Hdp'li Baluken'den İçişleri Bakanı Altınok'a: Esedullah Timi'nin 90'lı Yılların Jitemiyle Bir... - Son Dakika
Güncel

Hdp'li Baluken'den İçişleri Bakanı Altınok'a: Esedullah Timi'nin 90'lı Yılların Jitemiyle Bir...

Hdp Grup Başkanvekili Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Silvan'da binaların duvarlarına yazılan yazılara ve "Esedullah Timi"ne ilişkin Meclis Başkanlığı'na araştırma ve soru önergesi sundu.

19.11.2015 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp Grup Başkanvekili Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Silvan'da binaların duvarlarına yazılan yazılara ve "Esedullah Timi"ne ilişkin Meclis Başkanlığı'na araştırma ve soru önergesi sundu. Baluken, İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Esedullah Timi denilen oluşum da tıpkı IŞİD gibi yerleşik halkı büyük bir korku ve paniğe sürüklemekte, sivilleri doğrudan hedef alarak bölgede terör estirmekte, her türlü psikolojik savaş tekniklerini kullanmaktadır. Esedullah Timi'nin 90'lı yılların Jitem'iyle bir bağlantısı var mıdır?" diye sordu.

Silvan'da sokağa çıkma yasağı ve sonrasında binaların duvarlarındaki yazılara dikkat çeken Baluken, "Esedullah Timi"nin IŞİD'den yöntem konusunda ilham aldığını ileri sürerek, "7 Haziran 2015'te yapılan milletvekili genel seçimleri hazmedemeyen AKP Hükümeti tüm anti-demokratik yöntem ve araçları kullanarak bir sandık darbesi gerçekleştirmiş, seçimleri yeniden dayatmıştır. 7 Haziran'dan bu yana HDP'nin yüzde doksanın üzerinde oy aldığı ve meşru bir talep olarak öz yönetimin ilan edildiği Silvan, Sur, Nusaybin, Silopi, Nusaybin, Yüksekova, Varto gibi ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında halkın üzerinde büyük bir devlet şiddeti uygulanmış, onlarca sivil yurttaş güvenlik güçleri ve bir takım karanlık unsurlar kullanılarak katledilmiştir. Sözü edilen ilçelerde günlerce süren ve hiç bir hukuki dayanağı olmayan keyfi sokağa çıkma ilanları boyunca kendilerine "Esedullah Timi" adı veren yüzleri kapalı ve IŞİD sloganları atan adamlar hedef gözetmeden sivilleri katlettikten sonra girdikleri sokaklarda duvarların üzerine "Kurdun dişine kan değdi, korkun", "Türksen övün değilsen itaat et", "Kanımız aksa da zafer İslam'ın", "Esedullah timleri burada" gibi ırkçı ve Kürt düşmanı bir takım yazılar yapmaktadır. IŞİD görünümlü Türkçe ve Kürtçe dışında farklı bir dilde konuştukları iddia edilen bu kişiler tekbir getirerek, halka acımasızca saldırmaktadır. Tamamen ilkel intikam güdüsüyle hareket eden bu yapı, halkta büyük bir korku ve paniğe yol açmakta, halklar arasına nefret tohumları serpmektedir. Görüldüğü kadarıyla "Esedullah Timi" IŞİD'den yöntem konusunda ilham almaktadır. Esedullah Timi denilen oluşum da tıpkı IŞİD gibi yerleşik halkı büyük bir korku ve paniğe sürüklemekte, sivilleri doğrudan hedef alarak bölgede terör estirmekte, her türlü psikolojik savaş tekniklerini kullanmaktadır. Basında ve sosyal medyada yayınlanan çok sayıda fotoğraf ve video bu timlerin her yerde olduğunu, girdikleri ilçelerde terör estirdiklerini açık bir şekilde göstermektedir" ifadelerini kullandı.

"ESEDULLAH TİMİ"NİN 90'LI YILLARIN JİTEMİYLE BİR BAĞLANTISI VAR MIDIR?

Baluken İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Esedullah Timi" adı verilen yapıdan haberiniz var mıdır? Bu yapı ile ilgili herhangi bir incelemeniz olmuş mudur? "Esedullah Timi" kimdir? Kimlerden oluşmaktadır? Ne anlama gelmektedir? "Esedullah Timi" adı verilen yapının devletin emniyet ve ordu gibi bir resmi güvenlik kurumuyla bağlantısı var mıdır? Halkta panik ve korkuya yol açarak bölgede terör estiren bu yapı ile ilgili herhangi bir soruşturma ya da inceleme açılmış mıdır? "Esedullah Timi"nin 90'lı yılların Jitemiyle bir bağlantısı var mıdır? TC Devleti sınırları içinde böylesi korkunç ve acımasız bir yapının faaliyet göstermesi bilginiz dahilinde midir? Devletin resmi güvenlik güçlerine benzemeyen, yüzleri kapalı ve sakallı bu karanlık yapının eylemlerine siz mi izin veriyorsunuz? Vali ve kaymakamdan talimat almayan, operasyonel süreçlerde yerel mülki amirlerin bilgisi dışında hareket eden ve otonom bir görünüm veren bu karanlık yapının doğrudan Ankara ile bir bağlantısı var mıdır? "Esedullah Timi" kimler tarafından finanse edilmektedir? Para kaynakları konusunda bilginiz var mıdır?" diye sordu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hdp'li Baluken'den İçişleri Bakanı Altınok'a: Esedullah Timi'nin 90'lı Yılların Jitemiyle Bir... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement