HDP'li Belediyelere Özel Önlem - Son Dakika
Güncel

HDP'li Belediyelere Özel Önlem

Güneydoğu başta olmak üzere ilçe belediyelerine hizmet götürmeyen büyükşehirlerle ilgili özel önlem alınacak. Buna göre, hizmet Ankara tarafından yapılacak, parası belediyenin ödeneğinden kesilecek.

08.02.2016 08:08  Güncelleme: 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan'dan dönüş yolunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan, Terörle Mücadele Eylem Planı ile ilgili ilk tepkilerin olumlu olduğunu belirterek, "Bu bir sürecin sonucu. Çayın demlenmesi gibi" dedi. Başbakan, Güneydoğu başta olmak üzere ilçe belediyelerine hizmet götürmeyen büyükşehirlerle ilgili özel önlem alınacağını açıkladı. Buna göre, hizmet Ankara tarafından yapılacak, parası belediyenin ödeneğinden kesilecek.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

ÇÖZÜM SÜRECİNDE İKİ BÜYÜK ZAAF

"Çözüm Süreci'nin iki büyük zaafı oldu. Birisi, bürokrasinin ve devletin algısıyla ilgili. Başbakan olduktan sonra söyledim. Daha önce Cumhurbaşkanımız da vurguladı. Bizim bürokrasi çözüm süreci ile kamu düzeni arasındaki tamamlayıcılık ilişkisini göremedi. Valilere, "çözüm süreci, kamu düzeninin alternatifi değil. Eğer bir yerden bir yere silah aktarıldığını görüyorsanız, müdahale edin" dedik. Çözüm süreci zaafa uğrar diye ortaya çıkan algı sebebiyle kamu düzeni yavaş yavaş tırtıklandı tabiri caizse.

İkinci algı halk nezdinde idi. Tek muhatabın HDP- PKK gibi algılanması toplumun diğer kesimlerinin çözüm sürecine şüpheyle bakmasına veya PKK'ya karşı kendisini zayıf hissetmesine yol açtı. "Devlet bizi terk mi ediyor? PKK'ya mı bırakacak?" algısı oluşturuluyor. Birinci algıyı çökerttik. "Önce kamu düzeni, sonra çözüm süreci." Kamu düzeninin olmadığı yerde özgürlükler de yaşanmaz, herhangi bir süreç de olmaz. Şimdi ikinciyi algıyı düzeltiyoruz. Çağırdığım STK'lar içinde "Biz, ilk defa devlet tarafından muhatap alındık" diyenler oldu. Valilere de söyledim. Her biriniz, her hafta düzenli olarak STK'larla toplanacaksınız. Bir kısmı şu, bir kısmı bu siyasi görüşe yakın olabilir. Ama öyle bir tablo göreceğim ki buluşmak istediğimde bütün şehri algılayacağım. Şu anda arkadaşların çoğu çok iyi yönetiyor, risk alıyorlar. Valilere de söyledim. Bir lider kamu yönetici tereddüt ettiği anda kaybeder. Tereddüt etmeyeceksiniz. Valiler İstişare Meclislerini yapacaklar. Nasıl başarılı yaptıklarını gittiğimde göreceğim. İki hafta sonra Van'dayım. Van Valisi'nin performansını topladığı Meclis'te ben göreceğim. Her hafta (bir ile) gideceğim. Tabiri caizse tam saha pres uygulayacağım. Valilere dönük demiyorum... PKK'ya dönük de tam saha pres, kamu yönetiminde de tam saha pres..."

BELEDİYELERE ÖNLEM

"Büyükşehir uygulamalarının istismarı ile ilgili şikâyetler oldu. Büyükşehir belediye başkanı bir partiden özellikle muhalefetten ise oradaki ilçe belediyelerini neredeyse yok sayıyor. Mesela Mardin'de. Yeşilli ilçesi merkeze 8 km. Yeşilli'nin suyunu Mardin Büyükşehir Belediyesi vermek zorunda. Mardin Belediyesi'nin kaynağının yüzde 96.7'si merkezden gidiyor. Yani kendi kaynak üretip kullanmıyor. Bunun sadece yüzde 7'sini yatırıma ayırıyor. Gidiyorum Yeşilli'ye. Belediye Başkanı AK Parti'den diye su yok. Midyat'a gittik, yollar perişan. Soruyorum belediye başkanına. "Efendim büyükşehrin yapması gerekiyor, yapmıyor." Bir ilçe belediyesi "Büyükşehir belediyesi şu şu görevlerini yapmıyor" diye bildirdiğinde... Bu memleketin evladı değil mi? Suçları, HDP dışında bir partiye oy vermiş olmak mı? O zaman biz ne yapıyoruz? Merkezden büyükşehir belediyesine ayrılan kaynaktan alıp yatırımı biz yapıyoruz."

TERÖRE DESTEK VERENLERE NEŞTER:

"Mardin'de belediye kaynaklarının yüzde 65'i personele gidiyor. O zaman sormaz mıyız biz? Bir belediyenin ne kadar personel ihtiyacı olur ki kaynaklarının yüzde 65'i personele gider? Niye personel? Örgütün elemanları. Yoksa personel o kadar ihtiyaç değil. Önce bunlara bakacağız. Büyükşehir Belediyesi Yasası'nın uygulaması dâhil. Partide Mehmet Özhaseki koordinasyonunda bir heyet çalışıyor. Soyut şekilde AB Yerel Yönetimler Şartı'nı getirmek değil konu. Bunun nasıl uygulanacağına bakmak... Bütün bunları ilçelere kadar gidecek bir paylaşımı da düşünerek yapmanın icap ettiğini düşünüyoruz."

HDP\'li Belediyelere Özel Önlem

Son Dakika Güncel HDP'li Belediyelere Özel Önlem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Diyarbakırdan biri: Eee bizler zamanında bas bas bağırdık sıradan vatandaş olarak bu 6360 yasası burayı zehirliyor bu çözüm böğle yürümez adamlar mahkemeler kurmuş şehit mezarlıkları yapmış şehir yapılanmasına gidiyor örgüt işadamları esnafları haraca bağlıyor çalışanlardan para alınıyor millet mahkemeye gidemiyor siz bunu göremediniz bravo size sizin danışmanlarınız hele bişi söylemedi mit te bişey söylemedimi başbakanım sizi severim oyumuda verdim pişman değilim ama bir daha bu gibi gevşemeler olursa inanın devlete sırtını dayayacak kimseyi bulamazsınız Allah hakımızda hayırlı olanı nasip etsin 30 4 Yanıtla
  • ASİL KÜRT 65: seni seviyoruz başbakan sen hep var ol 29 5 Yanıtla
  • kemal: bakalım paraları düzenli olarak ödenen barış anneleri ve işe gitmeden maaş alan belediye elemanları ne yapacak.arkadaslar ben de bir diyarbakırlı yım hiç kışın ortasında çiçek dikilirmi ve o çiçekler en fazla 1 hafta sonra kuruyor.daha yüzlerce örnek var. 12 2 Yanıtla

Advertisement