Hdp'li Kaplan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Denetlenmesini İstedi - Son Dakika
Politika

Hdp'li Kaplan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Denetlenmesini İstedi

HDP'li Kaplan, TBMM Başkanlığı'na başvurarak, "Anayasa ve İçtüzüğe aykırı, sürekli sınırsız sayıda önergelerle iş biriktiren, kanun tekliflerini İçtüzüğün 23. maddesine aykırı olarak torbaya koyan Plan ve Bütçe Komisyonu'nun denetlenmesini, uyarılmasını ve Meclis Genel Kurulu'na bilgi verilmesini" istedi.

07.07.2014 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanlığı'na başvuruda bulunarak, "Anayasa ve İçtüzüğe aykırı, sürekli sınırsız sayıda önergelerle iş biriktiren, kanun tekliflerini İçtüzüğün 23. maddesine aykırı olarak torbaya koyan Plan ve Bütçe Komisyonu'nun denetlenmesini, uyarılmasını ve Meclis Genel Kurulu'na bilgi verilmesini" istedi.

Kaplan, düzenlediği basın toplantısında, başvurusuyla ilgili bilgi verdi.

Hükümetin Meclis'e sunduğu kamuoyunda "Soma tasarısı" olarak bilinen 61 maddelik tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 3 haziranda görüşülmeye başlandığını belirten Kaplan, "Muhalefet olarak verdiğimiz ilgi alanları itibariyle yüzü aşkın kanun teklifi, ihtisas komisyonlarından komisyonumuza getirtilmiş, ilgili STK, emek ve meslek örgütleri kısmen çağrılmış, sürekli usul tartışmaları çıkmıştır. 61 maddelik tasarı alt komisyon sonrası 106 madde olarak üst komisyona gelmiştir. Üst komisyonda ise 200 maddeye ulaşacak sağlıksız bir çalışma yürütülmektedir" dedi.

Komisyon üyeleri tarafından hazırlanmayan, hükümet ve bürokratlar tarafından düzenlenen yüzlerce önergenin, İçtüzük ve Anayasa hükümleri yok sayılarak, Meclis Başkanlığına sunulmadan, muhalefetin okuma ve hazırlanmasına imkan tanınmadan görüşülmeye başlandığını öne süren Kaplan, "7 Temmuz  2014 itibariyle sağlıksız, gece gündüz sürekli çalışmalar angaryaya dönüşmüş, çalışanlara  mobbing uygulaması insan hakları ihlali olarak Meclis çatısı altında sistematik olarak uygulanır olmuştur" diye konuştu.

Meclis Başkanlığı'nın, komisyonları denetlemek, işlerde  birikme olması halinde komisyon başkan  ve üyelerini uyarmak ve durumu Genel Kurul'a bildirmekle yükümlü olduğunu ifade eden Kaplan, başvurusunda, "Açıkladığımız nedenlerle, Anayasa ve İçtüzüğe aykırı, sürekli sınırsız sayıda önergelerle iş biriktiren, kanun tekliflerini İçtüzüğün 23. maddesine aykırı olarak torbaya koyan Plan ve Bütçe Komisyonu'nun denetlenmesini, uyarılmasını ve Meclis Genel Kurulu'na bilgi verilmesini arz ve teklif ederim" dedi.

-"Yarış eşit olmalı"

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başladığını belirten Kaplan, seçimlerin eşit şartlarda yapılması gerektiğini kaydetti.

Kaplan, "Yakışıyor mu, ayıp değil mi? Madem Süpermensin çık diğer adaylar gibi eşit yarış. Önce eşit olmayı öğreneceksin ki o makama gittiğin zaman başka hizmetler yapabilesin" dedi.

Mal beyanlarının da saklandığını öne süren Kaplan, "Cumhurbaşkanı adaylarının, birinci dereceye kadar ne varsa hangi alanda ne varsa ortaya çıkması lazım" ifadesini kullandı.

Yarın "Çözüm Süreci Tasarısı"nın Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacağını belirten Kaplan, bunun Meclis'te görüşülecek olmasının tarihi ve meşru olduğunu, şeffaflığı getireceğini kaydetti.

Bu konuda CHP'nin takındığı pozitif tavrın da son derece önemli olduğunu dile getiren Kaplan, "Yüzde 80'lerin üzerinde parlamento desteğinin olması, süreçte daha hızlı adımların atılmasını, sürecin daha şeffaf olmasını sağlayacaktır" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Hdp'li Kaplan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Denetlenmesini İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement