltmeye geliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de vergilerin yüzde 70'ini asgari ücretle çalışanlar, yoksullar, gecekonduda yaşayanların ödediğini savunan Demirtaş ancak Türkiye'nin gelirinin yüzde 60'ını yüzde 10'luk nüfusun yediğini ileri sürdü.

Demirtaş, adaletsizliği düzeltmeye geldiklerini belirterek, ana dillerinde eğitim istediklerinde bölücü terörist olarak nitelendirildiklerini söyledi.

- Paris'teki terör saldırıları

"İşte 2 gündür Fransa'da yaşananlara, Suriye'ye bakın, ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız, insan aklının yitirildiği çılgınlık döneminde yaşıyoruz" diyen Demirtaş, İslamiyet'in adı kullanılarak katliamların yaşandığı, kadınların kaçırılıp köle pazarlarında satıldığı dönemleri yaşadıklarını dile getirdi.

Bu çılgınlıkları durdurabilecek akla ihtiyaç bulunduğuna dikkati çeken Demirtaş, "Bizler, birbirimize düşmanlık yapacak halklar ve inançlar değiliz. Sünni'nin, Sünni olmayanı, Müslüman'ın Müslüman olmayanı düşman, katli vacip gördüğü dünya artık vahşet dünyasıdır, İslam dünyası değildir. İslam'a mal ettikleri bu vahşeti, asla kabul etmiyoruz. Hiç kimse kabul etmesin. Bu zihniyet Suriye'de yaşanıyor, IŞİD ve Nusra vahşeti bunun örneğidir. Zannetmeyin ki bu vahşet bizden çok uzaktadır. AKP, bu zihniyetin Türkiye şubesidir. Hiçbir farkları yoktur" ifadesini kullandı.

Demirtaş, iktidarın kendisi gibi düşünmeyenleri, yaşam anlayışını sahiplenmeyenleri aynı şekilde mahkum ettiğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

"IŞİD'den farkları, IŞİD açıkça meydanlarda kılıçla kelle kesiyor, bunlar ellerindeki güvenlik güçlerinin, hakimin, savcının yetkisiyle kelle kesiyor. Cizre'de 14 yaşındaki çocuğun katlinin nedeni nedir? Berkin Elvan'ın katlinin nedeni nedir? İşçilerin katledilmesinin nedeni nedir? Her ay yüzlerce kadının katledilmesinin nedeni nedir? Aynı zihniyet. 'Benim gibi düşünmeyenler, katli vacip olanlardır' diyor. Türkiye, işte bu tehdit ve tehlike altındadır. Bunu önleyebilmenin yolu daha fazla kardeşliktir. HDP'nin farkı budur. Bunu başaramazsak Türkiye'yi Suriye'den farksız yapacaklar. Fransa'daki tehdit-tehlike, Türkiye için daha güçlü bir tehlikedir. AKP çünkü IŞİD'le o kadar dans etti ki... Zannettiler ki IŞİD'i hep kendileri kullanacak ama IŞİD gibi aklı olmayan örgütler gün gelir kendilerini kullananları da vurur. İşte Türkiye'yi bu tehlikeye AKP sokmuştur.

Biz kardeşçe duygularla birbirine sarılmış bir toplumu var edebilirsek, her türlü sorunumuzu çözeriz."

"Her oy kıymetlidir, onurludur, değerlidir"

"Bu topraklarda bizi birbirimize düşman edip kırdırmaya çalışanlara, faşizme, ırkçılığa inat, gerçek adaleti ve halkların kardeşliğini esas alacağız" ifadesini kullanan Demirtaş, gelecek seçimin temel çizgisinin bu anlayış olacağını söyledi,

HDP'nin ilk defa bütün ezilenleri bir araya getirmeyi başarmış parti olarak iktidara yürüdüğüne işaret eden Demirtaş, şunları belirtti:

"Hükümet sözcüsüne bakın, 'ağlamadan sorumlu bakanı' kastediyorum. Gece gündüz HDP'ye çatıyor. Bakın, biz parti olarak seçime girme kararı aldık. Bizden çok o telaşlanmış. Sürekli 'bunların oyu 5'tir, 6'dır, barajın altında kalacaklar' diyor. Kendisine söylüyorum, senin gibi baraj kapaklarını da senin gibi baraj duvarlarını yıka yıka, gümbür gümbür geliyoruz. Sen HDP'nin oyunu sayacağına neden baraja sığındınız, onu anlat. Bak bu barajı Kenan Evren getirdi, siz de ona satılmışsınız ama korkunun ecele faydası yok, gümbür gümbür geliyoruz. Bize oy veren ve destekleyen insanlara hakaret edecek kadar halkın iradesine saygısını yitirmişler. Bize oy veren insanların cinsel yönelimleriyle alay edecek kadar alçalmışlar. 'Efendim trans bireyler, lezbiyenler' bize oy vermiş. Her oy kıymetlidir, onurludur, değerlidir ama sevgili Bülent Arınç, madem kimin kime oy verdiğini biliyorsun, madem bu konuda uzmansın, senden özel olarak rica ediyorum. Şu hırsızlar, şu yolsuzlukların önüne yatanlar, alçaklar, namussuzlar kime oy verdi? Onu da açıklasana. Siz asla hiç kimseye karşı ayrımcı nefret dili kullanmayın.

Partimiz düşmanlıklar yaratmak, ülkeyi bölüp parçalamak üzere değil, paramparça edilmiş bu toplumu ve ülkeyi adalet temelinde birleştirmek üzere kurulmuş partidir."

Demirtaş, HDP olarak iktidara yürürken bu çalışma düzenine son vereceklerini ifade ederek, insanların yolla beraber günlük 15 saatini işe ayırdığını anlattı.

Günlük 6 saat çalışmanın ülkedeki her işçi için yeterli olduğunu savunan Demirtaş, bugünkü asgari ücretin 2 katının her emekçiye ödenebileceğini bildirdi.

Dilovası'nın "zehir kent" olduğunun ortaya çıktığını öne süren Demirtaş, köylerinde onurlarıyla yaşarken kendilerini mahkum ettikleri düzeninin "yeni Türkiye" olduğunu savundu. - Kocaeli

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor
    16:10 Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor

    Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkesinin barış, bağlanabilirlik, refah ve istikrarın korunması gibi müşterek hedefleri ilerletmek üzere Çin ile işbirliği yapma kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Zardari, zor zamanlarda çeşitli alanlarda Pakistan'a verdikleri sarsılmaz destekten ötürü Çin halkına ve liderliğine şükranlarını iletti. Ayrıca Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini tamamlama kararlılığını bir kez daha dile getiren Zardari, düşman unsurların bu projeyi tehlikeye atmasına veya iki ulus arasındaki güçlü bağı zedelemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı
    16:10 İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı

    İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, belediyenin önceki döneminden kalan borçların listesini gösteren afişi belediye binası duvarına astırdı. Afişte 45 milyon 927 bin 762 TL borç olduğu belirtildi.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:10 Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, mahalli idareler seçimleri sonrası yeni dönemdeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanlık divanı, encümen üyeliği ve diğer ihtisas komisyonlarının seçimleri yapıldı. Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum'un gelişiminden ve başarılarından bahsederek, yeni dönemde daha verimli projelerin hayata geçeceğini belirtti.

  • Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    16:08 Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı, Vali Yardımcısı Resul Özdemir başkanlığında yapıldı. Toplantıda, encümen üyeleri seçildi ve birliğin faaliyetleri değerlendirildi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti
    16:05 Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti

    Vali Gökmen Çiçek, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Çiçek, Büyükkılıç'a şehre hizmetlerden dolayı teşekkür etti ve yeni dönem için başarı diledi. Büyükkılıç da Çiçek'e şehre katkı sağlayan yaklaşımları ve pozitif bakışı dolayısıyla teşekkür etti ve yeni dönemde şehrin imarı ve gelişimi için çalışacaklarını vurguladı.

  • Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti
    15:59 Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti

    Malatya'da Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı makamında ziyaret etti. Kaymakam Aksoy, ziyarette İlçe Belediye Başkanlığına seçilen Özbay'a görevinde başarılar diledi. Özbay ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilçesin kentsel, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak her projeyi desteklemeye çalışacaklarını kaydetti. Özbay, hayırlı olsun temennisinde bulunan Aksoy'a teşekkür etti.

  • Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması
    15:59 Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması

    Elazığ'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen asayiş ve narkotik uygulamasında 3 bin 692 kişi ve 1377 araç sorgulandı, 33 şüpheli yakalandı.

  • Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi
    15:58 Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görevlerine seçilerek işbaşı yapan mahalle ve köy muhtarlarının katılımıyla toplantı düzenlendi. Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, yeni muhtarları tebrik ederek görevlerinde başarılar diledi. Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise muhtarların önemine vurgu yaparak, hizmetlerin daha nitelikli olması için muhtarlarla işbirliği içinde çalışacaklarını belirtti.


Advertisement