Hdp'li Beştaş: Ülke Artık Yönetmeliklerle Yönetiliyor - Son Dakika
Güncel

Hdp'li Beştaş: Ülke Artık Yönetmeliklerle Yönetiliyor

Hdp Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, "Ülke artık yönetmeliklerle yönetiliyor.

01.09.2015 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, "Ülke artık yönetmeliklerle yönetiliyor. Seçim Hükümeti yasa çıkaramadığı bu dönemde yönetmelikler eliyle hukuk garabetleri yaratmaya devam ediyor. Hükümet, demokrasi ve insan haklarından uzaklaşmakta, halkını kendisine düşman ilan etmektedir. "Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkında yönetmelik" ise AKP'nin halihazırda uyguladığı savaş politikasının ve amacının bir aynasıdır" dedi.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında uygulanacak olan ödül yönetmeliği ile hükümetin halkını kendisine düşman ilan ettiğini ileri süren Bektaş, "Seçim Hükümeti yasa çıkaramadığı bu dönemde yönetmelikler eliyle hukuk garabetleri yaratmaya devam ediyor. 7 Haziran'dan bu yana yetkisiz bir biçimde ülkeyi yönetmeye çalışan AKP Hükümeti, Mecliste çoğunluğu kaybedince, artık yönetmeliklerle idare etmeye başladığı bu dönemde, nerdeyse her güne bir yönetmelik uygulamasına, dün de "Terörle Mücadele Kanunu Kapsamına Giren Suçların Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmelik"i ekleyerek demokratikleşmek yerine diktatoryal bir yönetim anlayışını benimsediğini ve bu politikalarındaki ısrarını yinelemiş oldu. Yeni İçişleri Bakanının ilk icraatı da bu yönetmeliği derhal yayınlamak oldu. Hükümet, halihazırda Meclisin görevi olan yasa yapma yetkisini, yönetmelikler düzenleyip hayata geçirerek gasp etmektedir. Bu gasp yöntemi ile hukuksuzluk yaratılmakta, ülke halklarının kaderi ile oynanmaktadır. Üstelik bunu hukuk kurallarını bozarak, evrensel hukuk normlarını kendi bireysel fikir ve düşünceleri doğrultusunda dizayn ederek yapmaktadırlar. Öncelikle Hükümeti bu uygulamalarından derhal vazgeçmeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

"HÜKÜMET, DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINDAN UZAKLAŞMAKTA, HALKINI KENDİSİNE DÜŞMAN İLAN ETMEKTEDİR"

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında uygulanacak olan ödül yönetmeliğini eleştiren Beştaş, "Bugün hayata geçirilen "Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkında yönetmelik" ise AKP'nin halihazırda uyguladığı savaş politikasının ve amacının bir aynasıdır. Üstelik bahse konu Yönetmelik, hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Zira, işbu yönetmelikte, "Ödül Komisyonu" olarak belirlenen birime, hiçbir nesnel koşul belirtilmeden 200 bin TL ödül verme yetkisi verilmiş olup, Ödül Komisyonu'nun yetkisinde olan bu meblağın hangi bütçe kaleminden karşılanacağı dahi belirtilmediği gibi Komisyona oldukça geniş bir takdir yetkisi verilmiştir. Ayrıca ödülün ihbar edilen kişinin niteliği nispetinde 4 milyon TL'ye kadar artabileceği de maddede yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

"DEVLETİN HAZİNESİ BARIŞIN TESİSİNE DEĞİL, SAVAŞA AÇILMAK İSTENMEKTEDİR"

Açıklamasında barış vurgusu yapan Beştaş, "Devletin hazinesi barışın tesisine değil, savaşa, üstelik neredeyse bireyselleştirilen, bir kişinin bir başkasını şikayeti noktasında yürütülmek istenen kirli savaşa sonuna dek açılmak istenmektedir. Bahse konu rakamlar, ağır işkence mağdurlarının, kayıp yakınlarının yıllarca süren davalar neticesinde elde edebildiği tazminat miktarının çok çok üzerinde olup hiçbir objektif kriter olmaksızın verilmesini öngören yasa maddesinin çalakalem yazıldığı ve ancak ilkel toplumlarda görülebilen bir yöntem olduğu da kuşku götürmemektedir. 200 bin TL'nin sadece alelade bir ihbar için verileceğini muştulayan bu yönteme, ancak ağaçlara resim asılarak "aranıyor" yazıları ile ödül verileceğine dair ilanlara, günümüzde ancak dönem filmlerinde rastlıyor ve hatta yadırgıyoruz. Halihazırda mevcut hukuk garabetinin timsali olan Terörle Mücadele Yasası'nı kaldırmak yerine bu yasaya destek niteliğinde çalışmalar yapmakta olan Hükümet, demokrasi ve insan haklarından uzaklaşmakta, halkını kendisine düşman ilan etmektedir. Yönetmelik ile amaçlanan Terörle Mücadele Yasası kapsamında davranış sergileyen vatandaşın, başka bir vatandaş tarafından ilgili birimlere bildirilmesi ve bu çerçevede tanımlanan görevi ifa eden kişinin para ödülü ile ödüllendirilmesidir. Üstelik oldukça yüksek tutulan ödül miktarı, her bir fail için ayrı ayrı ödül takdiri, üst düzey yönetici diye tabir edilen kişilerin yakalanmasında ödül miktarının artırılacağı yönündeki kapsam, barış ve kardeşliğin tesisine vurulacak büyük darbe olarak öngörülmüş ise de onurlu Türkiye halkları bu kirli oyunları açık ve seçik bir biçimde görmektedir. Adeta Ortaçağın karanlık vahşi uygulamalarına öykünülerek düzenlenen, içinde bir nebze hukuka uygunluk barındırmayan Ödül Yönetmeliği, esasen halkı cezalandırmak saikiyle ortaya çıkarılmış bir düzenlemedir. Fakat bilinmelidir ki, muktedirin yasaları, yönetmelikleri, çabaları halkları ayrıştırma gücüne sahip değildir, olmayacaktır. Bu toplumda barış, kardeşlik ve eşitlik Türkiye halklarının onurlu duruşu ile gelecektir ve o gün yakındır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hdp'li Beştaş: Ülke Artık Yönetmeliklerle Yönetiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement